Lagbanner
Panel: Så tror redaktionen om säsongen
Förlänga eller inte?

Panel: Så tror redaktionen om säsongen

Sead Haksabanovic är klar och på söndag är det Allsvensk premiär. Det är fotbollsfeber i Norrköping och vi laddar upp med en panel inför säsongen.

Sex av våra redaktionsmedlemmar har tagit sig tid att svara på några frågor och skriva ner sina funderingar och tankar inför den stundande Allsvenska säsongen. 

Hur är känslan inför säsongen? Vad tycker du om truppen? Kommer det gå bättre eller sämre än tidigare år?
 
Jonatan Häggström Wedding: Jag ser med tillförsikt fram emot säsongen. Det känns som att Jens Gustafsson på många sätt fått sätta sin prägel på laget och han verkar nöjd. Under fredagskvällen kom nyheten att IFK köper loss Sead Haksabanovic, vilket höjer förhoppningarna rejält. Han är den som kan göra IFK till en guldutmanare på allvar.
Blandningen i truppen ser riktigt bra ut. Etablerade, men ändå förhållandevis unga spelare (Fransson, Nyman, Thern, Gerson, Lauritsen, Dagerstål etc.) och unga killar med hög potential (Kusu, Abdulrazaq, Almqvist, Björk, Bergmann Johannesson). Om alla kan vara skadefria och Jens Gustafsson lyckas få ihop lagdelarna och taktiken tror jag Peking kan bli riktigt bra.
Kanske är jag naiv och allt för hoppfull, men något med den här upplagan av IFK gör att jag vågar hoppas på guld. Det finns bra spelare på varje position, många kan få sitt genombrott, och IFK får återigen gå ordentligt under radarn. De flesta i riksmedia har i stort sett avskrivit Peking från toppstriden. Sexa, sjua och åtta lyder tipsen från många. Perfekta förutsättningar för Norrköping.
 
Markus Hällje: Förra säsongen såg defensiven sådär ut. Man släppte in en hel del mål. Det som krävs nu är att Jens Gustafsson lyckas få laget att uppträda på ett betryggande sätt som inte gör att åskådarna behöver bita på naglarna. Samtidigt finns en del frågetecken angående essentiella spelares vara eller icke vara i klubben. Jag har svårt att se IFK slåss om guldet i år men hoppas på en topp fem-placering som ändå befäster IFKs relevans i toppskiktet. Det är viktigt att med näbbar och klor haka sig fast och inte halka efter. Känslan är att man kommer behöva förlita sig på individuella prestationer snarare än ett välfungerande spelsystem.  
 
Gunnar Käll: Jag tycker årets trupp är hyperintressant trots en del spelarförluster. Har tippat IFK trea. Det inledande programmet med 4 hemmamatcher de sex första omgångarna kan betyda att man är med i racet från början.
 
Anders Pettersson: Se nedan, om det täta matchandet gör att ungtupparna blir skadade så blir det tufft! Om de levererar och alla är hela kan det bli riktigt bra! Ny fystränare? Kan det ge en hållbarare trupp, tycker det har varit allt för många skumma och långa skador de senaste åren, eller har det bara varit otur?
 
Joel Bertilsson: Hmm, känns oerhört ovisst pga den speciella vår vi haft. I mars kände jag absolut att vi borde ha värvat någon ytterligare spelare men i efterhand känns det ändå som man värvat klokt. Tror vi kommer ha ett mellanår i år tyvärr. Visst finns det mycket potential i truppen men tror att ett ovanligt tätt matchande kommer slita lite för mycket på våra nyckelspelare.
 
Jonathan Hanell Didriksson: Truppen är egentligen stark, men känns lite obalanserad. Det finns väldigt många bra och lovande centrala mittfältare, vilket gör att en del kommer få mindre speltid. Förhoppningsvis går det inte ut över de unga talangernas utveckling. Jag saknar spets bland ytterbackarna. Man vet vad man får av Gerson, vilket inte är illa, men jag skulle gärna se en naturlig kantspelare där och även mer spets på vänsterbacken. Hur säsongen kommer gå känns omöjligt att sia om, men om man ser till alla skador IFK hade på försäsongen så tror jag de är bättre rustade nu jämfört med när säsongen egentligen skulle ha startat. Till sist så finns det en osäkerhet till anfallet när/om Sead lämnar, samtidigt som Totte tyvärr haft mycket skador senaste åren. Det känns lite tunt, men kanske kliver Levi och talangerna Almqvist och Björk fram.
 
 
Under fredagen blev Sead Haksabanovic klar för en fortsättning i Peking. En annan följetång under våren har varit succémålvakten Isak Petterssons utgående kontrakt. Tror du Isak Pettersson kommer förlänga sitt kontrakt?
 
Jonatan Häggström Wedding: Ja, nu när Haksabanovic skrivit på ett fyraårskontrakt känns det som allt är möjligt.
 
Markus Hällje: Isak trivs bra i IFK där han får arbeta med landslagets målvaktstränare och utvecklas fortfarande här. När utvecklingen i världen blev som den blev denna vår förändrades allt och det skulle inte göra Isak ont att förlänga, även om den initiala planen var att inte göra det. 
 
Gunnar Käll: Tror inte det, men hoppas jag får fel. Hans insatser i början av serien avgör nog om intresset för honom väcks hos större klubbar.
 
Anders Pettersson: Jag tror att han gärna vill ut, men jag hoppas att många klubbar kommer ha liknande ekonomiska problem, om publikbortfallet fortsätter en längre tid och att målvakter inte är prioriterade.
 
Joel Bertilsson: Nej. I sådana fall hade han nog redan skrivit på en förlängning.

Jonathan Hanell Didriksson: Ja det tror jag faktiskt. Det är inte speciellt många svenska målvakter som lyckats när de lämnat Sverige och trots att Isak är Allsvenskans bästa målvakt så tror jag att han bör stanna något år till i IFK. Så ett par års förlängning av kontraktet tror jag på.
 
IFK har en bred trupp med många unga stortalanger på frammarsch. Borde manager Jens satsa på ungdomarna eller spela med de äldre, mer rutinerade spelarna?
 
Jonatan Häggström Wedding: Är de unga talangerna tillräckligt bra för startelvan ska de spela. Jag tycker att man bör ha ambitionen att hjälpa unga spelare utvecklas. Nu verkar också de unga spelarna vara tillräckligt bra för att få chansen. Med fem byten finns dessutom goda möjligheter att fördela speltiden ordentligt. Simon Thern och Andreas Blomqvist har utgående kontrakt. Om inte Peking tänker satsa på dem på sikt känns det bättre att spela in till exempel Manasse Kusu, Ishaq Abdulrazaq och Isak Bergmann Johannesson.
 
Markus Hällje: Jag skulle säga att IFK har en ganska smal trupp där man är ett par skador ifrån att tvingas förlita sig på yngre, oprövade förmågor. Det syntes inte minst under försäsongsmatcherna. Lyckas dessa spelare ta klivet upp till nästa nivå ser framtiden betydligt ljusare ut. 
 
Gunnar Käll: Som vanligt är väl en blandning bäst men det kommer att bli hård press på startelvan när spelare som Johannesson, Kusu, Abdulrazak, Björk och Almqvist finns på bänken.


Anders Pettersson: Den här säsongen kommer att gå till historien, då inget blir som förväntat. Därför tycker jag att IFK ska:

  • Tänka framåt och spela in så många unga i truppen som möjligt.
  • Målet blir då att komma så högt som möjligt men absolut inte åka ur. 
  • Spela in ett system som fungerar med de spelare vi har.
  • Se fram mot nästa säsong och se vad årets publiktapp gör för ekonomin och fortsätta att rätta magsäcken efter matsäcken.
 
Joel Bertilsson: Här krävs det såklart en balans för att det ska funka på ett bra sätt. Att bara slänga ut ett gäng juniorer på banan kommer inte vara vägen till framgång. Dock tror jag att det täta matchandet och det nya systemet med 5 byten kommer ge mer speltid till de yngre spelarna än vi annars sett under en vanlig säsong. Kul tycker jag.
 
Jonathan Hanell Didriksson: En blandning av äldre och unga skulle jag säga. Om man minns tillbaka på när en ganska ung Alexander Fransson fick spela bredvid Daniel Sjölund så såg vi hur bra det blev! Det är dumt att sätta för mycket press på unga spelare, när det trots allt finns väldigt bra rutinerade spelare, men med de nya reglerna om fem inhoppare så öppnar det upp för att fler spelare får speltid. Sen handlar det så klart om att prestera, oavsett hur gammal man är.
 
Med stängda träningar och inga träningsmatcher är det svårt att bedöma Hur ser din premiärelva ut?
 
Jonatan Häggström Wedding: Isak Pettersson – Lars Krogh Gerson, Rasmus Lauritsen, Filip Dagerstål, Christopher Telo – Simon Thern, Alexander Fransson, Eric SmithJonathan Levi, Christoffer Nyman, Sead Haksabanovic.
Backlinjen är given frånsett Telo. Där kan det istället bli Binaku, Castegren eller Isak Bergmann Johannesson. Men för mig går ändå Telo först. Sedan tycker jag Egzon är ett frågetecken, medan Isak känns spännande som ytterback, men kanske får nöja sig med inhopp till en början. Castegren är inte optimal som ytterback. Sedan känns elvan ganska klar, tycker jag. Alexander Fransson har dock skadebekymmer och kan missa premiären. Då finns många alternativ som ersättare. Kusu, Bergmann Johannesson, Blomqvist och Sema.
 
Markus Hällje:  Pekings starkaste startelva i dagsläget är enligt mig: 
Pettersson;
Gerson, Dagerstål, Lauritsen, Telo;
Fransson, Sema, Thern;
Levi, Nyman, Haksabanovic
 
Gunnar Käll: Isak-Filip, Rasmus, Castegren-Gerson, Fransson,Smith,Thern-Levi,Totte, Haksa.
Kanske Sema i stället för Gerson, vem vet? Bänken kommer att bli stark! Tror att ungdomarna får vänta på sin chans några omgångar.
 
Anders Pettersson:
Isak (självklar)
Filip Dagerstål (självklar), Lars Krogh Gerson (tycker inte Castegren är tillräckligt stabil?), Ramus (självklar), IBJ (om det nu har varit ett seriöst förslag från Jens, han kanske är för bra att ha på bänken? Och sticker om hann inte får speltid)
Alle (självklar), Thern (om han verkligen vill stanna), Kusu
Björk, Totte, Sead
På bänken:     De 5: Telo,Sema,Levi,Blomqvist, Pontus
Övrga: Binaku, Castegren, Lindgren
 
Joel Bertilsson: Givet att vi kör 3-4-3 skulle jag mönstra:
Isak
Castegren Lauritsen Dagerstål 
Gerson Smith Alle Binaku
Haksa - Totte - Levi
 
Jonathan Hanell Didriksson:
Pettersson
Gerson - Dagerstål - Lauritsen - Telo
 Blomqvist - Fransson - Thern
Levi - Nyman - Haksabanovic
Jag gissar på en rutinerad startelva i premiären. Lite osäker på Telo och Blomqvist, men det får bli min gissning.
 
Kanske är det den svåraste säsongen någonsin att tippa. Ingen vet var lagen står och matcherna kommer, åtminstone till en början spelas utan publik. Dessutom kan nya regeln med fem byten förändra förutsättningarna. Hur tror du att tabellen slutar?

Jonatan Häggström Wedding:  
  1. IFK Norrköping (Kanske lite väl optimistiskt, men jag tycker det ser bra ut på många sätt)
  2. Malmö FF (Dyraste och bredaste truppen, men ny tränare, nytt spelsätt och avsaknaden av Rosenberg kan kosta ett guld)
  3. Hammarby IF (Sprudlande offensiv och ett bra lag, men kan de hålla jämnheten över hela säsongen? Jag tror inte det)
  4. IFK Göteborg (Spännande, ungt lag, med ett riktigt vasst nyförvärv i Jakob Johansson, som kan jämföras med Ante när han återvände till Peking)
  5. AIK (Spännande bygge med helt nytt spelsätt och nya idéer. Kan bli lysande på sikt, men lär ta ett tag)
  6. BK Häcken (Känns inte riktigt heta i år, men man kan inte räkna bort de ur toppen för det)
  7. Djurgårdens IF (Det kan bli en baksmälla från guldsäsongen, och konkurrenterna springer förbi. Dessutom tror jag tappet av Marcus Danielsson väger tungt)
  8. Elfsborgs IF (Elfsborg är på uppgång igen med ett spännande projekt, men de många bra topplagen gör att det inte blir bättre än åtta)
  9. Östersunds FK (Har inte mycket till övers för klubben, men gillar tränaren Ian Burchnall och tror att han kan göra underverk med den oprövade, men intressanta truppen.)
  10. IK Sirius (De har etablerat sig i Allsvenskan och jag tror Sirius kommer fortsätta vara ett mittenlag.)
  11. Örebro SK (Spännande med Besaravärvningen och mycket ungt, men ÖSK harvar nog på i ingenmansland.)
  12. Kalmar FF (Nanne tillför trygghet, lugn och ro till ett lag med stukad självförtroende efter tungt 2019.
  13. Varbergs BoIS (Varför tippar alla Varberg i botten? Jag tror de kommer överraska och klara sig kvar.)
  14. Mjällby AIF (Intressant nykomling, som nog kommer blanda och ge en del)
  15. Falkenbergs FF (Har inte det Allsvenska tåget gått för FFF nu? I och för sig har jag sagt så många gånger förut…)
  16. Helsingborgs IF (Ungt, talangfullt lag och välskött ekonomi… Inte direkt va? Jag tycker det luktar fiasko på Olympia.
 
 Markus Hällje
  1. Hammarby
  2. Malmö
  3. Djurgården
  4. Häcken
  5. Norrköping
  6. AIK
  7. Göteborg
  8. Elfsborg
  9. Örebro
  10. Helsingborg
  11. Kalmar
  12. Sirius
  13. Mjällby
  14. Falkenberg
  15. Varberg
  16. Östersund
Om vi börjar med de två översta placeringarna håller jag Hammarby och Malmö som en division för sig, det ser ut att vara Allsvenskans två bästa lag. Malmö har en bredd av kvalitét som möjliggör tvåfrontskrig både inhemskt och i Europa. Den ger dem en stor fördel i det nya, kompaktare spelschemat. Hammarby visade förra året upp ligans kanske bästa offensiv, och skulle den zpetzaz med en värving av ztjärnztatuz känns de ostoppbara. Bajen är ett väloljat maskineri där valfri kugge kan ersättas utan att spelsystemet sätts ur led. De gör flest mål i år. 
 
Skiktet från plats 3 till 7 känns som ett lotteri och jag skulle vilja tippa alla på i princip samma poäng. Detta belyser den segregering av Allsvenskan som påtalats den senaste tiden. 
 
Nästa fragment, 8-10, är även det svårt att sortera. Örebro kommer däremot alltid 9.
 
Nykomligen Mjällby är en av ligans största vinnare under transferfönstret. Det finns allsvensk rutin i truppen och föreningen är beredd på återkomsten till svensk fotbolls finrum vilket gör att man säkrar kontrakt utan kval.  
 
Detta kan, och kanske borde, vara sista kapitlet av denna saga om Falkarna från Östersund. Truppen blir bara svagare och svagare. Om inte annat finns en överhängande risk för konkurs, vilka alternativa, möjligen lögnaktiga, lösningar de än plockar fram. 
 
Gunnar Käll:
1. Djurgården 2. MFF 3. IFK 4. Hammarby 5. AIK 6. IFK Göteborg 7. Häcken 8. Elfsborg 9. HIF 10. Falkenberg 11. Mjällby 12. Örebro 13. Östersund 14. Kalmar FF 15. Sirius 16. Varberg
Kommentar: Tippar IFK högt även om det råder osäkerhet kring backlinjen i förväg. Viktigt att få behålla Isak och Rasmus. Jens har ju hintat om en omplacering av Ísak Bergmann Jóhannesson vilket förhoppningsvis blir lyckat. Att Sead blir kvar övertygar mig om at IFK kan förbättra placeringen från 2019. Det finns ju oerhört mycket talang i truppen och mycket talar för att Ishaq Abdulrazaq kan bli ett utropstecken när han blir spelklar. MFF och Stockholmslagen blir säkert värsta motståndarna, men det tar nog några omgångar innan vi anar hur starka IFK och huvudmotståndarna är i Allsvenskan 2020.
 
Anders Pettersson
  1. Hammarby (Zlatan)
  2. Malmö (det bästa jag kan tänka mig är att de missar guldet igen)
  3. IFK
  4. Häcken (Nu orkar de den korta men intensiva säsongen)
  5. AIK
  6. Djurgården (Danielsson försvann till Kina)
  7. Göteborg
  8. Elfsborg
  9. Mjällby (någon nykomling brukar lyckas)
  10. Örebro (3 lag som alltid verkar hamna i ingenmansland)
  11. Kalmar (3 lag som alltid verkar hamna i ingenmansland)
  12. Helsingborg (3 lag som alltid verkar hamna i ingenmansland)
  13. Falkenberg (klarar sig nog kvar)
  14. Varberg (nykomlingen som inte lyckas)
  15. Sirius (har väl inte imponerat de senaste åren?)
  16. Östersund (Tycker de förtjänar att åka ur)
 
Joel Bertilsson:
1. Malmö
2. Hammarby
3. IFK Göteborg
4. AIK
5. IFK Norrköping
6. Häcken
7. Djurgården
8. Elfsborg
9. Kalmar FF
10. Örebro
11. Helsingborg
12. Östersund
13. Sirius
14. Varberg
15. Falkenberg
16. Mjällby
 
Jonathan Hanell Didriksson:
1. IFK Norrköping
2. Malmö FF
3. IFK Göteborg
4. Hammarby
5. AIK
6. Djurgården
7. BK Häcken
8. Elfsborg
9. Örebro
10. Kalmar
11. Helsingborg
12. Sirius
13. Mjällby
14. Falkenberg
15. Varberg
16. Östersund
 
Kommentar: En total gissning, placering 2-16 alltså!
 
Vad tror ni? Håller ni med? Tyck gärna till i kommentarfältet nedan.

Jonatan Häggström Wedding jonatanhw@gmail.comjonatanhw2020-06-13 10:19:49
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås