Lagbanner
Platinumcars Arena, 2021-11-22 19:00

IFK Norrköping - Djurgården

Inför Snoka - Djurgården: "en andra chans"
2019 satte Lauritsen 1-0 i den 8 minuten hemma mot Djurgården.

Inför Snoka - Djurgården: "en andra chans"

Ett IFK Norrköping som enligt tabellen inte har mycket att kämpa för, tar på måndagskvällen emot ett guldvittrande Djurgården. Men en andra chans att på hemmaplan sätta käppar i hjulen för blårändernas guldjakt kan också ge motivation.

Läget i Snoka
Ja, den känns avlägsen nu. Den kolossalt positiva våg av momentum som Kamratföreningen lyckades uppbåda, med krysset i Malmö som egentlig startpunkt. En stark prestation mot regerande mästarna och en sen, välförtjänt kvittering. Därefter tre raka segrar mot Örebro, Sirius och Varberg följt av en riktig urladdning hemma mot Bajen, inför storpublik för första gången på väldigt länge. Vi minns Norlings segersång.
 
Men så gick det som det gick mot Häcken borta och vi vet alla hur IFK:s fortsättning varit sedan dess.

Det här laget är i visst behov av att bevisa sin fighting spirit och vinnarmentalitet - oavsett vilken tabellplacering som ligger på bordet. Inte minst med förra årets säsongsavslutning färskt i minne. Denna säsong må vara över om vi ser till möjligheten att kvalificera sig till Europaspel, men det finns fortfarande all anledning att nu börja lägga grunden för ett starkt 2022. Inte minst för de IFK-spelare som ligger på gränsen till att starta nästa år. Kan Norrköping avsluta säsongen med tre helgjutna prestationer, två prestigemöten inräknade, och publikstöd i ryggen kan det bli en mer trivsam försäsong med ett förhoppningsvis kittlande vinterfönster.

Vi kan nog räkna med att varken Khazeni eller Skulason kommer till spel imorgon. Den förra ska ha haft skadeproblem och inte tränat ordentligt sedan matchen mot Bajen. Därtill är Wahlqvist avstängd och att ersätta honom står mellan Lund och Rask.
– Jag tittar bara på träningarna och den som är bäst just nu kommer att spela, säger Norling om mittbackarna till NT.

Förväntad startelva:
Jansson
Lund, Castegren, Agardius
Salihovic, Ishaq, Fransson, Björk
Levi, Totte, Adegbenro

Läget i Djurgården
I deras senaste match hemma mot Bollklubben från Halmstad var Djurgården sin invanda metodik trogen, trots att det krävdes gnuggande ända in i den 73 matchminuten för att spräcka hallänningarnas nolla. DIF matar kontinuerligt inlägg, från båda sidor, även om de brukar ha sitt största hot i luftrummet på bänken (Kujovic). Med andra ord blir det troligtvis avgörande för Pekings framgång hur väl mittbackarna kan stå emot och få undan dessa inlägg, och hur noggrant mittfältet samlar upp andrabollarna. Lyckas IFK med det vet vi ett det finns en effektivitet och spets i de offensiva omställningarna, inte minst genom Samuel Adegbenro.

Därtill är såklart Magnus Eriksson ovärderlig för detta Djurgårdens offensiva kraft, ett ansvar som till ännu större del blivit hans sedan Fonn Witry såldes till AZ Alkmaar. Men en kvick, ettrig och smart Ishaq Abdulrazak skulle som innermittfältare kunna frustrera den nyblivne landslagsmannen en hel del, om så blir uppgiften.

Djurgården befinner sig i en situation där samtliga spelare är tillgängliga för matchtruppen. Detta var senaste startelvan:

Vasyutin
Nyholm, Une Larsson, Löfgren, Käck
Finndell, Schüller, Eriksson (K)
Chilufya, Asoro, Radetinac

Se på Häcken
Igår befann jag mig på den temporärt kallade Bengt Madsen Stadion för att se ett serieledande Malmö FF ta emot åttan BK Häcken, strax efter sjuan Peking.

Även om BK Häcken inte hade särskilt mycket att kriga för i ingenmanslandet såg de till att ha det ändå. De ville visa alla att de är bättre än vad tabellen vill erkänna. Framför allt hade de möjlighet att jävlas med guldjagande skåningar.

Efter att ha snuvat hemmalaget på två viktiga poäng sjöng den manfattiga men passionerade bortaklacken nöjt och malligt om hur det minsann inte kommer bli något guld för Di blåe i år. Motivation att vinna en fotbollsmatch så god som någon. Ta efter, IFK!

Just det poängtappet för Malmös del kan ha gjort IFK:s uppgift ännu svårare då man nu möter ett lag som har guldet i egna händer.

Sista omgången 2019
Norrköping hade så sent som 2019 möjligheten att krossa gulddrömmarna för måndagens gäster, som nu åter drömmer. Det såg länge ut som att IFK skulle lyckas. Men Djurgården fick vinna SM-guld på Parken. Att få se ett annat lag än det egna ta hem ett guld på den egna hemmaborgen är en mardröm för alla supportrar. Nu får Peking en andra chans att sätta käppar i hjulen för blårändernas guldjagande vagn. Den bittra eftersmaken från säsongsavslutningen 2019 kan ersättas av IFK-segerns ljuva sötma imorgon kväll.

Faktaruta – IFK Norrköping – Djurgårdens IF:
Vad: Allsvenskan, omgång 28
Var: Parken i Norrköping
När: Måndag 22 november, kl. 1900
Väder: Ett fåtal plusgrader och viss molnighet
Sänds: Discovery+

Markus Hälljehaellje@gmail.com@MarkusHallje2021-11-21 21:38:58
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås