Lagbanner
Jens Gustavsson en ganska annorlunda allsvensk fotbollstränare

Jens Gustavsson en ganska annorlunda allsvensk fotbollstränare

I den här intervjun med vår manager Jens Gustavsson berättar han om hur använder sina kunskaper som beteendevetare i sitt arbete med laget. Jens är verkligen en person som sätter människan i centrum, på ett sätt som kanske inte alla gör. Men så var det då också en fråga han inte kunde svara på. Håll till godo och lär känna vår relativt nytillträdde manager lite bättre!

När Jonatan Häggström Wedding gjorde sin intervju med dig berättade du att läst beteendevetenskap och var lösningsorienterad. När läste du beteendevetenskap...
- Det gjorde jag under min aktiva karriär, läste psykologi, pedagogik och sociologi. Pedagogiken var huvudämnet. Sen har jag byggt på det med olika delar. Jag är väldigt intresserad av varför vi beter oss som vi gör, relationer och styrkan i grupper. Det är nog ett gediget intresse för människan som gjorde att jag läste de här ämnena.

Under hur lång tid studerade du dem här olika områdena...
- Jag skulle nog säga att det var i ungefär fyra års tid. Sen har jag haft två olika påbyggnader efter det. Det handlar om att jag är helt övertygad om att människan utvecklas så utvecklas fotbollsspelaren och inte tvärtom. Vi börjar där och sätter människan i centrum och börjar jobba därifrån. Vi börjar med utvecklingen där och fortsätter med den utvecklingen vi vill se på planen.

Då måste jag säga att du måste vara en av de tränarna som har mest kunskap om den biten teoretiskt.
- Det är möjligt jag har inte mätt eller tänkt på det sättet. För mig handlar det om att göra teorin begriplig och praktiskt användbar för dem du jobbar med. Annars blir inte teorin så viktig, det kan till exempel handla om att man inte pratar som alla andra.

Kan du konkretisera det lite mer hur du använder dina kunskaper praktiskt i ditt arbete som tränare...
- Jag har lättare att förstå olika reaktioner. Fotboll är en sport som många väljer för att uppleva känslan. Till exempel som idag när det kommer en besvikelse, det väljer man många gånger att skrapa bort som fotbollstränare. Det handlar om att ta sig vidare från den känslan. Idag får jag hantera att många tycker att jag tog fel beslut att dem inte fick spela. Hur ska vi behandla de personerna så att det blir en del av deras utveckling, istället för att de ska gå omkring och tycka att jag är dum eller någon annan är dum. Allting handlar om utveckling och jag tycker vi generellt att vi har ett dåligt förhållningssätt till besvikelser och det som kan upplevas som motgångar. Väljer man fotboll handlar det om man att måste förstå att det kommer bli en stor del av din vardag och acceptera det.

Är det därför du sa på presskonferensen att det fanns flera spelare som var värda att spela idag. Tycker att jag hört dig säga det förut också...
- Det är inte alltid det är så men jag tycker vi har en trupp där det är väldigt många som förtjänar att spela. Det är en viktig del för oss som truppledare att ta hand om den biten. Det är mitt ansvar att vi gör det på ett positivt och utvecklande sätt. För det finns som bekant bara plats för elva spelare på planen och truppen är betydligt större än så. I vardagen mäter man sig mot varandra samtidigt som gruppen måste vara stark, så att vi är så bra på planen som det bara är möjligt när det blir match. Det är egentligen en angenäm uppgift att ha så många bra spelare!

Så det blir en del enskilda samtal...
- Jag har väldigt få kollektiva samtal. De här delarna jag pratar om gör sig väldigt dåligt att ha inför 20 människor.

Hur använder du den lösningsinriktade delen...
- I vår vardag möter vi hela tiden olika former av problem, vi har lätt för att förstärka problem istället för att hitta lösningen på dem.

Nu har du inte varit här så många månader, men kan du säga någonting om hur du upplever staden Norrköping...
- Nej det kan jag inte, jag bor här men jag jobbar. Antingen är jag här på Östgötaporten eller hemma, så jag har inte hunnit se så mycket av stan än. Tiden hemma är i en tydlig minoritet om man säger så. Det jag upplever av staden är den fantastiska läktarkulturen som finns här. De människorna som kommer hit för att stötta oss är tänker jag en viktig del av staden. Det är också en viktig del hur vi talar med varandra i laget hur vi ständigt vill vinna mer förtroende från dem som finns på läktarna. När vi hör dem jubla och applådera så vill vi att dem ska komma tillbaka flera gånger. Publiken är en pelare för oss! Vi vill jobba hårt för varandra på planen och vinna tillbaka bollen och ge publiken feedback på den energi dem ger oss. I den bästa av världar handlar det om att överträffa de förväntningar som finns hos alla dem som har ett intresse för laget. Men det handlar också om att förvalta den miljö som finns och det arbete som gjorts under många år.

När du tog det här jobbet, en dum fråga kanske, men hur du tänkte du då? Du kom till ett lag som blev Svenska Mästare och bättre än så kan det ju inte bli...
- Det handlar väldigt lite om mig. Hade jag varit egocentrisk hade det varit bättre att ta ett lag som låg pyrt till och sen bygga upp det underifrån och få det att bli bra. Då hade många pekat på mig! Jag har inget behov av att stå i centrum på det sättet. Här har jag kommit till en förening där alla jobbar väldigt hårt, vi har en ledarstab som är fantastisk och detsamma med spelartruppen.

Det här med ungdomar och egna produkter är ju Norrköping kända för. Det är vi bäst på i allsvenskan i alla fall just nu. Har du någon bakgrund som ungdomstränare…
- Jag var juniortränare i Halmstad ganska tidigt. Men jag skulle vilja säga så här, det är människor vi jobbar med. I grund och botten handlar det om hur du tar hand om människan oavsett ålder. Det spelar ingen roll om det är ett pojklag, juniorlag eller Barcelona. Tar du inte hand om individen så blir det inte bra.

Mina egna ord

Det var första gången för mig som jag träffade Jens. Mitt intryck av honom är att han ger ett väldigt lugnt och samlat intryck. Är lätt att förstå trots sin lite avslipade skånska dialekt. Det märks att han läst både pedagogik och människokunskap. Tror inte så många tränare har den gedigna bakgrunden. När Jens säger att man lätt förstorar och analyserar problemen, istället för att försöka hitta lösningar, håller jag verkligen med honom. När man jobbar med människor blir det många gånger kontraproduktivt. När man har ett stort problemfokus handlar det många gånger att försöka hitta varför problemen finns. Det är något man kan hålla på med väldigt länge och många gånger landar det i att det är en eller fleras fel att problemet uppstått. De som då blir utpekade går 99 gånger av 100 till försvar och man kommer väldigt sällan någonstans.

Undertecknad är själv utbildad i lösningsfokuserat tänkande vad gäller människor. Kan bjuda läsarna på några enkla regler där som man kan ha nytta av.
- Om något fungerar, gör då mer av samma sak.
- Om något inte fungerar, gör inte mer av samma sak. En klassiker här är en förälder som tjatar och straffar sitt barn för att korrigera. Om det inte fungerar tjatar föräldern ännu mer och försöker hitta ännu hårdare straff. Fungerar ytterst sällan…
- Om något inte är trasigt, försök inte laga det. Det betyder att om något fungerar gå då inte in och ändra det.  Här kan man hitta hur många exempel som helst där man bryter mot den regeln. Min favorit är hemsidor inom offentlig förvaltning som fungerar bra, som man går in och ändrar och som blir svårare att hantera för användarna. Om en startelva fungerar och man vinner en matcher, går man då in och ändrar den om det inte absolut inte är nödvändigt? Nej, just det… 

Mer om Jens bakgrund

Från Halmstads lagsida Svenska Fans då Jens var tränare Halmstads A-lag.

Beskrivning: Huvudtränare. Kom till HBK inför säsongen 2010 som ansvarig för U17-laget. Han ledde laget framgånsrikt under sin första säsong, vilket fick honom heltidsanställd som U21-tränare säsongen efter. I juli 2011 tog Jens över huvudansvaret för A-laget.

Styrkor: Han är en tränare med stor passion och bra på att få ihop en spelargrupp. Väldigt bra på att utveckla talanger.

Wikipedia:

Jens Gustafsson, född 15 oktober 1978 i Helsingborg, är en svensk fotbollstränare och före detta spelare som för närvarande är manager i IFK Norrköping

Gustafsson tillbringade merparten av sin spelarkarriär i Superettan-laget Falkenbergs FF och hans position var mittback. Den 5 juli 2011 utsågs han till ny huvudtränare för Halmstads BK, efter att tidigare varit verksam i klubben som ungdomstränare. Han efterträdde Josep Clotet Ruiz. Laget låg sist i tabellen efter halva säsongen med 7 poäng. Han lyckades inte hålla kvar laget i Allsvenskan utan de slutade sist med 14 poäng. I Superettan 2012 ledde han laget till den allsvenska kvalplatsen och i kvalet väntade GIF Sundsvall. Laget tog sig tillbaka till Allsvenskan med sammanlagt 6-4 (3-0 hemma 3-4 borta).[1] Den 19 November 2014 ersattes Gustafsson som huvudtränare av Jan Jönsson. Jens Gustafsson är son till den förre allsvenske spelaren Tommy "Gyxa" Gustafsson.

Klubbar som spelare:

Helsingborgs IF (moderklubb)

IK Brage (2001)

Högaborgs BK (2002)

Falkenbergs FF (2003–2009)
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2016-08-09 01:11:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Välkommen, Martin Falk! - IFK Norrköping Silly Season v1.3 2024-2025
 Ett utcheckat Peking föll efter slarv
Djurgårdens IF - IFK Norrköping på Telo2 Arena den 10 november 2024 15:00
Spelarbetyg: Kontraktet är i hamn!
Nedräkning pågår 10,9,8,7,6,5,4,3,2... matcher kvar i årets Allsvenska!
Spelarbetyg efter den vitala viktorian i Värnamo
Höstrysaren fortsätter för Peking!