Lagbanner
Panelen: Tankar och funderingar inför Allsvenskan 2023
Äntligen!

Panelen: Tankar och funderingar inför Allsvenskan 2023

På söndag smäller det! Då drar IFK Norrköpings allsvenska säsong igång med hemmamatch mot Sirius. Guldköpings redaktion laddar upp inför säsongen med att svara på ett gäng frågor. Här kommer del ett av två.

De som är med i panelen denna gång är följande: Gunnar Käll, Anders Pettersson, Göran Modeen, Christian Sjöstrand och Jonathan Hanell Didriksson.

Glen Riddersholm har nu varit i IFK ett halvår och går nu in i en säsong där han inte behöver börja med att rädd IFK från degradering. Vad tror du det kommer innebära för IFK:s taktik och spelsätt?  

Gunnar Käll:
Allt känns verkligen ovisst då försäsongen varit spretig trots avancemanget (med lite tur) från gruppspelet i cupen. Sena nyförvärv gör det inte lätt att analysera truppen, än mindre ta ut en tänkbar startelva. Jag kan inte se någon klar linje när det gäller lagbygge och rollfördelning inom laget. Vårsäsongen kan bli en prövning för oss supportrar, ligger man på övre halvan före sommaren blir i alla fall jag glatt överraskad.

Anders Pettersson:
Mer cyniskt spel. Tuffare IFK än tidigare med snabbare uppspel.

Göran Modeen:
Glen behöver inte börja med att rädda IFK från degradering så var frågeställningen. Jag är tyvärr inte så säker på att frågan är rätt formulerad. Om säsongen startar riktigt illa med Sirius hemma, AIK borta och Värnamo. Mardrömmen 1 poäng eller tre raka förluster, då kommer paniken komma tillbaka. Segermatchen mot IFK Göteborg var ju riktigt bra. Bra attityd, press och en vilja att vinna. När jag och kollegan Anders Pettersson träffade Glen på upptaktsträffen så sa han att man kommer spela 4 3 3 och 4 2 3 1. Ett rakare spel har väl också varit ett tydligt budskap från Glen. 

Christian Lejon Sjöstrand: 
Han har sagt att han vill spela en framåtlutande och vertikal fotboll. Vad man sen ser på
planen är, enligt mig, något helt annat. Jag ser inte några linjer i spelet, inga mönster
eller identitet. Att han kom in förra säsongen innebar så klart att han fick fokusera på att
”hålla kvar IFK”. Nu, efter en försäsong, cupspel, träningsmatcher och nyförvärv, så
tycker jag det saknas alldeles för mycket i ett eget spelsätt. Glen borde kommit längre, än vad han gjort. Det är väldigt oroande.

Jonathan Hanell Didriksson:
Jag hoppas på att det kommer innebära att IFK spelar den fotboll som Glen vill spela och inte den fotboll som de var tvungna till i slutet i fjol. Det fanns bra matcher då också, men jag vill se en konsekvent tydlig spelidé så man förstår varför IFK valde just Glen. Att det innebär en tuffare och rakare spelstil har jag inget emot.

Vad tycker du om truppen? Är du nöjd med nyförvärven eller hade det behövts någon mer förstärkning? Samt är du missnöjd över att någon lämnat?

Gunnar Käll:
Jag är nog inte ensam om att vara missnöjd med att backlinjen inte förstärkts med något förvärv plockad från någon av de övre hyllorna. Det kommer troligtvis att straffa sig på sikt. Att förlora Ssewankambo redan före säsongstart blev ytterligare en försvagning av en redan sårbar backlinje.
Återstår att se vad förlusterna av Linus och inte minst Levi innebär. Ser inte att Levi fått någon efterträdare med hans kreativitet även om Victor Lind sett bra ut under försäsongen.

Anders Pettersson:
Tråkigt, men förståeligt att Sigurdsson vill ut i Europa.

Göran Modeen:
För några veckor sedan hade vi säkert allsvenskans största trupp med över 30 spelare. Sista tiden har man lyckats ”få iväg” flera stycken på lån, vilket har varit nödvändigt. Många nya spelare är också på lån, senast Norrköpingssonen Roback från Milan. Men är det verkligen framtidens melodi? Vi måste bygga en trupp som vi kan förvalta själva och där det finns yngre spelare på rätt positioner som en vacker dag kan lämna för en bra transfersumma. Var finns dem nu? Jag börjar bli riktigt orolig för Pekings framtid. Med skadorna i backlinjen behövs en rejäl förstärkning tiden går och 31/3 stänger fönstret. Om jag är missnöjd med att någon har lämnat? Jag är missnöjd med alla som lämnat och som inte ersatts med något likvärdigt. Att inte ersätta Adegbenro förra året var en katastrof och jag är rädd för att även 2023 kan bli en katastrof!

Christian Lejon Sjöstrand: 
Truppen är alldeles för obalanserad. På offensiv planhalva har vi, som alla vet, bra namn
och spelartyper. Men defensivt och längre ner i banan fattas det numerär och kvalité.
Värvningarna som gjorts, visst – vi måste ge det lite tid. Men en mittback och en
centralmittfältare av allsvensk klass behövs. Många av spelarna har mycket att bevisa,
speciellt länge ner i banan.
Jag tror tappet av Levi kan visa sig kostsamt. Både som person i omklädningsrummet, men också på plan. Sen har vi Linus, likadant där, han kommer saknas otroligt mycket.

Jonathan Hanell Didriksson:
Det dröjde ett bra tag innan värvningarna började rulla in och sedan tog det verkligen fart. Det är väldigt många nya spelare och det kan nog ta ett tag innan de är samspelta. Flera spelare har spelat för lite för att ge en rättvis bedömning så här långt.
Något som oroar mig är att IFK avslutade förra säsongen med Wahlqvist, Ekpolo och Eid som högerbackar. Nu har de i princip bara Eid och han gjorde inte många matcher som ren högerback i fjol. Kanske var det förhastat att låna ut Dino Salihovic?
Dessutom hade jag velat se en bättre mittback värvas in. Det borde verkligen varit högsta prioritet från första dagen på transferfönstret!

Hur ser din startelva ut (om alla är skadefria)?

Gunnar Käll:
Jansson 
Eid - Oppong - Eriksson - Kalley 
Hammershöy - Ortmark - Traustason 
Lind - Nyman - Sigurdsson

Anders Pettersson:
Jansson
Eid – Lund – Eriksson – de Brito
Traustason – Ceesay – Sigurdsson
Lind – Nyman - Shabani

Göran Modeen:
Jag passar på den frågan. Men om jag ska skoja till det så skulle jag gärna ta IFK Luleås backlinje som förlorade knappt mot Malmö i cupen och gjorde en heroisk insats!

Christian Lejon Sjöstrand: 
Jansson
Eid - Eriksson - Lund - Kalley
Trasten - Ortmark - Ceesay
Lind - Nyman - Sigurdsson

Jonathan Hanell Didriksson:
Jansson
Eid – Lund – Eriksson – Kalley
Traustason – Ceesay – Ortmark
Lind – Nyman - Sigurdsson

Vad har du för förhoppningar och förväntningar på laget i år?

Gunnar Käll:
Egentligen inga, jag är nöjd om man klarar sig kvar. Allt annat vore plus.

Anders Pettersson:
Bättre än förra året. Att laget vinner mot de sämre lagen och vinner på Parken!

Göran Modeen:
Att man slipper få mardrömmar av att laget dras in i en nedflyttningsstrid och att det blir en mittenplacering. Men hur roligt är det? Jag hoppas att det blir några vinster mot Stockholmslagen då blir jag nöjd som gammal Exilsnok med drygt 40 år i storstadsdjungeln. Det kan man leva på några dagar. Jag hoppas att jag får känna mer glädje än sorg 2023, men är beredd på att ta fram servetterna många gånger i år för att torka mina tårar.

Christian Lejon Sjöstrand: 
Svår fråga. Mina förväntningar är i alla fall att man ska undvika en direkt bottenstrid.
Förhoppningen är att laget kan hitta en jämn nivå och placera sig runt en 10–8 plats. För det är där nånstans jag tror IFK kommer att placera sig när vi räknat in 30 omgångar.

Jonathan Hanell Didriksson:
Mina förhoppningar är att det ska synas en positiv utveckling under säsongen som gör att man tror på IFK som topplag igen inom de närmsta åren.
När det gäller mina förväntningar så är jag mer försiktig då jag tror att IFK hade behövt några veckor till för att spela ihop laget. Nu gäller det att få en bättre start poängmässigt än förra säsongen. Landar IFK på en stabil mittenplacering där man spelar bra fotboll så är jag nöjd i år.

Vad ser du mest fram mot med Allsvenskan 2023?

Gunnar Käll:
Att IFK ska överraska positivt och att någon från ungdomsorganisationen ska få ett genombrott efter att ha lyfts in i A-truppen. Mest ser jag ända fram emot att Khazeni kommer igång och får visa vilken duktig spelare han är.

Anders Pettersson:
Att IFK börjar göra mål och täpper igen bakåt!

Göran Modeen:
 Att Malmö hamnar utanför Europa även i år. Samt att de inte vinner cupen 2024 det är att blicka ännu längre fram i och för sig. Men vad inte många vet är att cupmästarna 2024 får kvala till Europa League. Det kommer innebära att nästa år blir det viktigare att vinna cupen än att komma tvåa eller trea i allsvenskan nästa år. Ser själv när jag skriver att jag är väldigt pessimistisk och färgad av en dålig försäsong. Men det är ju så för oss Svenska Fans att det är känslorna som styr vi kan inte påverka så mycket. Jag hoppas att IFK får en bra start det kommer bli väldigt viktigt. Vinst mot Sirius, kryss borta mot AIK och vinst hemma mot Värnamo så kommer min pessimistiska tankesätt bytas till det motsatta. Snart vet vi!

Christian Lejon Sjöstrand: 
Jag tycker det ska bli roligt att det startar igen. Eftermiddagarna, tillika kvällarna på
Parken är härliga. Jag hoppas bara att den känslan kan bestå hela säsongen. Fina Allsvenskan.

Jonathan Hanell Didriksson:
En matchotränad Arnor Sigurdsson tog Allsvenskan med storm i höstas och briljerade på ett sätt som få andra spelare gjort. Nu ser jag fram emot att se vad Sigurdsson kan åstadkomma när han är med från start!

Frågan om VAR är en ständigt het fråga som väcker känslor. Glen Riddersholm uttalade sig nyligen om att han är positiv till VAR i Allsvenskan. Hur känner du?

Gunnar Käll:
Jag tycker det är hög tid att vi följer efter majoriteten i fotbollsvärlden även om VAR fortfarande har brister. Om VAR införs i Sverige vill jag att om VAR-rummet eller matchdomare behöver videogranska en situation, ska domaren inte stå och vänta flera minuter omgiven av spelare med synpunkter innan han kollar i monitoren, utan uppsöker den direkt.

Anders Pettersson:
Självklart att vi ska ha VAR!

Göran Modeen:
Görans åsikter om VAR går att läsa i separat artikel här: Rapport från upptaktsträffen med en het VAR debatt

Christian Lejon Sjöstrand: 
Det är en sådan komplex fråga. Jag tycker ibland att debatten kan bli väldigt onyanserad.
Inte sällan klagas det på domare som tar fel beslut som blir/kan bli kostsamma för lagen. Fel
som faktiskt bara VAR kan gripa in på. Men samma personer röstar sedan ner VAR. En annan
fråga är ju hur VAR fungerar i andra ligor, och visst finns det mer att önska där, ibland. Sen
har vi aspekten i hur Sverige ska förhålla sig till omvärldens fotboll. Ska vi dansa motvalls
här?, när nästan alla ligor i Europa tillämpar VAR. Det finns även ekonomiska aspekter. Om
VAR ska införas är det SEF och/eller SvFF som ska stå för kostnaden för systemet. Det är min
bestämda uppfattning. En sak har jag dock en klar uppfattning om – Goal Line Tech. Jag
tycker det ska tillämpas i Allsvenskan. Om en boll är i mål eller inte är väsentligt i en
fotbollsmatch. Den teknologin fungerar även bra ute i övriga Europa. Men för att ge ett
någorlunda svar på frågan är jag inte helt främmande för att inför VAR i allsvenskan, men det krävs fler bordläggningar angående den frågan.

Jonathan Hanell Didriksson:
Med tanke på att VAR inte funkar speciellt bra ens i exempelvis Premier League så har jag svårt att se att det skulle funka i Allsvenskan där resurserna är mindre. Det skulle även krävas någorlunda bra domare som granskar i ”VAR-rummet” och finns det tillräckligt med bra domare för det? Jag är dock inte så insatt i hur VAR fungerar i andra ligor på Allsvenskans nivå.
Jag är inte emot att fotbollen utvecklas och Allsvenskan med den och någonstans måste man börja. Ett bra steg tycker jag skulle vara att införa Goal Line Technology, vilket borde vara en självklarhet. VAR kan vänta.

Del två kommer inom kort!

Jonathan Hanell Didriksson2023-03-29 17:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås