Lagbanner
LF Arena, 2024-08-21 18:30

Piteå IF - IFK Norrköping

Inför Piteå IF - IFK Norrköping i Svenska Cupen
Tim Prica, en trolig startman och potentiell matchvinnare på LF Arena.

Inför Piteå IF - IFK Norrköping i Svenska Cupen

IFK Norrköpings extremt breda trupp placerar Magni Fannberg i trångmål. Att ha 25-28 spelare som potentiellt skulle kunna ta plats i en matchtrupp kommer dock väl till pass när det vankas veckomatch. Piteå IF står mellan Peking och gruppspel i Svenska cupen kommande försäsong. En överkomlig uppgift även för en roterad elva. Någon överåkning likt den mot Lucksta i fjol (6-0) kommer däremot inte på fråga mot en rödvit mur som inte blir helt enkel att rasera.

Läget i IFK:
Sviten stannade som bekant vid fyra raka segrar efter att Malmö blivit för tuffa. Khazeni med flera skapade tillräckligt många chanser för att lagbussen skulle rulla från Skåne med poäng i bagaget. Surt, men ingenting att hänga läpp över. Spelet i allmänhet och defensiven i synnerhet är på en helt annan plats än innan sommaruppehållet. Tack och lov. 

Räkna med en helt annat lag än på Eleda Stadion. Traustason, Lushaku, Khazeni, Kalley, Sögaard och Mitov Nilsson följer inte med norröver enligt uppdateringen på IFK:s hemsida. Det gör inte heller långtidsskadade Ssewankambo eller Ortmark Ouro. Carl Björk tycks av allt att döma vara aktuell för spel efter att ha missat helgens match. Jag ger mig ut på en svajig lina och skissar en potentiell startelva på fri hand.

Prica
Shabani - Hammerhøy-Mistrati - Sernelius
Ceesay - Sandberg
Baggesen - Höög Jansson - Eriksson - Salihovic
Andersson

I förslaget ryms idel spelare som behöver minuter i benen och återfå självförtroendet. Offensivt är det enkelt att finna alternativ. I och med skadorna ser det lite tunnare ut bakåt, förutsatt att Alm inte plockar med juniorer. Jesper Lindvall syntes på Instagram-bilderna på spelare som gjorde sig redo för avfärd. Brönner, Bolma och Åke Andersson är andra exempel på lirare som varit i och kring laget tidigare. Någon eller några av dessa lär finnas med i truppen, eller rentav i elvan. 

Motståndarkollen:
Piteå IF tillhör Ettan Norra sedan 2021 och frånsett en blixtvisit i andraligan 1998 har klubben aldrig befunnit sig högre upp i hierarkin. Föreningens allsvenska damer håller den rödvita fanan väsentligt högre. Fjolårets sjundeplats var en positiv överraskning med försvarsspelet som framgångsnyckel. Efter 18 spelade omgångar i årets upplaga har PIF bara två lag bakom sig i tabellen och hotas av direktnedflyttning. Inget annat lag i serien gör färre mål och med dussinet kamper kvar har Tomas Erikssons gäng redan släppt in fler kassar än i fjol. 

Inför helgens måstematch tillika derby mot Friska Viljor hade norrbottningarna tre raka nederlag och poängbehovet var minst sagt skriande. Länge såg det ut att gå åt pipsvängen, men inhopparna bidrog med energi som hjälpte laget att vända på steken. Bendik Brevik satte 1-1 i den 88:e minuten och Jonathan Lundbäck fullbordade vändningen på stopptid, assisterad av samme Brevik. Känslan i laget är rimligtvis bättre än på länge.

En starkt bidragande faktor till att målproduktionen har gått i stå är att den tänkte skyttekungen saknas. Marcus Fahlgren Hällström skadade knäet i våras och kommer inte att återvända denna säsong. Ett monumentalt avbräck. Bland truppens hela och friska profiler finns en handfull gubbar med Superettan-säsonger på CV:t. I skaran ryms bland annat Michael Kargbo och lagkaptenen Henrik Millbert.

Svenska Cupen - Kvalomgång 2, 21 augusti 2024
Match: Piteå IF - IFK Norrköping
Tid: 18:30
Plats: LF Arena
TV/Stream: Sportbladet Play (Kräver Aftonbladet Plus)




 

Markus Turessonmarkus.turesson98@gmail.com2024-08-20 20:10:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås