Lagbanner
Intervju med Björn Person från IFK Norrköpings valberedning
Björn Persson från valberedningen är en mycket vältränad man. Är säkert en fördel när man har ett så pass svårt och viktigt uppdrag som han har.

Intervju med Björn Person från IFK Norrköpings valberedning

Med anledning av det väldigt viktiga årsmötet för IFK Norrköping den 25:e februari, har Guldköping tagit ett viktigt samtal med en representant från valberedningen. Krönikören vill varna läsarna för att detta är en väldigt lång artikel. Men eftersom debatten gällande årsmötet varit väldigt lång, så är nog artikelns längd en så kallad parallellprocess vad gäller det stundande årsmötet!  

Berätta lite om dig själv dina intressen och dina kollegor i valberedningen…
- Jag arbetar på EON som regional kommunalchef. Jag har ett förflutet som ledare för orienteringslandslaget under en tioårsperiod under 80 och 90 talet. Sen cyklar jag en hel del har gjort Vätternrundan 10 gånger. Vissa år ligger jag på upp till 1000 mil på cykelsadeln. De andra två som har det här uppdraget är Lars Ahlm som jobbar på Transportstyrelsen samt är politiker inom Region Östergötland. Sen Johanna Palmér som har varit chef för östsvenska handelskammaren och är nu egen företagare. Vi har alltså alla tre ordinarie arbeten och sköter arbetet inom valberedningen på ideell basis, när vi är klara med våra arbetsdagar. Vi ser det som ett hedersuppdrag där vi vill bidra med att skapa så bra förutsättningar som möjligt, för att IFK Norrköping ska utvecklas på bästa sätt utifrån ramen i vårt uppdrag. Vi tre har tillsammans säkert lagt ner några 100 timmars arbete, bara från december och framåt till nu.  

Just det tycker jag man ska komma ihåg, när man har synpunkter på arbetet ni utför. Apropå det så skrev jag och Tim Adolfsson en motion till förra årsmötet, om att vi tycker att styrelseledamöterna bör ha en viss ersättning. De jobbar ju också helt ideellt. Hur har det gått med det…
- Jo det har vi kollat upp ordentligt hur det är i andra klubbar och även i LHC. Vi kommer föreslå att styrelseledamöterna får ett halvt prisbasbelopp och ordföranden ett helt.  Ett helt prisbasbelopp för 2021 är 47 600 kronor kan vara värt att nämna i sammanhanget!   

Det har som bekant varit en del turbulens runt ordföranden Peter Hunt, och en hel del kritik mot honom. Men vi måste väl börja med att konstatera att han gjort mycket för klubben som varit väldigt positivt…
- De här tolv åren som han varit ordförande har han varit starkt delaktig i den positiva utveckling som föreningen tagit. IFK Norrköping har under hans period blivit ett topplag i allsvenskan och med en stark ekonomi. Peter som person har en stark drivkraft och är en skicklig affärsman. De egenskaperna var extra viktiga i början då IFK låg väldigt illa till ekonomiskt. Men vi har nu kommit fram till att vi behöver ett annat ledarskap som karakteriseras av transparans, delaktighet, förtroende och glädje.

I höstas hade vi samtal med styrelseledamöterna och Peter för att kolla hur de tänkte om framtiden. Peter sa då att han gärna ville sitta kvar en absolut sista period av ett eller två år, för att kunna se så många mål som möjlig gå i hamn. Det var till exempel fastighetsfrågor och ägarfrågor, utvecklingen av akademin och utbyggnaden av fotbollsfaciliteter på Himmelstalundsfältet. Men även en eventuell bolagisering av elitverksamheten. Vi kollade också med övriga i styrelsen och kom fram till, att låta Peter få en sista period, för att vara med i den processen framåt samt med tanke på allt han gjort för föreningen. 

Men i december strax före jul ställdes saker på sin spets och gav andra förutsättningar. Detta då så många olika personer i olika nyckelpositioner inom organisationen valde att sluta. Samt vad som då framkom i samband med dessa uppsägningar. Vi intervjuade minst 50 personer, anställda och före detta anställda, supportrar och då inte bara från supporteruppropet, samt samarbetspartners/sponsorer och revisorerna. Pusslet som detta gav, var att det bästa för föreningen var att skaffa ett nytt managent, med ledstjärnorna som jag tidigare angav vad gäller ledarskap och samarbete.

Det har ju varit en stor personalomsättning genom årens lopp inom organisationen. Fast som du sa att det var väldigt många som slutade i december. Men totalt sett har ju omsättningen varit särskilt stor inom klubbdirektörssidan och de som haft ansvar för marknad och säljfunktionen. Kanske inte är en slump att det varit så. De två områdena är ju bitar som en företagsledare känner till särskilt väl. Har det varit så att Peter som ordföranden varit inne en del på operativa områden…
- Så kan det ha varit, att han drev en del saker efter eget huvud, samt att han kanske inte då var så inkluderande i detta. 

Om man sammanfattar så här långt, så kan man säga att från strax innan jul, har ni inte haft så mycket tid på er för en omorientering efter att ni lagt pusslet som du sa…
- Det kan man absolut säga. Som jag sa i början har vi tre i valberedningen fokuserat på att komma fram till hur vi skulle gå framåt och få till något nytt. Vi utgick ifrån att vi i första hand skulle bygga på det vi redan hade i styrelsen. Men vi kommer också föreslå två helt nya styrelseledamöter som vi tror mycket på. Den ena personen är Jonas Lind som jag tror att många känner till som är lite äldre. Han spelade i IFK Norrköping en längre tid under hela 80-talet och en bra bit in på 90-talet. Sen har vi en kvinna med ett stort supporterhjärta som heter Pia Berglund. Hon är jurist och jobbar bland annat som nationell samordnare för Sjöfarten. Hon och hennes man ser alla matcherna på Curva Nordahl.  Det innebär att det blir tre kvinnor i styrelsen tillsammans med Jessica Sten och Ingela Andersson. Jessica är sekreterare i styrelsen och Ingela har också en fotbollsbakgrund samt är sportchef för damlaget. Vi vill jobba för en jämställd styrelse. 

Men ni har i första hand valt att bygga på det ni har, ni har ju också föreslagit Sakarias Mårdh som ny ordförande. Det har ju varit en del kritik mot honom i hans egenskap som VD för AB Vård och omsorg. Ett företag som bland annat driver ett äldreboende i Solna där ett antal boende dog tidigt under pandemin. Hur har ni pratat om det…
- Sakarias har varit helt öppen med oss i detta. Då detta hände så var det under våren och då fanns det inte så många riktlinjer att följa som kom senare. Det kom in sammanlagt 3000 anmälningar mot olika boenden. Det är enormt tragiskt det som har hänt och det var många som var drabbade i början av Coronautbrottet. Efter en granskning av Arbetsmiljöverket lades ärendet ner.  

Rent generellt vad gäller styrelsen kan vi säga att vi har gjort mogna överväganden och varit noga med referenser. Man kan också säga ur ett generellt perspektiv, att i allt arbete vi gjort fått en stor kunskap. En del av detta kommer stanna hos oss, då en del är sagt i förtroende och är personligt. Det är framförallt Sakarias personliga egenskaper som gjort att vi bedömer honom som lämplig för uppdraget. Det är att hans ledarskap präglat av hans arbetsvilja, jobba tillsammans med andra, att han är lyhörd och har en empatisk ådra. Det är andra personer som sagt detta om honom och som träffat honom många gånger.  Han har också förmedlat att han i första hand inte vill vara en frontfigur, utan en åttondel av styrelsen. Om jag ska göra en liknelse så ser jag Sakarias roll i styrelsen, som den Ante Johansson som lagkapten hade i vårt lag tidigare.

Tack för samtalet Björn och vi hoppas på ett bra och konstruktivt årsmöte.
- Ja det är vi många som hoppas. Apropå många så hade vi nytt rekord av antal deltagare på förra årsmötet. Då var det 228 som deltog. När du och jag pratar med varandra så är det 700 som har anmält sig till det digitala mötet.

Otroligt då räknar jag med att kanske se och höra dig där eftersom jag är en av de 700 personerna!

Mina egna tankar och synpunkter

Sedan den här intervjun gjordes har det kommit kritik från revisorerna och Peter Hunt har i samband med det valt att omedelbart hoppa av sitt uppdrag som ordförande. Tycker än en gång att det är värt att lyfta fram hur mycket vår tidigare ordförande gjort för föreningen. Det är på många sätt väldigt sorgligt att hans tid i klubben ska sluta på det här sättet. Han har suttit som ordförande i tolv år vilket är en väldigt lång tid. Kanske för lång ju längre tid man sitter på en förtroendepost kan risken bli större att man blir hemmablind. Samt då gör saker som man kanske inte skulle gjort i början på sin mandatperiod. Det kanske skulle vara en bra idé att ändra stadgarna och begränsa tiden hur länge man kan sitta i styrelsen. 6-8 år skulle kunna vara lämpligt. Då tvingas man också till en rotation på olika poster, samtidigt som man kan hålla en kontinuitet i styrelsen. Kritiken från revisorerna bestod bland annat i att Peter kört sitt ”eget race” och att en del uppdragsgivare enbart skulle rapportera till honom. En del av problemet har nog varit att Peter varit mer inne i det operativa arbetet, än en ”vanlig styrelseordförande” skulle ha varit.

Innan Peter bestämde sig för att hoppa av var debatten väldigt polariserad för och emot. Många gånger kan det vara bra att tänka, att det inte är antingen eller utan både och. Ett argument för att behålla Peter har dock varit att mycket inom IFK Norrköping skulle mer eller mindre falla ihop som ett korthus om han lämnade. Det skulle absolut vara ett av problemen om det skulle stämma. Att allt står och faller bara med en person, i en stor organisation kan aldrig vara bra då det blir per automatik väldigt sårbart. Men som tur är stämmer inte det argumentet. Peter Hunt har gjort väldigt mycket, men han har inte gjort det ensam. Det finns garanterat många exempel på det. Men jag kan lyfta fram tre personer som är eller har varit anställda. 2014 så låg laget väldigt risigt till och riskerade nedflyttning. Janne Andersson gjorde då ett genidrag och flyttade ner Ante och Telo ett hack ner i banan till backlinjen. Resten är historia! Men tänk tanken vad som kunde ha hänt om IFK Norrköping återigen ramlat ur allsvenskan. Svårt att veta vad som skulle ha hänt, men med stor säkerhet hade klubben inte varit där den är nu. Sen har vi människorna som gör ett jobb många gånger i det tysta. En sån som Mårten Jacobsson som jag skrivit om förut. En tusenkonstnär som rycker in där det behövs. Om det så är att torka upp vatten från golvet eller vara speaker på damlagets matcher. Ett tredje exempel är alla organisationers ansikte utåt. Den man alltid träffar först när man kommer på besök nämligen receptionisten. En ofta väldigt bortglömd funktion men ack så viktig. Jag har personligen alltid blivit väldigt trevligt bemött de gånger jag varit på besök.   

Nu finns det väldigt många synpunkter på den av valberedningen föreslagna ordföranden Sakarias Mårdh. Jag tror personligen att det är väldigt viktigt att ta dessa synpunkter på allvar, och det kan finnas anledning att återkomma till detta. Men man ska samtidigt ha i åtanke att valberedningen hade kort tid på sig från december och framåt att hitta en väg framåt. Sett ur det perspektivet tycker jag inte att det är svårt att förstå, att man i första hand tittade på befintliga medlemmar i styrelsen. Det finns säkert både för och nackdelar med Sakarias. En fördel som Björn lyfte fram i intervjun, är att Sakarias i första hand vill vara en lagspelare i styrelsen. Att ha en ordförande som nu i första hand vill ha den funktionen, passar nog väldigt bra i den nyorientering som klubben behöver. Sen tror jag också att det i första bör vara anställda människor som bedriver det viktiga vardagsarbetet och för klubben framåt med dess tillhörande bolag. Därför är det väldigt viktigt att man hittar nya personer som kan anställas efter dem som har slutat. Samt lika viktigt att den stora personalomsättning som varit minskar kraftigt.  Där tror jag att Björn har rätt i att man behöver ett ledarskap som präglas av transparans, delaktighet, förtroende och glädje.

Nu kanske det här har blivit den längsta artikel jag skrivit på Svenska Fans, sedan jag började skriva 2008. Så jag vill tacka de läsare som har orkat ända hit. Det finns en viss risk/möjlighet att det blir fler artiklar i ämnet innan årsmötet. Nu ser vi fram mot lagets första tävlingsmatch imorgon och ser ännu mer fram emot när vi supportrar bara behöver diskutera spelet på planen!            
  
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2021-02-19 11:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås