Lagbanner
Inför Malmö FF hemma: En jämn och bra match förväntas Uppdaterad

Inför Malmö FF hemma: En jämn och bra match förväntas Uppdaterad

I allsvenskans 21:a omgång väntar ett klassiskt möte mellan IFK Norrköping och Malmö FF. Två storheter i den svenska fotbollen och gamla Peking har chansen att ge sig in i topp tre striden på allvar i händelse av seger!

En hel del som talar för att det kommer bli en jämn och spännande match på söndag. Malmö torde bli favoriter men det finns ett statistiskt förhållande som talar för vinst för hemmalaget. En annan sak som talar för vinst, är att Malmö kan vara slitna kommer från en seger i torsdags nere i Ungern i Europa Leaguekvalet.

Matematiken inför matchen

Vi går igenom sifferbiten vad gäller förutsättningarna. Malmö leder som bekant allsvenskan med sina 40 poäng. Peking ligger på fjärde plats med sina 32 poäng. Jag tror personligen att det kan bli svårt men inte omöjligt att slåss om SM guldet. Men Europlatserna MÅSTE den här truppen vara kapabel till att hamna på. Elfsborg på tredje plats ligger bara två poäng före och har nu tappat sin starkaste offensiva kraft i Jesper Karlsson, som skrivit på för holländska topplaget AZ Alkmaaar. Vad gäller den aktuella formkurvan mellan de båda lagen ser det faktiskt riktigt jämnt ut. På de fem senaste matcherna har Peking tagit 7 poäng, gjort 10 mål och släppt in 8. Siffrorna för Malmö är sex poäng 7 gjorda och 7 bakåt. Vad som sticker ut vad gäller målen totalt sett så här långt är att IFK Norrköping gjort flest mål i allsvenskan 42, där ligger Malmö tvåa med sina 38. Att hemmalaget ligger där de ligger är att de också släppt in 30 mål. Men det finns en stor skillnad i var någonstans man släppt in dessa mål!

Vad gäller inbördes möten de senaste fem åren där Peking varit hemmalag är de riktigt jämnt. Två vinster, en oavgjord samt två förluster. 9-8 i målskillnad i IFK:s favör. Men nu kommer vi till det i mitt tycke roligaste med sifferexercisen. Det är nämligen en stor skillnad i borta spelet det är där framförallt man rasat ihop. I bortaspelet i 10 matcher har man släppt 21 mål, medan på Östgötaporten med lika många matcher har man bara släppt i 9. Alltså mindre än ett mål per match! Malmö har också hittills varit två olika lag i allsvenskan vad gäller hemma och borta. Hemma har man varit ramstarka obesegrade med sina 7 vinster och 4 kryss. 20-8 i målskillnad är riktigt imponerande! På sina nio bortamatcher har man kasserat in 4 vinster, 3 kryss samt  2 förluster och har 18-12 i målskillnad.

Läget i Malmö

För att få lite bättre koll på våra motståndare ringde jag upp Daniel Hellman Uppström 46 år, som bott i Stockholm i 20 år. En inbiten Malmösupporter som sett samtliga matcher i allsvenskan i år. Daniel är lite känd då han varit med i 011 08 fotboll, då han blev kidnappad till studion på sin svensexa. Där fick han svara på en mängd frågor, som alla hade det gemensamt att Malmö inte alltid är bäst vad gäller fotboll. Har du inte sett det programmet rekommenderas det varmt som uppladdning inför söndagens match:
https://www.youtube.com/watch?v=peZSZS9FsCU&t=16s

Vad tänker du om säsongen så här långt och vilka spelare tycker du har utmärkt sig så här långt…
- Jag tycker det varit en fantastiskt bra säsong så här långt. Vi vann ju i torsdags mot ungerska Honved med 2-0. Då hade vi ändå en viss rotation i laget, till exempel hade vi reservmålvakten. Så i matchen mot er kommer Johan Dahlin stå. Trasten fick bara 20 minuter men hann ändå med att göra mål. Han kommer också spela tror jag. Vårt mittbackslås Anel Ahmedhodzic och Franz Brorsson har varit riktigt bra för oss. Anel är född 1999 och är en egen produkt. Han har en väldigt bra uppspelsfot och kommer bli ännu bättre med tanke på sin ringa ålder. Sen Franz har gått ifrån till att bli inlåst på toaletten av vår tidigare tränare, sedan utlånad till Danmark. Nu är han en nyckelspelare i försvaret. Det är helt otroligt starkt av honom! En annan nyckelspelare är givetvis Ola Toivonen de gånger Anders Christansen inte spelar brukar han falla lite längre ner i planen. Men Anders tror jag kommer spela mot er, han hade en skada i vaden som inte ska ha varit så illa. Han stod ju också över matchen nere i Ungern. AC anses ju vara kanske allsvenskans bästa mittfältare och jag säger inte emot det. Vad gäller Ola så brukar han inte hålla en hel match. Brukar bli utbytt då det är cirka 20 minuter kvar. Hoppas att han spelar mot er också. Jag tror att det blir en upprepning från i torsdags och att vi vinner med 2-0!

Det tror ju inte jag förstås men tack för att du tog dig tid Daniel!   

Läget i Peking

Stora frågetecken för en del viktiga spelare som i vanliga fall är givna i startelvan. Det är frågetecken för den allsvenska skytteligaledaren Totte Nyman och Filip Dagerståhl i backlinjen. På fredagsträningen saknades även Anderas Blomqvist. Andreas fick en vridning i knät under torsdagen, kan finnas vissa möjligheter att han finns med i truppen. Rasmus Lauritsen kunde inte delta på samma träning fullt ut. Men enligt Jens Gustavsson ska det inte vara någon större fara inför matchen. Icke tillgängliga till matchen är Christopher Telo. Egson ”Ägget” Binaku var med på träningen och Jens var mycket nöjd med hans insats senast. Allt detta enligt Norrköpings Tidningar. Att Binaku skulle ta en plats i startelvan vore inte dumt med tanke på att han har ett förflutet i Malmö. En annan spelare med samma bakgrund är Simon Thern. Dessa två är säkert lite extra laddade i denna match. På Svenska Fans har nyligen publicerats vilka försvarsspelare som är bäst enligt den ansedda statistiksidan Wyscout. Vi kan väl här citera denna artikel signerad Linus Sunnervik:
”Statistiken bekräftar det många redan känner till: Lauritsen är tveklöst en av allsvenskans bästa mittbackar. 24-åringen finns med i toppen av samtliga mätbara kategorier på defensiva aktioner och sticker verkligen ut i närkampsspelet. Otroligt duktig på att komma vinnande ur olika typer av dueller på planen. Siffrorna borde vara intressanta för IFK Norrköping: trots att laget har släppt in flest mål av alla lag på övre halvan är Lauritsens siffror fortfarande i topp av samtliga spelare i ligan.
Vunna defensiva dueller: 78,89% (2:a i allsvenskan)
Brytningar: 120 (5:a i allsvenskan)
Vunna luftdueller: 68,98% (13:e i allsvenskan)
Vunna luftdueller eget straffområde: 70,97% (5:a i allsvenskan)
Blockerade skott: 19 (3:a i allsvenskan)”


Jag anser mig själv totalt värdelös att ta ut tilltänkta startelvor, men jag måste ju försöka:   
Pettersson
Wahlqvist, Gerson, Lauritsen, Binaku
Fransson, Thern, Bergmann Jóhannesson
Levi, Hallenius, Almqvist

Daniel tippade att hans lag vinner med 2-0. Jag måste ju då givetvis leverera ett tips till läsarna. Vill inte skryta men de flesta tips jag lagt ut på denna sida har gått in. Har ingen aning om vilket lag som vinner. Det kan sluta oavgjort eller uddamålsseger till endera laget. Men med tanke på den statistik jag gett i den här artikeln talar mycket för att det inte kommer bli alltför målrikt. Hitta lämplig spelsida som kan ge odds på att det blir mindre än fyra mål i matchen. Skriv gärna till mig på måndag och tacka för vinstpengarna!
KÄMPA KAMRATER GÅ FÖR VINST ÄVEN OM REDAKTÖR MODEEN INTE VÅGAR HOPPAS ALLTFÖR MYCKET PÅ DET!!!

Efter detta skrevs har följande info kommit gällande Malmös trupp:
- Vi får se hur det går med Johan men klart att meningen var att han skulle spela sist. Det kunde han inte göra så bytte ganska nära inpå, vilket Marko löste fantastiskt. Vi har två duktiga målvakter. Men Johan är inte redo för matchen imorgon. Jag vet inte hur lång tid det kan ta. Det är klart han är besviken, han vill spela matcher, säger MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson till Fotbollskanalen. Enligt samma sida är även Anders Christiansen osäker för spel.
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2020-09-19 18:55:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås