Lagbanner
På lördag smäller det seriefinal i Elitettan
Vår målvakt och lagkapten Sofia Hjern blir viktig tillsammans med resten av laget i seriefinalen mot Växjö. Bilden är tagen efter matchen mot Södersnäckorna, då damlaget fortfarande spelade i division 1. Då gick Sofia på gymnasiet och var inte ens myndig!

På lördag smäller det seriefinal i Elitettan

Efter åtta raka segrar står nu IFK Norrköpings damlag hastigt och lustigt inför en seriefinal mot serieledarna Växjö. Damerna leder publikligan i den serien och imorgon förväntar jag mig ett publikrekord på Platinumcars Arena. Bara tanken på ett rent Östgötaderby mot Linköping redan 2023 borde få blodet att koka hos många!

Laget har en fantastisk form just nu. Efter åtta raka segrar så ligger man just nu på en  direktuppflyttningsplats till allsvenskan. Senast man förlorade var den 27/6 då man förlorade mot Uppsala hemma med 2-0, för att sedan ta revansch borta med 1-0. Hela 14 spelare har bidragit till målproduktionen, även om lagets skyttedrottning Lovisa Gustavsson tillsammans med Sabina Ravnell stått för 19 mål av sammanlagt  50. Vårt försvar är ramstarkt bara 12 insläppta på 21 matcher. Lika starka siffror som serieledarna Växjö. Växjö har dock gjort fler mål vilket inte är så konstigt med tanke på Evelyn Ijeh och Dessislava Dupuy som stått för sammanlagt 34 mål av sammanlagt 68. För att ladda upp inför matchen som jag själv kommer se på plats, har jag pratat med två personer. Kaj Granander en Exilsnok i Stockholm som har sett alla matcher i Elitettan utom en. Sen också vår fantastiska målvakt och tillika lagkapten Sofia Hjern.

Supporterveteranen Kaj

Jag är gammal med mina 67 men Kaj har passerat 70 strecket med viss marginal, men håller igång både kropp och själ. Idag ska han cykla från Kungsängen till Upplands Bro. Själen håller han igång med att sjunga i kör varje vecka. Han är så pass gammal att han sett storheter som Gunnar Nordahl, Bajdoff och Zamora! Jag ringde upp honom för att höra om hans intryck av damlaget.

Du har ju sett i princip alla damlagets matcher den här säsongen. Hur kommer det sig…
- Jag tycker det är väldigt roligt att se damerna spela. Dels vinner de väldigt många matcher men  också är de roliga att se för att laget har så många sköna karaktärer.
Vilka karaktärer tänker du på då…
- Vet knappt var jag ska börja det är så många. Vi kan börja med Elsa Burvall bara 22 år, ingen springer som hon. Hon tacklar och kämpar är också den enda som varit avstängd p g a för många gula kort. Drar på sig en del frisparkar men det får man ta med hennes uppoffrande spelstil både offensivt och defensivt. Sen har vi Sabina Ravnell som från sin yttermittfältsposition bidrar till den offensiva styrkan med sin väldigt fina bollbehandling och teknik. Ebba Handfast i försvaret har inte bara ett skönt efternamn är också längst i laget. Är väldigt teknisk och kan dribbla sig ur situationer som gör att man ibland får hjärtat i halsgropen, men det går nästan alltid vägen. Sen givetvis Lovisa Gustavsson i anfallet. Jag som sett Gunnar Nordahl tycker att hennes spelstil påminner om hans. Hon är urstark, när hon inte spelar fotboll jobbar hon med att köra truck i hamnen. Snacka om tuff och stark. Hennes medspelare söker ofta henne vid inkast för de vet att hon kan nagla fast bollen och skydda den från motståndarna. Sen måste jag ju slutligen nämna vår målvakt Sofia. Hon fyller 20 år i november och är lagkapten. Det är helt sanslöst hennes storasyster Lovisa som är tre år äldre är lagkapten i basketlaget Norrköping Dolphins. Man undrar ju lite grann vad som är speciellt med den familjen. Det finns fler spelare med som jag skulle kunna nämna som är starka karaktärer på planen, så man kan sammanfatta det med att det är ett karaktärsstarkt lag!

Jag förstår precis vad du menar. Ska kolla upp det här med familjen och systrarna när jag pratar med Sofia senare idag. Finns det något du är orolig för vad gäller damlaget just nu…
- Det låter lite paradoxalt men jag hoppas de går upp i år. Annars är risken stor att vi förlorar de bästa yngre spelarna. Om de går upp måste man nog förstärka med åtminstone fyra spelare, då måste ju också några lämna. Jag är glad för att jag slipper stå för de besluten!

Tack för att du tog dig tid Kaj och cykla försiktigt senare idag!

Lagkapten Sofia

Hur står det till, det verkar som om du är ledig idag…
- Jo tack det är bara prima. Stämmer att jag är ledig men jag har ett jobb på en skola. En förskoleklass 6-9 år, där jag jobbar på fritids och vikarierar ibland som lärare.

Ligger skolan i Lindö, det är väl där ditt föräldrahem ligger…
- Det stämmer skolan ligger i Lindö. Men jag har flyttat hemifrån och bor inne i stan nu.

Otroligt du fyller ju inte 20 år förrän i november och redan står du på egna ben! Det finns ju en del som inte kommer i hemifrån förrän långt senare. Men apropå din familj din äldre syster Lovisa är ju också lagkapten i Norrköping Dolphins. Du kan nog räkna på handens fingrar och få många över, där det finns två syskon som är lagkaptener i en lagidrott på elitnivå. Var har ni fått era ledaregenskaper ifrån, kommer det från familjen…
- Det kan man nog säga. Våra föräldrar har gett oss frihet med ansvar. Jag och min syster har också varit väldigt delaktiga i diskussioner vi haft med våra föräldrar, där har jag och Lovisa kunnat tänka och tycka högt. Det tror jag har varit bra för vår personliga utveckling! Diskussionerna handlade ofta om idrott men även annat. Både mamma och pappa kommer från Stockholm. Pappa var också elitspelare i Brommapojkarnas akademi som ung och var under en period tränare för deras ungdomslag.       

Låter som en väldigt bra uppväxtmiljö säger jag som är socionom och jobbat som familjebehandlare under många år. Ska vi gå över till den viktiga matchen imorgon. Växjö har ju två väldigt bra anfallare i Evelyn Ijeh och Dessislava Dupuy. Hur ska ni få stopp på dem…
- Våra försvarare måste ligga så nära som möjligt och ge dem så lite tid som möjligt när de får bollen. Evelyn har jag faktiskt spelat tillsammans med en kortare period i flicklandslaget innan pandemin bröt ut!  

Hur ska ni hota dem framåt…
- Vi måste göra vad vi kan för att hålla bollen inom laget och spela den vidare så snabbt som möjligt. Vår styrka är att vi har många snabba spelare och spelet på kanterna kan bli en nyckel för att komma fram i banan och skapa målchanser.

Ni ligger tvåa i tabellen men i publikligan ligger ni etta med ett snitt på 484. Senast mot bottenlaget Team TG kom det 543. Verkar som om publiken äntligen börjar hitta till er och fler lär det bli…
- Har ingen koll på hur många som förväntas imorgon men jag vet att klubben hoppas och jobbar för ett nytt publikrekord. Man lär sikta upp mot 2000 det vore ju väldigt roligt om det blir så!

Vad tror du om matchen…
- Jag ser fram mot den väldigt mycket. Om alla i laget presterar på sin maxkapacitet så kan vi absolut ta med oss tre pinnar. Vi har allt att vinna!

Vad ska du göra resten av dagen…
- Ta ett pass på gymmet, jag ligger på ett snitt 3-4 gånger i veckan där. Sen blir det en lugn promenad och en skön middag med familjen.

Låter som en väldigt bra uppladdning för morgondagen. Ett varmt lycka till och hoppas vi ses imorgon efter matchen. Jag drömmer i natt om att det blir en segerintervju i såna fall!

Var med och skapa historia

Är du i Norrköping på lördag se matchen som börjar klockan 15. Allsvenskan är närmare än i alla fall jag vågade hoppas på innan serien startade. Norrköping ska bli fotbollsstaden nummer ett i Östergötland även på damsidan! Se till att du som supporter också är med på den resan.

DET ÄR VI SOM ÄR NORRKÖPING!  
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2022-09-30 15:05:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås