Lagbanner
Intervju med IFK Norrköpings ordförande Sakarias Mårdh

Intervju med IFK Norrköpings ordförande Sakarias Mårdh

Nu har det gått ungefär sex månader sedan årsmötet. Vår nya ordförande har en mandatperiod på ett år till nästa årsmöte. Nu när första halvlek är klar, tyckte vi på Guldköping att vi tar ett snack för att höra med Sakarias hur han tycker det har varit så här långt. Det blev ett långt samtal där vi avhandlade både West Ham och och Malmö. Men mest pratade vi förstås om IFK Norrköping både om nuläget och framtiden!

Hur har att första tiden som ordförande varit…

- Jag kan väl säga som så att första halvåret efter årsmötet har gått väldigt fort. Det har varit många personalluckor som gjort att vi har jobbat mycket med rekryteringsfrågor. Även en del förändringar organisatoriskt. En av de viktigaste är kanske att vi ändrar den tidigare tjänsten marknadschef till kommersiell chef. Vilket innebär att den personen får ett större helhetsansvar för intäktssidan. Vi lägger nära i den rekryteringsprocessen och vi kommer kunna presentera ett namn inom kort där. Jag har varit med på alla intervjuer då vi rekryterat ledande positioner. Jag skulle uppskatta att jag sammanlagt lagt ner cirka två fulla arbetsveckor bara på den delen.

Ett annat viktigt område under den här perioden har varit den kommande markförsäljningen i angränsande ytor till Platinumcars Arena. Där närmar vi oss en lösning då detaljplanen för området beräknas bli klar under hösten, då även utställning kommer ske över hur det området kommer se ut.

Apropå arenan. Finns det någon prognos för när det beryktade ”hålet” utan tak kommer försvinner…

- Förstår vad du menar. Den frågan har varit olöst väldigt länge. Men det hänger ihop med att mycket annat måste lösas i samband med det. Till exempel markfrågan och detaljplanen. Den delen är som sagt var snart klar. Men så måste vi också sätta in hela arenan i ett sammanhang vad som behöver renoveras och byggas om. Vi håller på att göra denna genomlysning men det kommer sannolikt pågå även under nästa år.

Vad tänker du om säsongen så här långt…

- Det har varit väldigt blandade resultat, som alla märkt som följt laget. Norling har en annan spelidé när den sitter ser det bra ut och tvärtom när den inte gör det. Det tar tid att sätta den ordentligt. Personligen tycker jag att matchcoachningen känns mer närvarande nu. Tränarteamet anpassar sig lite mer efter motståndet och vi släpper in mindre mål bakåt!

Just det om man ska skoja till det lite måste man komma ihåg att Norling har en lång bakgrund i AIK. De har ju en ganska lång tradition att inte släppa in så mycket mål. Men om man blickar lite framåt har ni i ledningen uttalat att IFK Norrköping ska i en framtid bli en av Skandinaviens ledande klubbar. Hur ser tidsplanen ut för det och vilka delmål ska man ha på vägen för att komma dit…

- Till att börja med ska vi etablera oss i toppen av allsvenskan. Det är viktigt att det finns åtminstone två tre lag som kontinuerligt kan utmana om titeln. Sen är det också viktigt att komma hela vägen ut i Europa och att ta sig till gruppspel. Det är där de större pengarna finns och att det blir ett bättre fönster utåt för både klubben och spelarna! Allt det här är ett långsiktigt arbete och att bli en av de ledande klubbarna i Skandinavien får man räkna med ske under en tioårsperiod. 

Att komma hela vägen ut i Europa håller jag verkligen med om. Om bara Malmö lyckas med det så blir det ekonomiska glappet ännu större och risken är stor att andra klubbar på sikt får inrikta sig på att slåss om platserna bakom mästartiteln. Vore förödande för allsvenskan! Jag brukar ibland fantisera om att det vore bra om andra lag bildade någon slags kartell mot Malmö. Men det är ju bara en fantasi…

- Jag förstår vad du menar och ganska rolig fantasi du hade där. Men vi har absolut förutsättningarna att på sikt vara en av de klubbar som kontinuerligt ska utmana Malmö om titeln. Sett till balansräkningen ligger vi tvåa ekonomiskt bakom Malmö.  Men sen måste vi också tänka på likviditeten och inte bara rusa i väg, speciellt under coronatider där intäkterna varit lägre än normalt. Vi kan inte som storstadslagen räkna med att få samma ekonomi från publik och sponsorer. I stället kompensera det med att få så bra utfall som möjligt i alla delar och resurserna som klubben förfogar över. Det har inte alla de andra storstadslagen alltid lyckats med, och att äga sin egen arena är det inte heller många andra som gör. Sen ska vi fortsätta utveckla våra egna talanger och få hit spelare som vill komma vidare i sina karriärer. Allt detta tillsammans är en förutsättning för att komma ut i Europa! 

När kommer laget få komma in på arenan till den nya inmarschsången ”Ett liv ett lag”? Jag har till och med hört någonstans att Markus Krunegård sagt att han kommer ner när hans sång ska sjungas på riktigt som det är tänkt…

- Den upplevelsen är vi nog väldigt många som väntar på. Men vi har bestämt att vi gör det när restriktionerna är helt släppta så vi kan fylla arenan till det tillfället. Är ju därför omöjligt att säga precis när det blir. Men vi hoppas också att vi får veta i så pass god tid att vi kan planera för det eventet på ett bra sätt.
   
Vi får hoppas att det blir inom en någorlunda snar framtid. Med tanke på det du nyss sa, är det väldigt glädjande att vaccinationsviljan är hög hos de yngre. Samt att de enligt undersökningar i första hand vill vaccinera sig för att skydda andra. Jag tycker personligen att det många gånger klagas för mycket på den yngre generationen. Det är inget större fel på dem snarare tvärtom tycker jag.

Sommarens transferfönster stängde ju nyligen i Sverige. Det var väldigt nära för er att signa en mycket bra dansk försvarare, Rasmus Nicolaisen. Men sen kom franska Toulose från deras andra liga i sista stund och satte käpparna i hjulet. Kan du berätta lite om det och om hur ert arbete vid transfers ser ut…


- Till att börja med har vi en sportkommité som hanterar de här frågorna. De som är med där är ställföreträdande sportchef Patrik Jönsson, Rickard Norling, assisterande tränare Mattias Florén, vår spelaragent Stig Torbjörnsen, akademiansvarige Tony Martinsson samt jag själv. Min roll där är att säkerställa korta beslutsvägar vid exempelvis förhandlingar, ekonomin och att vi håller oss till den uppsatta transferbudgeten och att vi tänker långsiktigt. Vi träffas regelbundet och extra tätt inför och under transferfönstren. Sen vad gäller dansken så fick vi information från klubben att det blev ändrat samma dag som vi skulle presentera honom. Sportkommittén var dock överens om att det var honom eller ingen annan vi ville ha i det läget så vi valde att avvakta. I och med att affären sprack, så kommer vi med all sannolikhet i stället ha en större transferbudget till det betydligt längre vinterfönstret. Sen vad gäller vinterfönstret så blir det en förändring i sportkommittén. Då kommer vår nye klubbdirektör Magnus ”Munken” Karlsson även att ingå i gruppen. Munken har en gedigen bakgrund både som spelare, sportchef och tränare. 

Peter Hunt var ju gäst i Studio Allsvenskan där det förekom lite indirekt kritik i hur transferaffären med Sead Haksabanovic genomfördes. Peter sa i programmet att han blev kontaktad av West Ham. De visste inte att han inte längre var ordförande och de undrade varför de inte blivit kontaktade då de hade en vidareförsäljningsklausul…

- Jag har lyssnat på programmet och jag måste säga jag inte riktigt förstår. För det första undrar jag om nu Peter blev kontaktad, varför han inte vidarebefordrade ett sådant mail från West Ham till någon på IFK? Vi hade självklart kontakt och förhandlade med West Ham före affären var klar och offentlig. Från vår sida var det Patrik och våra jurister som skötte förhandlingen med West Ham.  De som skötte förhandlingarna i den här övergången var både Patrik Jönsson och av oss inkopplade jurister. Så allt i den här affären sköttes professionellt och vi hade dessutom samma jurister som var med när IFK köpte Sead. Vad gäller avtalet så ingick IFK det med West Ham förra året när Sead köptes och de villkor som finns i avtalet gäller, precis som vid vilka affärsavtal som helst. Den vidareförsäljningsklausul som var förhandlad vid köpet, 30 % över köpesumman, var inte aktuellt eller möjlig att förhandla ned, men däremot förhandlades utbetalningstakten om för att säkerställa vår likviditet.  Sen därutöver i andra delar av affären i hela övergången, lyckades vi förhandla om delar som var förmånliga för oss. Kan tyvärr inte gå in på vilka delar det var. Men nettosumman av våra spelarförsäljningar kommer framgå på vårt årsmöte i bruklig ordning.!

Sen tycker jag flera saker i programmet som Peter Hunt sa var bra. Framförallt i sista halvan av programmet. Till exempel när han försvarade 51 procentregeln och demokratiaspekten i att ha en vald styrelse. Samt hur svårt det kan vara för en styrelse att fullfölja sina uppdrag då olika medlemmar i styrelsen blir påhoppade på olika sociala medier och plattformar. Det tycker jag var ganska bra sagt. En styrelse är vald av medlemmarna på ett årsmöte och måste få en chans att utföra sitt arbete i någorlunda lugn och ro till nästa årsmöte.

- Det håller jag också med om att det var ett bra avsnitt i programmet.  

Sen apropå årsmöte. På sista årsmöte så lovade ju Peter Hunt att finansiera en staty av Ove Kindvall. Hur går det med den frågan…

- Vi har haft många flera frågor som har varit mer nödvändiga att ta tag i vårt arbete. Flera av dem har jag redogjort för här i vårt samtal. Men vi hoppas komma vidare med en lösning i den frågan till hösten.

Peter Hunt har som bekant gjort otroligt mycket för den här klubben. Utan honom hade kanske hela föreningen gått i konkurs då det var som värst. Ska han inte tackas av på ett bra sätt…

- Det har du verkligen rätt i. Peter har betytt oerhört mycket för IFK Norrköping på flera olika sätt. Han ska inte bara gå ut genom bakdörren. Vi planerar en offentlig avtackning för honom i samband med den matchen vår nya inmarschlåt presenteras. En ordentlig avtackning inför publiken är min företrädare verkligen värd!

Tack för samtalet Sakarias och ett fortsatt lycka till i ditt viktiga arbete som ordförande för IFK Norrköping!

Mina egna synpunkter


Det kommer inte att bli lätt att ta upp kampen med Malmö men absolut nödvändigt. Tycker att Sakarias ger en bra bild av hur det skulle kunna gå till. Sen byggdes inte Rom på en dag så det är ju helt rätt att vi supportrar måste ha tålamod. Den här säsongen kan det kanske bli svårt att komma topp tre och klara sig ut i Europa den vägen. Men 2022 borde det vara möjligt att närma sig den målsättningen eller kanske till och med uppnå den. Sen får vi absolut inte glömma genvägen ut till Europa nämligen cupen! Där ser jag gärna en full satsning och ser den som en seriös möjlighet att komma ut i Europa redan nästa år. Visserligen har Malmö flest titlar i cupen 14 stycken, men senaste gången de fick lyfta den bucklan var 1989!!! Cupen har varit ett spöke för Malmö länge och vid ett tillfälle för inte så länge sedan kom man inte ens till gruppspel. Då man blev man utslagna i andra omgången av Landskrona som då låg i division 1. Jag kommer ihåg hur mycket jag njöt av deras förnedring då.

Till helgen borde man gå till bulgariska ambassaden med en Ludogoretsflagga och ett plakat där det står att nästan alla norr om Malmö hejar på det laget nästa vecka! Det är inte kört än på den fronten ett tvåmålsunderläge kan bulgarerna hämta in.    
                    
 
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2021-08-20 09:55:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås