Lagbanner

-

Långläsning: "Vi klarar av att vara ännu mer föränderliga"
Seger mot IFK Göteborg. Jens Gustafsson blickar nu fram emot måndagens hemmamatch mot BK Häcken.

Långläsning: "Vi klarar av att vara ännu mer föränderliga"

”Vi har revansch att utkräva”, säger Jens Gustafsson inför måndagens match mot BK Häcken. Vi tog ett snack med IFK-managern om formsvackan, formationer och vad laget har jobbat på under den gångna träningsveckan.

Efter en rejäl formsvacka med idel poängtapp studsade IFK Norrköping tillbaka med tre poäng bota mot IFK Göteborg förra helgen. Viktigt? Utan tvekan.
- Den var väldigt viktig av många anledningar, säger Jens Gustafsson.
Han fortsätter:
- Vi arbetar med att vinna varje match, men för att vi ska kunna göra det tjatar vi om att prestationen måste vara på plats samtidigt som de hela tiden sker en utveckling både för individuella spelare och för hela laget. Den devisen hade nog fått sig en rejäl törn om vi inte hade vunnit mot Göteborg.
Trepoängaren var viktig i tabellen, men också för självförtroendet.
- Vid förlust hade det börjat ta på vårt självförtroende, vilket jag inte tycker det har gjort tidigare. Nu kan vi upprätthålla ett stabilt och bra självförtroende, så vi kan jobba vidare med utveckling och bra prestationer, för att kunna ta så mycket poäng som möjligt, säger Jens Gustafsson.
 
Nu har de haft en hel veckas träning mellan matcherna mot de två Göteborgslagen. Även det har varit viktigt för laget, tror IFK-managern.
- Vi har både haft möjlighet att vila lite och träna bra.
Vad har ni kunnat göra nu som ni inte kunnat göra tidigare?
- Det har varit att träna ordentligt över huvud taget till att börja med. Vi har kunnat ha bra fart i träningarna när det gäller tempot i spelövningar. Sedan har vi kunnat repetera och nöta in lite nya detaljer i spelet, samt lite nygamla detaljer som vi inte klarat riktigt de senaste matcherna.
Vadå, till exempel?
- Vi har förstärkt vårt sätt att försvara, vilket fungerade bra mot Göteborg. Vi har jobbat med att vara noga och disciplinerade i den delen. Sedan har vi jobbat med förmågan att ha ett lite rakare passningsspel, samtidigt som vi fortfarande vill vara bollförande, berättar Jens Gustafsson.

Flera gånger under säsongen har han verkligen tryckt på vikten av lite längre matchuppehåll, då laget fått möjlighet att träna ordentligt. Kanske är det något som är extra viktigt för just IFK Norrköping?
- Jag har svårt att uttala mig om vad andra lag har för nytta av längre träningsperioder. Men efter den tunga perioden vi hade var det viktigt att kunna träna och repetera saker som vi inte kunnat göra innan. Sedan har erfarna spelare lättare att bara spela matcher utan ordentlig träning. Med vårt unga gäng behöver vi träna då och då, även om jag tycker vi har hanterat det täta matchandet bra, frånsett de resultaten vi har fått med oss på sistone.
 
Trots en vecka med möjlighet till återhämtning och förberedelser finns det orosmoln i IFK-truppen. Norrköpings Tidningar har rapporterat om att Jonathan Levi haft problem med foten och inte kunnat träna ordentligt. Totte Nyman och Eric Smith har också haft lite problem och inte kunnat träna fullt. Egzon Binaku har problem med knät enligt NT. Jens Gustafsson vill inte säga mycket om skadeläget i vår intervju.
- Det är hyfsat. Så vill jag säga idag.
Vet du vilka som inte är uttagningsbara?
- Vi väljer att gå ut med truppen på matchdagen, så därför kan jag inte uttala mig om det nu, säger han.
Glädjande är att Maic Sema är tillbaka fullt ut. Oklart dock om han är i tillräckligt bra form för att få speltid ännu.
 
Apropå glädjebesked: Snacka om genombrott för Isak Bergmann Johannesson och Pontus Almqvist. De två spelarna har varit bland lagets mest framstående den senaste tiden. Manager Gustafsson hyllar båda.
- De är väldigt skilda från varandra i egenskaper och på sättet de hjälper laget. Därför är det svårt att bunta ihop dem. Men det som är gemensamt för både Pontus och Isak är att de jobbar hårt för att nå sin fulla potential och har gjort så en lång, lång tid. Det gör att när de fått chansen har de varit så bra att de får chansen på nytt och på nytt och på nytt. De är så viktiga för laget nu att de blir avgörande spelare i matcherna, berömmer Jens Gustafsson.

Pontus Almqvist utveckling och fina insatser har varit en del i att IFK har ändrat lite i sin formation. Det har gått att se ett skifte från 4-3-3 till ett spelsätt som mer liknar 4-4-2, även om spelarna rör sig ganska mycket bort från sina utgångspositioner. Så här säger Jens Gustafsson om formationen.
- Det som ni upptäcker är nog hur vi försvarar oss. Det är nog där som den stora bilden är och vi försvarade oss i 4-4-2 nu i förra matchen. Innan har vi försvarat oss i 4-3-3 och 4-5-1 ett antal gånger. I anfallsspelet däremot har vi inte ändrat så mycket förutom att när vi spelar med två forwards är vi på plats mer i boxen, säger Jens Gustafsson.
Som menar att det kan bli mer förändringar i spelsystem framöver.
- I det stora hela är vi och klarar av att vara ännu mer föränderliga. Det är en verklighet vi kommer få vänja oss vid.

Du tror inte formsvackan haft med ändringar i spelsystem att göra?
- Jag tror det är en lite för enkel analys att peka på det. Delvis har motståndarna kommit ikapp prestationsmässigt jämfört med inledningen. Sedan har de hittat lite motmedel på vårt sätt att spela. Då är det upp till oss att hitta vägar ur det, säger managern.
Han fortsätter:
- Egentligen tycker jag att vi har varit förändringsbenägna under hela den här perioden. Det är lätt att peka på när resultaten inte går med oss, men jag tror att det är mycket mer komplext än så.
Hur ser du på fördelarna respektive nackdelarna med en forward kontra två forwards?
- Dels har det lite att göra med formen på spelarna och motståndet vi möter. Fördelarna med två forwards är att vi kan vara rakare i spelet och mer befolkade i boxen. Pontus (Almqvists) form spelar in i det avseendet och jag tycker att Totte har varit bra hela säsongen. Det är en del i det, samtidigt som vi haft lite formdippar på andra spelare där andra system passar bättre.
 
Den unge islänningen Isak Bergmann Johannesson har fått flytta runt på flera olika positioner. Han har varit ytterforward, yttermittfältare, innermittfältare och vänsterback. I stort sett från alla roller har det kommit fina aktioner, med mål och assist. Men tror Jens Gustafsson att Isak gynnas eller missgynnas av att spela på många olika positioner?
- Jag vet inte om någon i hela världen kan vara helt säker på vad som är bäst för Isak Bergmanns utveckling. Det vi ser är att han har förmågan att hantera olika positioner och Isak har gjort avgörande saker från många roller. Jag tror att jag vågar säga att ingen i hela världen vet vad som kommer bli Isak Bergmann Johannessons position i framtiden. Han är bara 17 år, säger Gustafsson.
Medan Bergmann Johannesson och Gerson turats om som vänsterback har hemvändande Linus Wahlqvist lagt beslag på rollen som högerback direkt.
Vad tycker du han har tillfört?
- Han har framför allt tillfört att han är fostrad i klubben och har kommit hem även om  han haft chansen att fortsätta spela i Europa. Det är vi glada för. På planen är det en snabb och löpstark spelare som är klok och rejäl. En klasspelare på många sätt.
 
Apropå ytterbackar. Egzon Binaku och Christopher Telo, truppens två ”naturliga” vänsterbackar, har hamnat i en tuff situation med lite speltid. Jens vill inte säga mycket om deras framtid.
- Jag vill inte gå in på det. Det blir inte rätt att prata om enskilda spelares framtid.
Hur långtifrån startelvan är de?
- Svårt att säga. Man kan inte gradera hur nära startelvan en spelare är. Det kan gå så snabbt från att man inte är med i truppen till att man är med och det blir fel att resonera kring enskilda spelare på det sättet.
 
IFK har förstärkt truppen med Linus Hallenius och Linus Wahlqvist under sommaren. Carl Björk har lånats ut till Trelleborgs FF.
Kan det hända mer saker i truppen?
- Det är tajt om tid så jag tror inte på någon spelare in. Spelare ut är öppet en längre tid så det kan nog ingen svara på nu.
 
På måndag kväll väntar BK Häcken hemma på Parken. En tuff utmaning där Jens Gustafssons IFK Norrköping har rejäl revansch att utkräva.
- En tuff match mot ett lag som vi mötte ganska nyligen. Det var en ganska slätstruken prestation från vår sida på Hisingen. Nu har vi revansch att utkräva från oss själva, så jag joppas vi kommer upp i en bättre prestation. Det finns goda förutsättningar till att vi ska göra det också, säger managern.
Vad lärde ni er i förra mötet med Häcken?
- Vi släppte till för många kontringslägen som mynnade ut i deras 1-0-mål Sedan är det svårt att bedöma matchen efter utvisningen. Men vi är inte nöjda med prestationen i Häckenmatchen och vill vara mycket bättre.

Jonatan Häggström Wedding jonatanhw@gmail.comjonatanhw2020-08-23 17:01:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås