Lagbanner
Eleda Stadion, 2023-04-24 19:10

Malmö FF - IFK Norrköping

Malmö FF - IFK Norrköping måndag 24 april 2023 på Eleda Stadion 19:10
Vi minns med glädje matchen för nästan tre år sedan och hoppas på ett senkommet Da Capo!

Malmö FF - IFK Norrköping måndag 24 april 2023 på Eleda Stadion 19:10

IFK finns med i toppen av den Allsvenska tabellen efter tre omgångar, vilket för de flesta är ganska oväntat! Nu väntar två svåra bortamatcher mot Malmö och Göteborg. Är vi kvar på övre planhalvan efter dessa är det klart godkänt. Att Blåvitt ligger i slutet av tabellen och inga gjorda mål, gör det nog bara besvärligare för IFK.botten med Men först gäller det den gamla ärkerivalen!

Det gick ju bra mot Värnamo med en 2-1 seger. Det är dock ett mål sämre än förra årets resultat. 
2022: IFK - IFK Värnamo 2-0
2023: FK - IFK Värnamo 2-1, ger inga extra poäng endast 1 måls sämre målskillnad. 44-43, vilket innebär att IFK ligger kvar på en 10:e plats och Värnamo ligger kvar på en 11:e. 

Nu tar jag fram målarrollern och målar med stora breda ränder upp en del av historian mellan de gamla ärkerivalerna, som de två arbetarstäderna har varit sedan början av 40-talet.

IFK vann Allsvenskan för första gången 1943, Malmö 1944 och sedan var kampen igång. IFK gick upp till 5-1 i seriesegrar, innan Malkmö vaknade till och utjämnade till 5-4. IFK var först med första set, 6-4. 1975 var det lika med 11 segrar var. Innan IFK tog sitt 12:e guld, hade Malnö kommit upp i 14. Sedan skulle det ta 26 år till innan IFK tog sitt 13:e, men Malmö hade då 18. Och just i skrivandes stund har Malmö tagit 4 till.

Vad hände eller snarare vad hände inte med IFK?.
Sedan 2004 har Malmö tagit 8 guld medan IFK har mäktat med 1. Under samma period har folkmängsskillnaden mellan städerna ökat med 43% till Malmös fördel.Om vi ser på Norrköping 1963 var staden den 4:e största i Sverige, nu ligger staden på 9:e plats. 

Under samma period har landsortskommunerna, Halmstad (17:e plats i befolkningsstatistiken)  Helsingborg (8:e) och Borås (14:e), bidragit med 2 var och Kalmar (33:e) och Norrköping (9:e) tagit 1 var. Det gör 8 seriesegrar ute i Landsorten mot 25 av storstäderna Stockholm (1:a), Göteborg (2:a) och Malmö (3:a)  Den senaste landsortsstad att vinna var Norrköping 2015. Detta blr i % ca 32 mot 68, eller av tre guld så tar storstäderna 2!

Att det gäller att vinna är ju helt klart en fördel, när jag idag ser att Malmö fick in totalt 413 MSEK under senaste säsongen ute i Europa. 

Vad gäller Malmö i år så gäller de hårda fakta ovan! Sedan går det ju att rada upp ett antal njuka fakta, typ att inte alla spelare får spela, en ny tränare för i år efter förra årets katastrofsäsong med skånska mått mätt, och att det dyker upp rett rykte om en rattfylla på en spelare, kan de faktorerna påverka spelet på plan? 

IFK har ju varit stabilt under en lång tid med Norrköpingska mått mätt, tre matcher! Laget mot Malmö bör ju bestå av de spelare som spelat senast, jag har inte upptäckt några skadade spelare denna vecka. 
Laget har fått träna ihop en vecka till. så det borde blivit bättre! Men detta är en av de svåraste matcherna för IFK under säsongen, så allt som är bättre än förra årets resultat, förlust med 1-2,  blir ett plus, men givetvis önskar jag mig en vinst, men är santidigt realist!


På tal om Malmö så har 60% av Guldköpings redaktion tippat Kiese Thelin som årets skyttekung...Så kan någon vara snäll och se till att han inte gör sitt 5;e mål mot IFK och att helst ingen annan Malmöit gör någoyt mål heller. 

Malmös förändringar sedan förra säsongen: 

Nyförvärv: 
B: Anton Tinnerholm, från New York City, Derek Cornelius från Vancouver Whitecaps och Gabriel Busanello från Chapecoense AF; brasilien. 
MF:Taha Ali från Helsingborgs IF
FW: Sebastian Nanasi tillbaka på lån från Kalmar FF och Stefano Vecchia från Rosenborg.

Förluster: 
MV: Mathias Nilsson utlånad till Örgryte. 

B: Dennis Hadzikadunic tillbaka till Rostov efter lån, André Alvarez Perez utlånad till BK Olympic, Matej Chalus tillbaka till FC Groningen, Felix Beijmo, utlånad till Århus och Noah Eile utlånad till Mjällby AIF. 

MF: Erdal Rakip till Antalyaspor, Samuel Adrian och August Karlin utlånade till Jönköpings Södra, David Edvardsson ochMelker Widell  utlånade till Landskrona BOIS, Mubaarak Nuh utlånad till Örgryte, Peter Gwargis utlånad till, Degerfors IF, Ismael Sidibe tillbaka till Dudelange, Luxembourg och Markus Björkqvist till Trelleborg.

FW:Ola Toivonen, lagt av, Romain Gall  till FK Mladost Novi Sad, Jo Inge Berget och Mohamed Buya Turay inga klubbar klara, Adi Nalic till Hammarby, Malik Abubakari tillbaka till Slovan Bratislava och Abdramane Djittèye, utlånad till Lunds BK. 

Där åtminstone jag är glad att IFK slipper Toivonen och Jo Inge Berget i år.

Så sammanfattningsvis har Malmö bättre ekonomi och revansh att utkräva för hela förra året, medan IFK får nöja sig med att få revansch för förra årets båda förluster, 0-2 hemma och 1-2 borta.Vem vinner matchen mellan Sigurdson och Kieese Thelin? Jag satsar på Sigurdsen. Malmö har övertaget hos publiken oavsett hur många IFK-fans som kan ta sig ner till Malmö en måndagskväll. De  som gör det är värda dubbla eloger!

Vi andra befinner oss nog på någon lämplig sportpub och hoppas få sjunga där. 
Matchen sänds på Cmore med början 18:50, den startar tydligen 19:10.
Jag hoppas att tjejernas vinst över Djurgården kan sporra herrarna att göra en bra match mot Malmö!

Vi vet imorgon vid 21-tiden om de lyckades, tills dess tror jag på minst ett oavgjort resultat!

TV: Nyman om VAR-frågan

 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2023-04-23 19:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås