Lagbanner
Jens Gustavsson slutar som manager i IFK Norrköping

Jens Gustavsson slutar som manager i IFK Norrköping

Så är det nu bekräftat som många haft på känn. Jens Gustavsson kommer inte leda IFK Norrköpings lag 2021!

Att många haft det på känn handlar väl mycket om all kritik som kommit den senaste tiden och som kulminerade i fiaskomatchen i den sista omgången mot Helsingborg hemma. Samt att det i princip varit helt varit helt tyst från Jens efter den matchen.

Jens skickar en avskedshälsning på officiella hemsidan:
”Jag vill på det här sättet tacka alla som gjort de här 5 åren i IFK Norrköping till oförglömliga år. Tack till alla spelare och ledare som arbetat outtröttligt för att utveckla både laget och organisationen. Jag vill rikta ett speciellt tack till alla våra supportrar som starkt bidragit till mina bästa minnen av klubben. Det har varit ett privilegium att få inspireras och utmanas av alla vars hjärta klappar för laget och klubben och jag kommer för alltid att minnas er med värme och glädje. Det känns även oerhört bra att bidragit till att skapa de ekonomiska förutsättningarna som tryggar IFK för framtiden. Slutligen vill jag tacka staden Norrköping som fått mig att både känna mig välkommen och hemma.”

På samma sida uttalar sig styrelseledamöterna Patrik Jönsson och Sakarias Mårdh:
“Vi har haft bra samtal med Jens under processen och är nöjda över att ha nått en överenskommelse som vi bedömer är bra för båda parter. Vi önskar Jens lycka till i framtiden och tackar för ett väl utfört arbete under åren för IFK Norrköping!”

Vad som inte framkommit, jag har i alla fall inte sett något, är om Jens slutar frivilligt. Detta eftersom Jens har kvar tid på sitt kontrakt. Det kan kosta en slant att säga upp en person som har tid kvar på kontraktet. Det har inte heller mig veterligen framkommit om Jens redan nu har ett nytt uppdrag på gång. En del som är oklart med andra ord. Men att leva med oklarheter är ju något som vi supportrar fått vänja oss vid i hög grad senaste tiden!

Jag tycker trots att jag så sent som för en vecka sedan önskade mig en annan manager 2021, att vi ska komma ihåg allt positivt Jens har gjort för föreningen sedan han efterträdde Janne Andersson 2016. För det första kan det inte varit lätt att ta över i det läget. Ta över efter en förbundskapten och att vara regerande Svenska Mästare. Ett av Jens största misstag var nog när han uttalade sig om att det viktigaste för honom var inte att vinna titlar, utan att utveckla föreningen och spelarna. Att vinna titlar och komma så högt upp i tabellen är bland det mest primära för supportrar. Det uttalandet visar att man inte alltid ska säga det man tänker, utan först tänka efter hur kan det man säger uppfattas av omgivningen.

Men just att utveckla spelare och ha en bra relation till dem, för att göra det möjligt har nog absolut varit en av Jens starkaste sidor. Kommer ihåg att Linus Wahlqvist en gång sa till mig: "Som spelare hade jag en nära relation till Janne, men till Jens har jag en ännu närmare relation!” Sedan Jens blev manager för IFK Norrköping har sålt spelare för närmare 300 miljoner. Det är en helt otrolig siffra som gjort föreningen väldigt stark ekonomiskt, där kanske bara Malmö FF har starkare siffror på banken. Jag tror att vi är många som vill tacka Jens för tiden som varit och det arbete han utfört som manager.

Jag önskar honom personligen all lycka i framtiden och hoppas och tror att han kommer få nya och viktiga uppdrag framöver. Kanske kan det bli så att han återvänder hem till ett självmordsuppdrag i sin hemstad Helsingborg? Det är ju två andra personer i IFK Norrköping som tagit det steget, nämligen Dale Reese och fysioterapeuten Marcus Linnér. De tre kanske kan överleva ett dylikt självmordsuppdrag.

Den stora frågan just nu blir förstås vem som blir Jens efterträdare. Att rekrytera nya personer till IFK Norrköping närmaste tiden lär bli ett heltidsarbete, om det nu finns någon kvar på kansliet som kan utföra den uppgiften! Men jag har en önskelista där de som står högst upp, nog inte kommer ifråga. Men det är ju snart julafton så då kan man väl få önska det man vill!

Högst upp på min lista kommer Fredrik Ljungberg. Dels för att han spelat för det i mitt tycke rätta laget i England, nämligen Arsenal där han också verkat som tränare. Men minst lika viktigt är att Fredrik kommer från Halmstad vilket på många sätt varit en lyckosam kombo i IFK Norrköping. Därefter vore det ju också en dröm att få Peter Wettergren som är assisterande förbundskapten, och Janne Andersson högra hand. Men båda de här alternativen torde falla på det ekonomiska, men som sagt var men de tunga pengahögarna i kassavalvet kanske det inte är helt omöjligt…???        

Hur som helst vill jag ha en manager/tränare som har skapligt tunga meriter och vill fortsätta på den inslagna vägen att utveckla unga spelare, men som samtidigt siktar högt i tabellen. Ett alternativ skulle kunna vara att bygga på Mats Elvendahl och Kim Hellberg. Vi får hoppas på det bästa och att 2021 blir ett bättre år för oss som håller på IFK Norrköping! För sämre kan det väl inte bli, eller du hemska mardröm så kan det bli så?! Just nu känns allt möjligt dessvärre!
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2020-12-20 16:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås