Lagbanner
Inför-match-special med Ante Johansson
Ett kärt återseende på Parken.

Inför-match-special med Ante Johansson

En tävlingspremiär i Svenska cupen i all ära, söndagens match mot Halmstad BK har fog att kallas speciell redan där. Men det är faktiskt inte därför denna match sticker ut i mängden. Det är för att den tidigare kaptenen och en av IFKs största genom tiderna återvänder till Parken med sitt nya lag. Mitt i barnpassandet var Ante självklart vänlig nog att ställa upp på ett telefonsamtal inför återkomsten.

Man behöver inte gå längre än till statistiken över Ante Johanssons tid i IFK för att förstå hur viktig, och vältränad, han var. Att på sju säsonger bara missa fem matcher - bland annat på grund av barnafödsel - och givetvis aldrig bli utbytt är oerhört talande siffror för vem han är.  
 
- Nuförtiden är jag ju också en IFK-supporter, eftersom jag inte tar på mig matchtröjan längre, konstaterar Ante tidigt under samtalet. 

Hur väl hänger du med i det som händer runt klubben nuförtiden? 

- Nuförtiden följer jag klubben på samma sätt som alla andra supportrar gör. Men jag har också fortfarande kontakter i klubbrummet och pratar personligen med en del människor som är kvar. Jag försöker hänga med så gott jag kan.

Hur är din bild av de senaste vindarna som blåst kring klubben under vintern?

- När man hör vad som händer tycker man såklart att det är lite väl mycket skriverier om sådant som inte behöver vara skriverier. Vad man vill prata om är det sportsliga och det som pågår på planen. Det är tråkigt men jag hoppas att föreningen har koll på sakerna och att det blir bra för IFK i slutändan. 

En av anledningarna till skriverierna är att IFK-profilen Mikael “Gädda” Hansson under vintern varslats efter 27 år i klubben. Efter en knäskada som hindrande fortsatt spel fann han nya roller inom fotbollen, fast utanför sidlinjerna. 

- Gädda har alltid ställt upp för mig och alla de andra spelarna. Jag blev som dem chockad när jag fick höra att han kanske inte skulle vara kvar, och ledsen för hans skull. Gädda har gjort mycket för i stort sett alla spelare i IFK. När jag skulle flytta från Tyskland till Norrköping var det han som hjälpte mig att komma rätt in i både klubben och staden. Han hjälpte till med att få med alla gamla saker, den nya lägenheten och ett nytt jobb till min fru. Än är inte sista ordet sagt men får han lämna är det en stor besvikelse och sorg eftersom han varit med så länge. 

Det är ganska talande att spelarna uppges vara beredda att gå ner i lön för att få behålla honom. 

- Ja, det berättar vad spelarna tycker och tänker om honom. Jag blev glad och varm när jag hörde att de var beredda att göra detta. Det visar vad vi har byggt upp i Norrköping, vad gäller spelare, kultur och vad för sorts människor som är i klubben. Det är så att man bryr sig om varandra, och tar hand om de egna. Det är glädjande att det lever kvar. 

Efter de fina orden av Ante, där han förklarar en del av det vackra med dagens IFK, för vi samtalet vidare in på det sportsliga. 

- IFK har bevisat i Allsvenskan att man är ett oerhört slagkraftigt lag. Vi såg förra året en mer splittrad liga med tydlig topp, mitt och botten. IFK är ett lag som ska tillhöra toppen. På Parken är de starka och det är alltid en av årets svåraste bortamatcher för alla.

I den toppen är IFK det enda laget som inte är från landets tre största städer. 

- Ja, storstadslagen blir starkare och starkare men jag hoppas IFK kan utmana. Det är svårt när man inte snittar 15-20 000 i publiken varje hemmamatch eller har samma sponsorer som de andra storklubbarna. Men IFK har tack vare bland annat stora spelarförsäljningar en bra kassa i nuläget. Det gäller att investera smart och göra saker rätt. IFK måste fortsätta på sin väg och plocka upp yngre talanger, förädla dem och sedan sälja vidare för att kunna utmana. Men jag hoppas och hejar på IFK i varenda match, förutom på söndag kanske, skrattar Ante. 

Nu har vi pratat väldigt mycket om Peking, hur är ställningarna i Halmstad?

- Det känns positivt här, vi tränar väldigt bra och väldigt hårt. Det har spelats många matcher, kanske mer än vi brukar, och det är ett bra sätt att lära. Upplägget är utmärkt och vi känner oss väldigt långt framme i förberedelserna trots att det är långt till seriepremiär. De flesta har även kunna delta i samtliga pass. 

Var det en stor besvikelse att inte lyckas gå upp i Allsvenskan förra året?

- Jo, men det känns bättre nu, vi får se om vi är bättre utrustade i år. Magnus Haglund har kommit in och gjort ett väldigt bra jobb, han har fått bra snurr på det och träningsdosen har höjts markant. Det är tuffare, hårdare och tydligare hur vi ska spela. Alla förstår spelidén och vet vad de ska göra på planen. Vi har gått igenom det noggrant och Magnus har gjort ett jättebra jobb. 

Vad skulle du säga är de största utmaningarna ni står inför? 

- Det är såklart att hålla truppen skadefri. Går det blir konkurrensen om platserna god, vilket stimulerar till utveckling för både individen och laget. Sedan ska vi, ursäkta klyschan, försöka ta en match i taget. Det finns lika många poäng att hämta i alla matcher. 2018 kom vi tvåa i Allsvenskan men tog bara en poäng mot Trelleborg, vilka åkte ur. De poängen hade kanske räckt till ett guld. 

Du hann med en del guldrace för oss, är det vad du saknar mest med IFK?

- Ja, jag skulle vilja säga att det är matcherna. Att få vara med och tävla i Sverigeeliten, de sista fyra åren låg vi alltid i topp. Man vill vara bland de bästa, helt enkelt. Men såklart även att få kliva in på ett taggat Parken med 15 000 på läktarna och den speciella publik som är där. Då man gjorde allt för klubbmärket på bröstet och kämpade tillsammans för att vinna. Vi som lag och vi som förening, för att vinna ihop med supportrarna. En underbar känsla, det är fantastiskt vad Curva Nordahl kan skapa.   

På Parken kan man ofta ta på gemenskapen mellan spelarna och supportrarna. Det är alla gånger rekommenderat att se IFKs matcher på plats, för att stötta och få kontakten med spelarna. Men nu ska Ante gå ut på planen för motståndarsidan. Vad känner han inför den sportsliga utmaningen? 

- Det är två träningar kvar innan matchen och vi kommer prata mer om Norrköping då. Men jag älskar utmaningen att få åka upp och mäta sig mot ett av Sveriges bästa lag, framförallt på hemmaplan. Ytterst få lyckas sno poäng från Parken. Något jag fick erfara under min tid som IFK-spelare. Men trots att det är en tuff uppgift kommer vi göra allt vi kan för att vinna. 

Hur hanterar du återkomsten?

- Det blir märkligt och konstigt, man har varit där i sju år och bara sprungit åt ett håll. Men jag ser enbart på det med glädje, när det stod Norrköping på lotten blev jag mycket glad. Jag trodde jag gjort min sista match i staden, men nu får jag återvända och njuta, samtidigt som jag ska göra mitt bästa för HBK, förstås. 

Vill du hälsa något övrigt till supportrarna som läser detta?

- Det är egentligen inga konstigheter. Det ska bara bli otroligt kul att komma upp igen och gå ut inför IFK-supportrarna. De hejar såklart på Norrköping och jag kommer göra mitt bästa för Halmstad, men det blir ett kärt återseende. Jag hade gärna fortsatt prata men måste tyvärr gå nu, barnen hoppar på mig, avslutar Ante med ett skratt.      
                                                                         
                                  ***

I IFKs senaste match, generalrepetitionen mot Jönköping Södra, mönstrades nedan startelva: 

Isak Pettersson 

Lars Krogh Gerson, Henrik Castegren, Rasmus Lauritsen, Egzon Binaku 

Andreas Blomqvist (46), Ísak Bergmann Jóhannesson, Simon Thern

Jonathan Levi (60), Carl Björk, Sead Haksabanovic (75).

Bänken: Julius Lindgren, Kevin Álvarez, Alfons Sampsted, Christopher Telo, Manasse Kusu (46), Lucas Lima (75), Christoffer Nyman (60).

En match som innehöll många mål, bland annat en underbart skruvad insida i bortre gaveln från distans av Simon Thern. Övriga vitblåa målskyttar var Sead Haksabanovic och Totte Nyman. 

Vad beträffar Halmstad slog de inför mötet med IFK Hallandskollegan Falkenberg med 2-0. Startelvan var enligt följande: 
 
Malkolm Nilsson Säfqvist 

Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Alexander Berntsson, Andreas Bengtsson 

Samuel Kroon (Robin Östlind, 73), Joel Allansson, Dusan Djuric (Jonathan Svedberg, 46),  Emil Tot Wikström (Thomas Boakye, 69) 

Mikael Boman (Sadat Karim, 69), Rasmus Wiedesheim-Paul

För IFKs del är ordinarie kapten Alle Fransson samt Sema, Dagerstål och Almqvist antagligen borta även mot Halmstad. Det kommer troligtvis bli en krävande match även om vi möter ett lag från Superettan. Flera ordinarie startspelare återfinns på skadelistan alternativt saknar den formnivå som önskas. Därtill har luckor i IFKs lag under försäsongen fått fyllas ut med unga, otestade spelare. Jag hoppas innerligt att så många som möjligt tar sig till Parken för att stötta och stärka grabbarna på planen. Nu spelar Peking äntligen om poäng igen.

Markus Hälljehaellje@gmail.com@MarkusHallje2020-02-21 12:44:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås