Lagbanner
Panelen: Tankar och funderingar inför Allsvenskan 2022
Allsvenskan 2022 närmar sig!

Panelen: Tankar och funderingar inför Allsvenskan 2022

På söndag smäller det! Då drar IFK Norrköpings allsvenska säsong igång med hemmamatch mot Varberg. Guldköpings redaktion laddar upp inför säsongen med att svara på ett gäng frågor. Här kommer del ett av två.

De som är med i panelen denna gång är följande: Gunnar Käll, Anders Pettersson, Markus Hällje, Christian Lejon Sjöstrand och Jonathan Hanell Didriksson.

Rikard Norling går nu in i sin andra säsong i IFK och har fått vara med och forma laget mer jämfört med inför förra säsongen. Tror du hans spelsätt kommer lyfta i år?

Gunnar Käll:
I takt med att flera värvningar med hög kvalitet annonserades väcktes min förhoppning om en placering bättre än sjundeplatsen 2021. Kanske skulle nyförvärven bidra till jämnare prestationer och inte minst enkla baklängesmål undvikas? Ekpolo och Dagerstål i backlinjen ihop med Linus andas en viss trygghet. Så kom då det som fick mig att tvivla på att spelet kommer att lyfta 2022, då avser jag givetvis tappet av Sam. Utan honom blir offensiven inte lika vass även om Totte gör sitt bästa, men tillåt mig tvivla på att han kommer att spela alla matcher. Något jättelyft är inte att vänta, men det finns en förhoppning om att vi slipper bottennapp mot de sämre lagen och samtidigt fortsätter matcha övriga topplag och får resultaten med oss i år.

Anders Pettersson:
Om inte lyfta, så i alla fall fungera bättre än förra året. Orkar spelarna och får vara någorlunda skadefria kan det även bli bättre placering än förra året. Sedan kanske taktik och annat ehöver förändras under matchers gång, om det inte fungerar, för att vi ska vinna istället för att försvinna! 

Markus Hällje:
Laget har med värvningar förstärkts defensivt och på mittfältet. Det ser starkare och stabilare ut än förra säsongen. Men kvar finns samma frågetecken som tidigare.
Var är vinnarskallarna, grinigheten och de knutna nävarna? Räcker det med Skulason? ”Snälla Snoka” är en profil som visat sig otillräcklig.
Kommer Peking kunna låsa upp lag som backar ner och krymper kontringsytorna bakom sig? Speciellt på riktigt gräs?
Det ska bli spännande att få dessa svar under säsongen.
Jag tror på en marginell förbättring. Samtidigt fanns rejäla ljuspunkter förra säsongen där det enkla faktumet att tiden har gått, att Norling fått ett år, talar för att ljuspunkterna kan bli mer frekventa.

Christian Lejon Sjöstrand:
Spelet borde onekligen lyfta i år pga. att just Norling har varit med och format truppen i en större utsträckning. Som Mårdh sa ”Vi anser att vi gett honom verktygen nu”. Det sätter kanske lite press på Norling, han vet nog med sig att han måste prestera en bättre placering i år, än förra säsongen. Jag ser positiva saker rent taktiskt, speciellt i press-spelet. Det är mer koordinerat än förra säsongen. Men överlag är jag inte jätteimponerad om jag ser till försäsong och svenska cupen. Jag tycker det ibland blir för omständigt, speciellt i anfallsspelet. Det känns ibland som att det inte finns en plan B….det känns låst ibland. Men jag väljer att vara positiv och hoppas att spelet lyfter både en och två nivåer. Med det sagt skulle jag vilja se ett mer varierat spel. Det ska dock tilläggas att när det klickar i spelet, så klickar det rejält! Hoppas på många klick!

Jonathan Hanell Didriksson:
Jag hoppas såklart att det nu ska fungera fullt ut, men jag är skeptiskt och tror tyvärr inte att taktiken kommer lyfta på något anmärkningsvärt sätt i år heller. Under vintern kom obekräftade rykten att delar av spelartruppen inte var helt nöjda med taktiken och om det stämmer så är det inget gott tecken. Men överlag verkar spelartruppen harmonisk så något större problem är det säkert inte. Truppen har förändrats en del och det har kommit in spelare som bör passa spelsättet, men det har även försvunnit en hel del spets senaste halvåret. Kanske är det avsaknad av spets, framför allt offensivt, som kommer bli mer avgörande än taktiken i sig.


Vad tycker du om truppen? Är du nöjd med nyförvärven? Hade det behövts någon mer förstärkning?

Gunnar Käll:

Det givna svaret är väl besvikelsen att man inte lyckats värva någon offensiv spelare med åtminstone en del av Sams kvaliteter. Att dessutom tappa en uppåtgående Björk förvärrade situationen ytterligare. Jag är mycket nöjd med nyförvärven på backsidan samt Ortmark, Eid, de Brito och Markovic på mittfältet. Vi får hoppas att de nya kommer att bidra till en vass offensiv.

Anders Pettersson:
Vi har ju fått förstärkning på förra årets Akilleshäl, försvaret, så kan vi minska baklängesmålen så är hälften vunnit. Att vi hade behövt en ytterligare forward för att avlasta Totte och ersätta honom, när han blir skadad. Jag tror inte han kan spela 30 matcher utan skavanker!

Markus Hällje:
Jag är mycket nöjd med truppen, det är inte där jag tycker att Norrköping har mest att jobba på. Det talas mycket nu om att IFK är för tunna bakom Totte och att säsongen helt och hållet beror på hur tillgänglig nummer fem kommer vara.
Det är lite för stora växlar att dra. Jag har stark tilltro till de potentiella ersättarna i Maic Sema och Lucas Lima som jag gärna ser få mycket speltid.
Sema är definitivt en annan spelartyp än Totte, men också definitivt en skicklig fotbollsspelare.

Christian Lejon Sjöstrand:
Jag hade såklart önskat en ersättare till Sam. Jag tycker det känns bräckligt att gå in i säsongen med endast Nyman som en ”renodlad” anfallare. Vi hade behövt mer bredd på forwardpositionen. Nymans skadehistorik spelar såklart in en del här med. Jag litar på Nyman…men klarar han 26–30 matcher i serien? Nymans spelstil är ju rätt så krävande.
Vad gäller de andra spelarna som kommit in håller jag Ekpolo, De Brito och Ortmark som dom bästa nyförvärven. Vad gäller Eid och Markovic så är jag just nu frågande till deras kvalite´ på plan. Jag blir gärna motbevisad.
Vi fick ju också en bonuslirare i Dagerstål. Såklart en nyttig lirare för IFK på ett korttidskontrakt. Han lär och ska spela varje match, han såg otroligt trygg och lugn ut i genrepet mot AFC.

Jonathan Hanell Didriksson:
Jag tycker att truppen ser ganska bra, men det finns absolut frågetecken. Då tänker jag på att Totte Nyman kommer få dra ett stort lass och med hans skadehistorik är det väldigt vågat att inte ha mer uppbackning på hans position. Jag hade önskat någon mer renodlad anfallare i truppen. Men förhoppningsvis kan Lima utvecklas till den spelare man hoppas på och då är allt frid och fröjd. Men som sagt, jag tycker att det är vågat.
I övrigt är jag väldigt imponerad av Ekpolo så här långt. Positivt även om de Brito kan vara lösningen på det eviga letandet efter en vänster wingback. Sedan tycker jag att Ortmark bidrar med en energi som kan bli ett lyft på mittfältet.


Hur ser din startelva ut (om alla är skadefria)?

Gunnar Käll:

Jansson - Ekpolo, Linus, Filip –Ishaq, Ortmark, Skula, de Brito – Levi, Totte, Markovic
Målvakt och backlinje givna. Skula har sett bättre ut än i slutet av förra säsongen och måste med i startelvan, det innebär att Ishaq i min värld får återgå till höger wb. I Norlings värld vet man aldrig i vilken position han får spela i.

Anders Pettersson:
Jansson
Ekpolo Wahlqvist, Dagerstål,
Eid, Ortmark, Ishaq, De Brito,
Levi, Totte, Markovic
Sedan vill ju jag ha Skuláson och Sema på olan samtidigt, men jag kan ju bara använa 11 spelare!

Markus Hällje:
Jansson
Ekpolo, Wahlqvist, Dagerstål,
Ishaq, Skulason, Khazeni, Ortmark, Agardius
Levi, Totte
Sema är förste spelare in vid skada på mittfält/anfall.
Att ingen av de invärvade vingarna finns med i en sådan här elva är oroväckande ur ett scoutingperspektiv. Men Jean Carlos De Brito kan mycket väl blomma ut och peta Agardius.

Christian Lejon Sjöstrand:
MV – Oscar Jansson
Ekpolo—Whalqvist—Dagerstål
Eid—Ishaq—Ortmark—De Brito
Levi—Nyman—Skúlason/Lima

Jonathan Hanell Didriksson:
Jag är inte säker på att en trebackslinje är det bästa egentligen, men jag utgår från det i min startelva ändå. Sedan har jag sett för lite av Eid och Markovic för att avgöra vad de håller för nivå över tid. 
Jansson
Ekpolo – Wahlqvist – Dagerstål
Ishaq – Ortmark – Skulason – de Brito
Levi – Nyman - Khazeni


Vad har du för förhoppningar och förväntningar på laget i år?

Gunnar Käll:
Efter placeringarna 3,6,2,5,5 sedan guldet 2015 fanns förhoppningar om en bra placering även under 2021. Sjundeplatsen var inte rolig att behöva ta in, men trots att  de värsta konkurrenterna ser ut att ha lyckats med sina värvningar hör det till som supporter att vara optimist, så varför inte tro på en tredjeplats 2022? Med Sam hade jag tippat att vi skulle slåss om guldet. 

Anders Pettersson:
Jag skrev just på ”Vi älskar IFK” att: Kan vi ta oss förbi någon av MFF, AIK,DIF, HIF, IFE och hålla övriga lag stången så är det en prestation!

Markus Hällje:
Förhoppningar vet jag inte riktigt om jag har några. Idag känner jag mig nykter och ödmjuk inför faktumet att Peking tillhör en nivå precis under de absoluta topplagen i Malmö, AIK och Djurgården.
Förväntningarna är att IFK ska utvecklas från förra året (till en sjätte-/femteplats) och visa att man ändå är inne i process som leder framåt, speciellt med tanke på alla värvningar som gjorts. Och att de rejäla bottennappen à la Degen eller Häcken away slipas bort.

Christian Lejon Sjöstrand:
Förväntningen är att det blir en bättre placering än förra säsongen. Det är inte heller för mycket begärt enligt mig. Förhoppningen är att vi så länge som möjligt ska kunna utmana/hänga på i toppen. Tabellmässigt, minst top 3/4. Det blir tufft. Vilka spelare kan sticka iväg i sommar osv.?
En annan sak är att jag inte vill se lika många toppar och dalar i år i IFK:s spel.

Jonathan Hanell Didriksson:
IFK hade en hel del bra insatser under 2021 som jag hoppas att man tar med sig. Exempelvis att IFK var starka mot topplagen hemma på Parken och vann fyra matcher och spelade en oavgjord mot topp 5. Men det fanns även några insatser man bara vill glömma och därför önskar jag att IFK höjer sin lägstanivå. Jag vill se ett IFK som kan blanda sig i toppstriden och inte etablerar sig som ett mittenlag.


Vad ser du mest fram mot med Allsvenskan 2022?

Gunnar Käll:

Att IFK gör fler mål än 2021 trots tappet av Sam och Björk samt släpper in färre mål ån 2021 då backlinjen förstärkts med Ekpolo och Filip. Då krävs att prestationerna blir jämnare, vi borde ha lärt oss hur hantera ett lågt stående försvar efter alltför många bottennapp de senaste åren. Under försäsongen har flera yngre spelare fått visa upp sig, de jag blev mest imponerad av var Bjarnason och Tellgren, hoppas de får chansen under 2022.

Anders Pettersson:
Att den äntligen kommer igång! Jag vill inte se några genomklappningar som mot Häcken och Degerfors förra året. Att jag kan gå från matcherna och se att IFK gjort en bra match, men kanske förlorat pga av motståndarlaget var bättre. Att det finns glädje och laganda i laget. 15 hemmamatcher som den mot Bajen förra året! Att IFK vinner mot de sämre lagen!

Markus Hällje:
Slutsålda, sjungande läktare där relationen mellan spelare och supportrar får blomstra igen.

Christian Lejon Sjöstrand:
Vårkvällarna på Parken är svårslagna. Det är såklart en sak jag längtar efter. Hoppas vi nu kan få bra med publik på matcherna.
Ur ett sportsligt perspektiv, lite som jag varit inne på redan. Jag vill se både laget och enskilda spelare ta ytterligare kliv! Speciellt sugen är jag att följa Lucas Lima. Jag tror han kan blomma i årets serie.

Jonathan Hanell Didriksson:
Självklart ser jag fram emot en levande Allsvenska med publik. Men jag ser även med spänning fram emot att se vem som blir nästa unga spelare att få sitt genombrott. Kan det bli Limas år i år?


Del två kommer inom kort!

Jonathan Hanell Didriksson2022-03-29 14:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås