Lagbanner
Knepig grupp för IFK
Cupen i fokus för IFK 2021

Knepig grupp för IFK

Under måndagen lottades 2020–21 års gruppspel i Svenska Cupen. IFK:s motståndare förutom redan seedade IFK Göteborg blir GIF Sundsvall och Sandvikens IF. IFK har två hemmamatcher och en bortamatch då man slutade topp 8 i Allsvenskan och före lottningen var det givet att man som sexa i serien skulle få möta lag 11.

Det blev Göteborg eftersom Varberg som slutade elva blev utslaget i andra omgången. IFK Göteborg är för övrigt försvarande cupmästare så någon lätt resa mot gruppseger kommer vårt kära Peking inte få.

Lite kuriosa är att både Giffarna och Sandvikens IF liksom IFK slutade sexor i sina respektive serier 2020. Sundsvall håller som bekant till i Superettan efter förra årets degradering från Allsvenskan och Sandviken spelar i samma serie som Sylvia, div 1 norra, där man slutade 2 poäng och en placering efter vår ”andraklubb” och bör vara väl kartlagda inför mötet i Sandviken i andra gruppmatchen.

Gruppspelet inleds med hemmamatch mot GIF Sundsvall. Om pandemin ebbat ut kanske IFK får äran att ta emot Giffarnas supporterklubb Patronerna som vill se segrar & jäkelskap 2021 om man får tro vad som skrivs på deras hemsida. Det innebär ”rätten att gå på Mathildas, åka och syssla med jävelskap på bortaresor och skrika oss hesa för vårt lag, Giffarna” som det uttrycks på hemsidan. Som en hyllning till det café där klubben en gång bildades har ståplatsläktaren på kortsidan av hemmaarenan döpts till Mathildas, en motsvarighet till vår hyllning av Gunnar Nordahl. Giffarna kvalificerade sig till gruppspelet efter vinst med 3–0 borta mot Hudiksvall.

I andra matchen får IFK ta bussen via Eskilstuna 29 mil norröver för att möta ett Sandviken som i slutet av serien var svårslaget på hemmaplan. I andra omgången av cupen slog man ut Frej. Hemmaarenan heter sedan 1993 Nya Jernvallen och har konstgräs. Den klassiska Jernvallen har gjorts om till bandyarena som numera är en större publiksport än fotbollen.

IFK kvalificerade sig till gruppspelet genom att vinna i andra omgången mot div. 2-laget Gottne med 6–0, i en match där Kevin Alvarez gjorde ett oväntat men lyckat inhopp som forward.

Hur trupp och ledarstab ser ut när vi kommer in i 2021 ska bli intressant att få se. Jag förväntar mig att det efter två mindre lyckade säsonger tas nya tag inte minst genom förändringar i truppen som sett starkt ut på papperet men inte lett till de framgångar vi fans hade hoppats på.
I och med sin slutliga sjätteplats i årets allsvenska missade IFK att direktkvalificera sig för spel i någon av de europeiska cuperna 2021. Återstår alltså ”bara” att vinna Svenska Cupen 2020/21!
 
När det gäller Svenska Cupen finns alltid en hög målsättning från IFK:s sida. Man vill givetvis gå hela vägen och återigen stå som slutsegrare precis som man gjort 6 gånger tidigare; 1943, 1945, 1969, 1988, 1991 och 1994.

Matchdatum för gruppspelet är 20/21 februari, 27/28 februari och 6/7 mars. Kvartsfinalerna spelas 13/14 mars, semifinalerna 20/21 mars. Datum för finalen är inte bestämt än.

IFK:s matcher i turordning: GIF Sundsvall(h), Sandvikens IF(b) och IFK Göteborg(h).

Samtliga grupper:
Grupp A: Malmö FF, Halmstad BK, Västerås SK, Gais
Grupp B: IF Elfsborg, Falkenbergs FF, Utsikten, Degerfors IF
Grupp C: BK Häcken, Helsingborgs IF, IK Gauthiod, Dalkurd FF
Grupp D: Djurgården, Kalmar FF, IK Brage, Newroz FC/Umeå FC
Grupp E: Mjällby AIF, Östersunds FK, Akropolis IF, Landskrona Bois
Grupp F: IFK Norrköping, IFK Göteborg, Gif Sundsvall, Sandvikens IF
Grupp G: Örebro SK, IK Sirius, IF Lödde, Trelleborgs FF
Grupp H: Hammarby, AIK, Oskarshamn AIK, AFC Eskilstuna

Vi återkommer med definitiva speldatum och utförligare information kring IFK:s motståndare i gruppen.

IFK har ännu inte spikat försäsongsschemat men troligen väljer man liksom i fjol Portugal under slutet av januari och början av februari för sitt träningsläger. Man kommer inte att deltaga i Atlantic Cup 2021 däremot kommer man att befinna sig på Algarvekusten även i år enligt vad som hintats om tidigare. Vi får anledning att återkomma med hela försäsongsschemat när man satt det.
 

Gunnar Källgkaell@yahoo.se2020-12-07 21:25:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås