Lagbanner

-

Inför Malmö - Norrköping: Otippade tabellettan gästar en av förhandsfavoriterna
Tidig seriefinal?

Inför Malmö - Norrköping: Otippade tabellettan gästar en av förhandsfavoriterna

På måndagskvällen gästar till synes oslagbara Norrköping ett Malmö som kommer direkt från kolossal cupdramatik mot nykomlingen Mjällby.

Fem viktorior på sex försök, och därtill spelmässiga prestationer utan motsvarighet i årets unika, publiklösa Allsvenska. Så vad eller vilka kan sätta stopp för Peking? I nuläget finns det egentligen inget annat lag som håller lika hög nivå. Enbart sett till trupp blir det närmsta vi kommer ett svar Malmö FF. 

Cupdramatiken mot nykomlingen Mjällby
Då talar vi om ett Malmö FF som på torsdagskvällen behövde 120 minuter speltid, straffläggning och ytterligare ett försök från straffpunkten där emellan för att ta sig förbi det hinder som var Mjällby AIF i svenska cupens ena semifinal. Den viktige mittbacksgeneralen Nielsen tvingades avgå på grund av skadekänning och blir därmed ett frågetecken inför mötet med Norrköping. Troligtvis kommer det talas om denna genomkörare och efterföljande korta vila i händelse av IFK-seger på måndag. 

Vi talar även om ett Malmö FF som i skrivande stund finner sig själva på en sjundeplats i Allsvenskan, precis bakom nyss nämnda Mjällby som visserligen gjort det väldigt bra i år. 

I matchen före cupsemifinalen åkte Malmö på en 1-0-förlust mot Elfsborg i Borås och Skånelaget har under säsongen haft förtvivlat svårt att skapa målchanser av farligare karaktär. Framförallt anfallsspelet har sett trögt, statiskt och orörligt ut. Kanske inte så konstigt när man valt att satsa på en hel del äldre, rutinerade pjäser? Lagbygget väcker en del frågetecken. Christiansen är som bäst och bär laget i nummer-10-rollen mellan mittfält och anfall, vilken han dock får svårt att behålla om både Isaac Kiese Thelin och Toivonen ska spela samtidigt. 

Som vi kan se i deras två senaste matcher finns en enorm bredd av kvalité varför Malmö borde bli ett lag som slåss om guldet i slutänden. Jag läste att Sydsvenskan beskrev måndagens match som en “tidig seriefinal”... 

Malmös senaste startelva i Allsvenskan (Elfsborg borta 5/7):

           Dahlin

           Larsson - Ahmedhodzic - Nielsen - Safari

           Rakip - Lewicki - Bachirou - Molins

           Antonsson - Berget

Malmös startelva borta mot Mjällby i torsdags (9/7):

           Dahlin

           Larsson - Ahmedhodzic - Nielsen - Knudsen

           Traustason - Lewicki - Bachirou - Rieks

           Toivionen - Kiese Thelin


Läget i Norrköping
IFK däremot kommer från en till slut säker hemmaseger mot Blåvitt med 3-1. En stark skalp mot ett lag som ska spela final i Svenska cupen mot just Malmö, och som slog Gnaget dessförinnan.  

En sak värd att nämna med tabellettan från Norrköping är att laget ser fantastiskt vältränat ut. Övriga lag i serien tenderar klaga på att spelarna blir trötta av spelschemat - och att de tvingas rotera. IFK roterar ytterst lite för att ens säga över huvud taget. Man håller sig till mer eller mindre samma startelva varje match och avgör flera av dem i slutskedet när motståndets ork börjat tryta.

Har Norrköping fystränat så överlägset bäst under uppehållet, eller är tröttheten mest en ursäkt från de som inte lyckats åstadkomma ett lika långsiktigt och välavvägt lagbygge som Snoka? Apropå det tighta spelschemat vill jag minnas att vår egna Jens Gustafsson talat om hur träningar tenderar överskattas i Sverige, och med fördel kan bytas ut mot fler, mer frekventa matcher istället - det är nämligen då man utvecklas som mest.
 
Före värvningen av Hallenius var det Isak Bergmann Johannesson som mycket av snacket om IFK, och Allsvenskan för den delen, kretsade kring. 17-åringen har startat de två senaste matcherna och stått för ett mål samt spelat fram till ytterligare tre.
 
På lördagen kom värvningen av Linus Hallenius som en blixt från klar himmel. Det hade främst pratats om intresse från trögstartade IFK Göteborg och hemklubben GIF Sundsvall, men anfallarens val föll alltså på kamratklubben från Norrköping. God smak. 

Hallenius ser ut som sista pusselbiten i detta lagbygge, det största orosmomentet gällde vad som skulle hända ifall Totte gick sönder. Nu behöver vi inte längre oroa oss. Värvningen av Sundsvallssonen sticker ut som opekingsk, men kan nog ses som ett tecken på att Hunt satsar allt på ett andra SM-guld innan han kliver av. Vi har sparat länge, nu kör vi. 

Skador och tillgänglighet
Sedan tidigare saknar IFK Maic Sema, Jonathan Levi och kapten Alle Fransson, som alla stärker laget betydligt och inför säsongen sågs som givna startspelare. Levi blev nyligen intervjuad i Norrköpings Tidningar där han berättade om den frustrerande skadan. Det är hans ljumske som bråkar och ingen har lyckats fastställa diagnos eller sätta fingret på vad problemet är. Prognos saknas alltså för hur länge han ska dras med besvären. 

Båda Fransson och Levi är tillbaka i en mildare form av träning med laget men kvarstår som frågetecken inför matchen mot Malmö.

Gissad startelva:

           Isak Pettersson

           Henrik Castegren - Filip Dagerstål - Rasmus Lauritsen - Lars Krogh Gerson 

           Andreas Blomqvist - Eric Smith - Simon Thern

           Isak Bergmann Johannesson - Sead Haksabanovic

           Totte Nyman

Tidigare möten lagen emellan:

2019 MFF - IFK: 1-0, IFK - MFF: 1-1

2018 IFK - MFF: 3-1, MFF - IFK: 2-1

2017 IFK - MFF: 1-3, MFF - IFK: 2-1

Som vi kan utläsa från de tre senaste säsongernas möten har IFK haft det tufft mot MFF och bara mäktat med en vinst, ett kryss och fyra förluster.
 
Måndagens match blir oerhört viktig för Norrköpings del. Ordförande Peter Hunt uttalade sig nyligen i Norrköpings Tidningar och menade att är det någon match man rimligen förlorar under en säsong så är det Malmö borta. Di blåe besitter en så pass stark spelartrupp att de bör bli att räkna med i det långa loppet. Precis som fler storstadsklubbar lär hitta formen. Sett till hela säsongen är jag på förhand nöjd så länge MFF inte går från matchen med tre pinnar. 

Vad? Malmö FF mot IFK Norrköping i Allsvenskans sjunde spelomgång.
Var? Eleda Stadion i Malmö.
När? Måndag kväll, 19:00.
Tips: MFF - IFK: 1 - 2, Totte och Thern målskyttar. 

Framåt, kamrater!

Markus Hälljehaellje@gmail.com@MarkusHallje2020-07-12 09:52:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås