Lagbanner
Intervju med Sakarias Mårdh föreslagen ny ordförande för IFK Norrköping

Intervju med Sakarias Mårdh föreslagen ny ordförande för IFK Norrköping

Med tanke på det väldigt viktiga årsmötet som kommer hållas nu på torsdag, har vi på Guldköping fått en längre intervju med Sakarias Mårdh. Här är artikelförfattarens förhoppning att en del frågetecken kommer rätas ut. En sak är i alla fall klar, att läsarna får veta en hel del om hur hårt Covid 19 kan drabba ett enskilt äldreboende!

Kan du börja med att berätta lite om din bakgrund. Dina kopplingar till staden Norrköping och dess ärorika fotbollslag…
- Jag är född 1981 och utbildad civilekonom. Min familj flyttade till Norrköping då jag bara var 5 år, så man kan tryggt påstå att den staden är min uppväxt med allt vad det innebär. I staden Norrköping så är fotbollslaget en viktig del av kulturen, och ett viktigt varumärke för staden. Jag kunde knappt läsa när jag såg laget live för första gången. Jag var bara 7-8 år när jag såg laget spela för första gången, följde med en kamrat och hans pappa på matchen. Kommer inte ens ihåg vilka dem mötte. Men däremot kommer jag ihåg hur häftigt det var, att uppleva alla intryck då man såg matchen på riktigt. Publikens reaktioner och höra spelarna hur de kommunicerade med varandra på planen.

Väldigt många matcher har det blivit sen dess, och jag har många positiva minnen genom åren. Mitt tråkigaste minne var när laget åkte ur allsvenskan första gången. Men jag måste också lägga till att jag inte bara följt och sett IFK Norrköping. Jag har också alltid följt Norrköping Dolphins i basket!

Där är vi lika du och jag. Har väl fotboll som min största idrott, men sen tycker jag nog att basket kommer på andra tredje plats. Kommer mycket väl ihåg när Hageby Basket innan de blev Dolphins, blev Svenska Mästare. Detta i en fullsatt Himmelstalundshall mot dåvarande stormakten på herrsidan Alvik Basket. Norrköping är verkligen en idrottsstad på många sätt. Berätta om hur du kom med i styrelsen från början…
- Det var förra året i samband med ”Gäddagate” då många i styrelsen hoppade av. Valberedningen hade då två långa intervjuer med mig. De undrade då om jag skulle tycka det vore okay att vara suppleant. Jag tackade ja till det, då jag tyckte att det inte var så viktigt vilken funktion jag hade, ville bidra med det jag kunde. Sen i december blev min roll annorlunda då jag blev ordinarie. Jag tog över efter Jörgen Löwenfeldt, som innan han slutade hade gjort ett väldigt bra jobb för IFK. Jörgen fick mig också att känna mig välkommen när jag var ny i styrelsen vilket jag är tacksam för. Det var mycket som hände i slutet av året, och min roll blev att minska gapet mellan styrelsen och kansliet. Jag hade flera samtal med personalen under vintern.  

Nu kommer vi till det som har varit mycket på tapeten vad gäller dig och din kandidatur som ordförande. Det som hände på äldreboendet Berga i Solna, då många dog i början på pandemin. Jag kan först konstatera att det är ett stort familjeföretag som du är VD för och en av ägarna till, A & O Ansvar och Omsorg AB ni har 2500 medarbetare…
- Det stämmer jag tog över som VD för företaget 2008 och vi har vuxit stort därefter, från de 130 medarbetare som fanns när jag tog över till de 2500 idag. Vi är stolta över att vi har behållit det som familjeföretag och inte släppt in eller sålt till riskkapitalistföretag eller andra externa ägare. Vi vill ha kvalité i våra verksamheter och inte bara tänka på vinster. Vi är numer ett av de största vårdbolagen i Sverige.

Det som hände på Berga var i början på pandemin. Vi hade vårt första dödsfall där den 20/3 och då visste man inte hur man skulle hantera smittan. Vårdcentraler skickade fortfarande hem personer med symptom och man kände inte heller till asymptomatisk smitta. Det vill säga att människor kan var smittbärare utan symptom. Det var en rad olyckliga omständigheter i alla de här tragiska dödsfallen på Berga. Vi hade till exempel fönsterbyten på boendet i mitten på mars och en mängd hantverkare som kom och gick. På Berga hade vi också mer äldre personer och med ett sämre allmäntillstånd, än vi hade motsvarande tid föregående år. Det var också olika rekommendationer från Folkhälsomyndigheten vad gäller sjukvården och äldreomsorgen. Jag kan verkligen förstå personalen som såg bilder på sjukhuspersonal som såg ut som rymdvarelser, medan äldrevården hade helt andra krav.

En annan oerhört komplicerande faktor i början var att det var en stor brist på skyddsutrustning i Sverige. Vi köpte in allt vi kunde få tag på, och vi hade en heltidsanställd samordnare bara för inköpen. Under 2020 har vi köpt skyddsutrustning för 10-15 miljoner, vi har bland annat direktimporterat från Kina. Nu finns ett överflöd av skyddsutrustning och det kommer aldrig saknas igen, och alla har nu skydd oavsett smitta eller inte. Under våren då smittan var som värst på Berga lämnade skyddsombudet en anmälan till arbetsmiljöverket. Vi var inte överens om grunderna till anmälan, men den skickades in och i maj avskrevs den.

Det har också florerat felaktiga uppgifter på hur många som avled på Berga. I ett reportage på SvT gick man ut med att 35 har avlidit, när det korrekta antalet var 23. Vi har anmält SvT till granskningsnämnden, men ännu inte hört något om det. Det var fruktansvärt det som hände på Berga, både för de boende anhöriga och de som jobbade där men det beror inte på att någon gjorde fel eller inte gjorde allt man kunde. Det blev stor medial uppmärksamhet kring Berga för att det var bland de först drabbade men faktum är att det inte ens är ett av de 40 värst drabbade äldreboenden i Sverige. Bara 300 meter från Berga har vi ett annat äldreboende, där vi hade samma riktlinjer och samma skyddsutrustning men väldigt få fall av smitta. Det visar på att det ofta är olyckliga omständigheter som gör om smittan kommer in på äldreboenden. 

Vad vill du säga till alla dem som drabbats…
Det var väldigt tragiskt allt som hände under de här månaderna. Att gamla människor ibland dog utan att kunna få besök från anhöriga den sista tiden på grund av besöksstoppet saknar man ord för egentligen. När de befann sig i livets slutskede var det undantag för anhöriga från besöksförbudet. Men många vågade inte komma på grund av smittan. Det fanns mycket rädsla hos många människor, och det är inte svårt att förstå. Personalen gjorde ett helt fantastiskt arbete utifrån extremt svåra förutsättningar. Det var också ett stort arbete bakom från alla att till slut få bort smittan. Vi hade vårt sista dödsfall i Covid 19 i maj.

Ni har även blivit granskade av IVO, som är en tillsynsmyndighet på Socialstyrelsen. Vad tänker du om det…
- Där vill jag börja med att säga att jag ganska nyligen har varit på ett möte på SKR, som är en medlems och arbetsgivarorganisation för alla Sveriges kommuner och regioner. Det var Greger Bengtsson som höll i mötet, som är samordnare för äldreomsorgen på SKR. Det är sammanlagt 40 kommuner som fått kritik. Många kommuner är upprörda över att det är samma kritik, och i många fall är formuleringarna likadana. I vårt fall kommer kritiken från att IVO intervjuat en enskild sköterska.

IVO är klara med sitt utlåtande och vi kommer komma med ett svar till dem till den 15/3. En del av kritiken handlar om att vi har haft inhyrda sköterskor och annan vårdpersonal. Då kan jag redan nu säga att där har man inget val, när många i personalen var tvungna att vara hemma då man hade det minsta symptom även om det kanske inte var Covid. Så det var ett stort manfall inom ordinarie personal under en period.  Dessutom är det en stor brist överhuvudtaget på sköterskor och utbildad personal inom äldreomsorgen.

Om man tänker så här, finns det något du önskar att ni gjort annorlunda då under den akuta och kritiska perioden på Berga från mars till maj…
- Det kan jag väl säga att det är vi många som har tänkt på, och så även jag givetvis. Men faktum är att jag är övertygad om att vi alla som hade med den här krisen att göra, gjorde sitt yttersta utifrån de kunskaper och riktlinjer som fanns då. Vi levde med det här hela tiden, precis som personalen som arbetade på Berga. När det var som värst hade vi två ledningsmöten 7 dagar i veckan. Det fanns fyra chefer som gick på schema 7-24 på Berga. Det var en kris för alla inblandade som jag tror är omöjligt att förstå fullt ut, för någon som inte var med i den.

Det är ju mycket som händer i ditt företag i närtid. Socialdemokraterna i Solna vill ju också avveckla avtalet ni har med dem. Kommer du ha tid att göra ditt jobb som ordförande om du blir vald, när så mycket står på spel i ditt företag…
- Vad gäller läget i Solna kan jag börja med att säga, att vi har sammanlagt 30 äldreboenden i Sverige. Vår bedömning är att tjänstemännen i Solna Stad vill behålla avtalet, då de tycker att vi har en bra verksamhet före och efter Coronautbrottet på Berga. Jag hoppas att det blir så, framförallt  för personalens skull som gjorde sitt yttersta för att komma igenom den kris vi hade.

Sen hade jag inte tackat ja till nomineringen, om jag inte trodde att jag skulle kunna klara av uppdraget. I vårt företag har vi många kvalificerade personer, som gör att jag kan ägna den tid som krävs för att vara ordförande i IFK Norrköping. Jag är också beredd på att lägga ner extra tid som ordförande i alla fall initialt. Det tror jag kommer behövas.

Kan väl lägga till att jag har erfarenhet av andra styrelseuppdrag. Jag har till exempel varit ordförande och vice ordförande i olika styrelser för S:t Lukas stiftelsen under nästan 10 år. Det är en idéburen stiftelse och organisation med 40 mottagningar i Sverige som erbjuder psykoterapi, handledningar och utbildningar för personal. Där kan jag väl säga att det hade varit lätt att springa in i väggen. Men det kunde jag undvika genom att lita på personalen och en kompetent generalsekreterare. Det synsättet och erfarenheten från det uppdraget, tror jag kommer kunna hjälpa mig i att vara ordförande i IFK Norrköping.

Vad ser du som de största utmaningarna i början efter årsmötet…
- Det kommer helt klart bli att fylla alla luckor inom olika kompetensområden på grund av att så många slutade inom en kort period i december. Två viktiga områden där är till exempel att hitta en ny klubbdirektör samt en marknadschef, det är också två tjänster som haft en hög omsättning. Där är det förstås extra viktigt att ge bättre förutsättningar så att de personerna stannar kvar längre.

Apropå klubbdirektörstjänsten så var den senaste klubbdirektören Jens Magnusson, omtyckt av personalen och gjorde ett bra jobb. I alla utifrån vad jag fått höra. Har du haft någon kontakt med honom efter att han slutat och finns det någon chans att få tillbaka honom…
- Att få tillbaka Jens skulle kunna vara en viktig pusselbit i att få en fungerande personalorganisation. Han var som du sa både duktig och omtyckt. Jag respekterar hans beslut att säga upp sig men ser samtidigt att det kan finnas en liten dörröppning. Vi vill avvakta årsmötet och se om det utfaller på ett konstruktivt sätt. Sen är det upp till honom att bedöma om han vill inleda en dialog kring detta. Det är klart att jag hoppas på det. Men Jens har mycket att ta hänsyn till och behöver göra bedömningar i detta för att komma fram till ett bra beslut för hans del.

Det är ju en del som inte varit bra vad gäller IFK Norrköping och mycket som kommit fram vad gäller det. Men allt kan väl inte bara vara Peter Hunts fel? Har inte styrelsen också ett ansvar för att det blivit som det har blivit, med all personalomsättning till exempel…
- Där kan det absolut ligga något i vad du säger. Men det har samtidigt också kommit fram via revisorerna att allt inte kommit till styrelsens kännedom. Det man inte vet är det väldigt svårt att ta ansvar för. Man kan säga vi hade kunnat göra vissa saker tidigare om vi vetat allt. Där ligger ju ett ansvar på alla ledamöter att efterfråga information, det är inte bara Peters ansvar.  Samtidigt kan man säga att de som arbetar inom organisationen är oerhört lojala, och har en stor förmåga att ”hålla andan” så länge säsongen pågår. Det tror jag var en av anledningarna att så många valde att sluta i december efter att allsvenskan var slut. Det är också tråkigt att en del personer känt att man behöver gå till media för att få fram sin kritik. Det är mycket bättre om det finns en mer funktionell kommunikation och högt i tak.

Men vi har redan börjat ta tag i den biten. Vi från styrelsen har nyligen deltagit ledningsmöten mellan olika verksamhetschefer i organisationen. Det har inte varit speciellt vanligt att styrelsen deltagit förut, och min ambition är att vi göra det varje vecka, och att så småningom kan glesa ut det månadsvis. De här mötena har varit väldigt bra och jag har också fått kunskap om olika saker och förklaringar som gör att det kan gnissla mellan olika avdelningar. När vi tillsammans får kunskap och förklaringar så ökar möjligheterna att åtgärda det som kan vara problem.

Vad har du för förhoppningar och farhågar vad gäller det stundande årsmötet…
- Det är ju väldigt tråkigt att berätta det har förekommit en del osanna rykten och smutskampanjer. Bland annat har det skickats mail till NT och vissa medlemmar. NT tog kontakt med oss och kom snabbt fram till att de inte kunde publicera, då det kunde räknas som förtal. En farhåga vad gäller själva årsmötet är att de kommer nomineringar som omkullkastar planerna. Vi har haft tillräckligt med avhopp inom styrelsen och risken är väldigt stor att det blir många fler sådana om mina farhågor besannas. Det finns också en betydande risk att personalflykten fortsätter med allt negativt vad det innebär.

Jag hoppas och tror att mötet ska avlöpa lugnt och fungera rent tekniskt samt att vi kan enas. Det är viktigt att vi får förutsättningar att skapa en bra organisation, där alla känner att de kan vara med om att bygga ett starkt IFK Norrköping på alla plan som vår organisation har. Där vill jag göra allt vad jag kan för att bidra att det blir så, och hoppas att jag får förtroendet att göra det!

Det sista låter väldigt bra i mina öron. Vi får hoppas att det blir så och att vi kan prata mer om fotbollen framåt. Så därför vill jag gärna sluta vårt samtal med vad du tror om säsongen framåt. Om du får gissa var vi hamnar i allsvenskan när den är slut, inom ett spann på tre placeringar. Vad säger du då…
- Då säger jag att jag tror att laget kommer hamna topp tre! Sen kan jag lägga till att jag också tror att Jonatan Levi får sitt stora genombrott i år.

Tack för det här ovanligt långa samtalet och lycka till på torsdag!         

Sammanfattning bedömning och mina egna synpunkter

Det är svårt att förmedla i en text. Men jag måste säga att i det 70 minuter långa samtalet jag hade med Sakarias i söndags, gav han ett mycket bra intryck. Han duckade inte för några frågor som jag ställde. Ibland vill personer på höga maktpositioner ha frågorna i förväg innan de ställer upp på en intervju. Så var inte fallet då vi pratade med varandra. En del personer i höga maktställningar svarar också bara på frågor per mail, detta för att slippa följdfrågor.

Kan väl ärligt säga att jag liksom många andra haft en del frågetecken inför Sakarias kandidatur som ordförande. I mitt fall blev i alla fall tillräckligt många frågetecken besvarade då vi pratade med varandra. Den kris som Sakarias fick genomleva tillsammans med personal, de boende och anhöriga är det nog ingen som vill uppleva. Den kris som IFK Norrköping fått uppleva sista tiden är en stilla västanfläkt som jämförelse. Man blir också påmind om att det faktiskt finns viktigare saker än fotboll i livet. Att vara frisk och få vakna till en ny dag, är väsentligt viktigare än att vinna en fotbollsmatch!

Eftersom jag bor i Stockholm känner jag väldigt många som har varit sjuka i denna vedervärdiga virusinfektion. En del har kommit igenom med väldigt lindriga symptom, några har fått skador antagligen för livet. Vi väntar alla på att livet ska kunna bli mer normalt igen, och att tillräckligt många blir vaccinerade så fort som möjligt, så att det vanliga livet kommer någorlunda tillbaka. Nästan lika mycket väntar jag på att livet ska bli mera normalt i IFK Norrköping. Då kan alla vi som älskar laget äntligen återgå till att prata och diskutera spelet på planen. Men då tror jag också att förutsättningarna för detta ökar, om vi medlemmar ställer oss bakom valberedningens förslag till styrelse och föreslagen ordförande. De som har störst kunskap om ett nygammalt styrelseskick i klubben är just valberedningen. Jag hoppas att vi nu den korta tiden fram till årsmötet, får en mer sansad debatt och att vi alla medlemmar behandlar varandra med respekt. Både nu och efter årsmötet. Tänk på att vi alla är Kamrater!  

Fotnot: Inför den här artikeln bjöds supportrar in att bidra med att ställa frågor till denna intervju. Inbjudan skedde på Gnällbänken, Twitter och Facebook. Därför vill jag tacka Krister Collin och Kim Silander som bidragit till viktiga frågeställningar i intervjun ovan. Vill också speciellt tacka Kim för att han hjälpt mig med viss efterforskning av källfakta.            
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2021-02-23 20:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Pekkala är klar! - IFK Norrköping Silly Season v1.4 2024-2025
 Ett utcheckat Peking föll efter slarv
Djurgårdens IF - IFK Norrköping på Telo2 Arena den 10 november 2024 15:00
Spelarbetyg: Kontraktet är i hamn!
Nedräkning pågår 10,9,8,7,6,5,4,3,2... matcher kvar i årets Allsvenska!
Spelarbetyg efter den vitala viktorian i Värnamo