Lagbanner
Örjans Vall, 2024-09-29 14:00

Halmstads BK - IFK Norrköping

Kommer Ante att ta emot sitt gamla IFK med hårdhandskarna eller är han förpassad till bänken?

Nu går Allsvenskan in i sin sista fjärdedel. Det är ju allmänt känt att 30 poäng brukar räcka för att klara sig kvar. Hur ser det ut i verkligheten? Om jag går igenom de senaste 10 åren, så ser det ut så här: 30 poäng har räckt under hälften av åren, snittet blir knappt 29 poäng och intervallen för poängen på 14:e plats ligger mellan 23 och 33 poäng. Så helt klart är det inte att man klarar sig kvar med 30 poäng.

Vad förväntar jag mig av IFK?

Kortsiktigt är nog målet att ta sig förbi BP! En liten morot kan vara att komma ifatt Häcken även om detta nog är den svåraste moroten att nå.

Medan det på något lite längre sikt är målet att klara sig kvar i Allsvenskan! Det gäller då för IFK att enligt ovan att få ihop 34 poäng, vilket kräver 8 poäng till på 7 matcher. Detta gör att den senaste raden av oavgjorda resultat inte räcker, även om de varit helt OK med tanke på motståndet. En bra början är ju att ta 3 poäng borta mot Halmstad, men det är inte garanterat, med den skadelista och avstängda spelare IFK visar upp för tillfället, Totte, Tim Prica och David Moberg Karlsson, Förhoppningsvis kan både Traustason och Kalley spela. Jag hoppas Traustason är proffsig och ger allt innan han kan flytta till grönare planer och slipper ligga i mitten av tabellen. 

Jag ser också till min glädje, att vid vinst, har IFK inte längre den sämsta målskillnaden i Allsvenskan, vilket är en titel som inte är så trevlig att ha.

Förutom Halmstad så återstår det matcher mot lag som ligger efter i tabellen, Göteborg (H) och Värnamo (B) medan resterande lag att möta är Sirius (H), BP (H), AIK (H) och Djurgården (B). Det borde gå vägen! Jag kan hoppas att de behövda poängen kan tas mot HBK, Blåvitt, BP, AIK, Sirius och Värnamo, med minst en seger mot lämpligt lag. 

Halmstad då?
De är i akutare behov av poäng än IFK. Det är inte så positivt för IFK på bortaplan. Dessutom verkar HBK inte vilja släppa in så många mål med fem man i backlinjen. Detta mot ett IFK med ett skadeskjutet anfall, tyder inte på så många mål från IFK:s sida. "Gamle" bekantingen Ante är fortfarande med, 42 år ung, men han har varit med i färre startuppställningar än tidigare i år, just nu 42%. Örjans Valls gräsmatta är tydligen tungsprungen efter regn, men enligt SMHI ska det inte regna inför matchen. 

Så utan att ha sett någon trupp, så ser jag tre scenarier!

Idealiskt! (37–39% chans)
Vid vinst går IFK om BP och tar täten bland de sämsta med en 10:e-placering. I så fall slipper IFK också ha den sämsta målskillnaden i Allsvenskan, som då innehas av HBK, med Kalmar på andraplatsen. 

Tristast! (34–38% chans)
Vid förlust är IFK kvar i bottenträsket och t.o.m. efter HBK, på 12:e-plats.

Troligast! (25–29% chans)
Vid oavgjort händer inte ett dugg, båda lagen ligger kvar på sina platser. 

Matchen sänds på Discovery+ och TV4 Play med början 13:44.

Vad beträffar Exilsnokarna i Stockholm så är de tillbaka hos Pitchers på Regeringsgatan 113, de öppnar tyvärr inte förrän 14:00 på söndagar!

 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2024-09-28 15:10:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås