Lagbanner
Intervju med IFK Norrköpings Damlags tränare Anna Eriksson

Intervju med IFK Norrköpings Damlags tränare Anna Eriksson

Premiären i Elitettan är uppskjuten, på grund av konstaterad Coronasmitta i truppen. Anna säger på officiella hemsidan att hälsan går först. Innan det här beslutet fattades pratade jag med Anna, det var ett synnerligen intressant samtal!

Ni har fått in en del nyförvärv till truppen. Bland annat en ny målvakt…
- Det stämmer det är Cornelia Baldi som närmast kommer från Åland United, men som är fostrad i Eskilstuna. Nu har vi två mycket bra målvakter i truppen, då vi sedan tidigare har Lindötjejen Sofia Hjern. De här två spelarna kommer komplettera varandra väldigt bra. Sofia som spelade för oss förra året är väldigt duktig på fötterna, då hon har en bakgrund som utespelare. Cornelias styrkor är närspelet. Så vi kommer nog låta dem alternera utifrån motståndet, då de är likvärdiga men med olika spetsegenskaper.

De tjejerna har ju coola tröjnummer också, Sofia har nummer 1 och Cornelia nummer 99. Men apropå tröjnummer kommer ni fridlysa tröja nummer 12…
- Så länge jag är tränare kommer den vara fridlyst. Det numret vill vi ge till publiken. Vi bara längtar till att spelare nummer 12 kommer tillbaka till oss på arenan!

Ni kommer ju möta IFK Kalmar i premiären. Det finns ju några spelare som har en bakgrund där…
- Det stämmer tvillingarna Selma och Irma Cajlakovic har spelat där tidigare, liksom Selma Bergren och Jenny Igeris.

Det kan ju aldrig vara en nackdel. Spelare som möter klubbar som de spelat i förut brukar alltid vara extra taggade då! Du har sagt till mig förut att du har en fördel i att ni tränarstaben alla är kvinnor. Ni får då en närmare relation till laget genom att ni kan vara i omklädningsrummet. Det är ju en självklarhet på herrsidan. Hur många kvinnliga tränare finns det i Elitettan…
- Det tror jag bara är tre stycken. I Sundsvall har vi Elisabeth Leidinge som är väldigt känd genom sina 112 landskamper som målvakt. Det finns även kvinnliga tränare i Växjö och Jitex. Sen är det nog bara män!

När tror du vi får se en kvinnlig tränare inom herrfotbollen. Det finns ju redan några kvinnliga elitdomare på herrsidan i Europa…
- Det är svårt att säga förstås. Men jag skulle gissa på att den som kan bli först är Victoria Sandell Svensson, som tränade Tyresö förra året. Hon är enormt duktig och har också väldigt många landskamper innanför västen. Skulle inte bli förvånad om hon blir först, och då som assisterande tränare i något herrlag!

Det vore kul. Jag vet att jag hade en nära Hammarbyvän som gärna ville ha Pia Sundhage som huvudansvarig, då det gick som sämst för dem. Förr eller senare händer det, det tror jag! Du har ju A licens som tränare. Vad är nästa steg i den utbildningen…
- Det är Prolicensen som jag kan söka tidigast till hösten.

Kan du förklara lite hur du tänker som tränare och lägger upp det taktiskt på träningar och matcher…
- Det är att vi vill bryta ner matcherna i olika sekvenser och även då träna så att vi är bra inom dessa områden. Det är hur man tänker speluppbyggnaden. Det är försvaret och göra det så svårt som möjligt för motståndarna då de har bollen. Sen är det kontringsspelet och återerövring av bollen då vi inte har den. Fasta situationer både defensivt och offensivt är också nycklar. Att vara starka i återerövringen ser jag som en nyckel. Där är vi väldigt fysiska och bra rustade! Det är viktigt att anpassa pressen efter motståndet och inte vara för naiv där. Ett annat viktigt område är givetvis anfallsspelet, att man är så effektiv som möjligt den sista tredjedelen. Om man tänker olika spelformationer så kan det variera delvis. Men där är det viktiga vilka ytor man vill åt i försvar respektive anfall. Men principerna är desamma oavsett vilken uppställning vi använder. Att tänka på det här sättet är välbekant för de spelare som varit på hög nivå tidigare. Vi har en väldigt lovande spelare som bara är 15 år som heter Tilda och som är lärling. Hon suger åt sig allt det här som ett läskpapper!  

Finns det några spelare som du tror kan bli extra viktiga den här säsongen…
- Alla är givetvis väldigt viktiga. Men båda våra duktiga målvakter kommer betyda mycket för oss i år. Sen också Lovisa Gustavsson längst upp som har mest rutin och är enormt stark. Hon är ett så bra exempel på en anfallare som är bra både offensivt och defensivt. Försvaret börjar högst upp i planen om man tappar bollen där. Sen är Lovisa väldigt bra på fasta, både defensivt och offensivt.

Vad tror du då om IFK Kalmar som motstånd…
- Det är dem som har pressen och det är dem som är favoriterna. Men vi kan verkligen överraska, och det skulle inte förvåna mig om vi vinner på en fast situation i matchens slutskede!  
Det skulle inte förvåna mig heller, tack så mycket för det här samtalet och lycka till i Elitettan!

Jag kan väl sluta den här artikeln med att säga att Anna har en fotbollskompetens som jag personligen blir väldigt imponerad över. När man hör kvinnliga före detta fotbollsspelare kommentera och analysera matcher slås jag av samma sak. Anna har ju själv spelat i allsvenskan liksom hennes assisterande tränare. Ingela som är sportchef och sitter i styrelsen likalunda. Ingela sa till mig vid något tillfälle, att hon tror att Anna kommer gå väldigt långt som tränare! Om Victoria Svensson blir först som tränare på herrsidan, blir inte jag ett dugg förvånad om Anna blir tvåa en vacker dag!
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2021-04-16 18:55:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås