Lagbanner
Gamla Ullevi, 2022-08-01 19:00

IFK Göteborg - IFK Norrköping

Peking behöver ta revansch i Kamratmötet

Peking behöver ta revansch i Kamratmötet

En vecka hinner gå sedan de båda IFK-lagen möttes senast. Då blev det förlust med 0-2 hemma på Parken och Norrköping behöver plocka poäng omgående!

Det känns illa att jag ens ska behöva skriva följande rader. Men under lördagen vann Degerfors mot Kalmar samt att Varberg besegrade Sundsvall. Vilket innebär att Varberg tog sig förbi IFK i tabellen och att Degerfors även knappar in. Norrköping har nu bara fyra lag bakom sig, men det känns som att IFK ska vara tillräckligt bra för att det inte ska behöva bli värre än så. Eller är man verkligen tillräckligt bra? På pappret ja, men då måste man även visa upp det på planen och ta poäng regelbundet framöver. 

Frågan är var vi har vårt kära IFK Norrköping och vad de planerar att göra för att börja klättra i tabellen. Kommer spelsystemet 4-2-3-1 fortsätta så som det gjort sedan Anes och Vedran fick ansvaret? Det är i och för sig lite tidigt att avgöra om det är rätt eller fel spelsystem efter bara två matcher. Men jag kan se några brister.

En fyrbackslinje anser jag behöver ha ytterbackar som kan bidra i det offensiva spelet. Senast mot Göteborg skapade Ekpolo en av de bästa chanserna med ett vänsterskott. Utöver det tog han sig fram i offensiven ett antal gånger med väldigt varierad slutprodukt. Agardius på andra sidan var visserligen inblandad i förarbetet till Levis vassa chans i andra halvlek, men i övrigt var Agardius inget hot i offensiven. Ska IFK fortsätta med fyrbackslinjen så måste ytterbackarna bidra mer i anfallet, alternativt att fyrbackslinjen övergår i en trebackslinje när man anfaller likt säsong 2015. Då behöver å andra sidan den offensiva ytterbacken vara desto mer skicklig i anfallsspelet.

En annan nackdel med det nya spelsystemet är att Totte riskerar att bli för ensam i boxen, vilket han även blev som central anfallare i det gamla 3-4-3. Jag kan tänka mig att det skulle bli en helt annan tyngd med två rena anfallare och en avlastning för Totte som då inte behöver kriga mot två mittbackar hela tiden. Det är slöseri att spela Totte som ensam anfallare på det sättet IFK spelat i år! 

Som bekant har det ju anlänt fyra nya spelare under sommaren och tre av fyra har spelat från start sedan de blev spelklara. Går det att få plats med även Andri Gudjohnsen från start på måndag? I så fall kan det kanske vara ett nytt spelsystem vi får se. Jag vet att spelsystem i mångt och mycket är mer än ett statiskt antal formerade siffror. Men då är frågan hur IFK ska spela? För det finns några spelare som man borde vilja ha inne på planen samtidigt. Då tänker jag på Totte Nyman, Arnor Sigurdsson, Jonathan Levi och Andri Gudjohnsen. Hur får man ihop det?

En startelva som jag gärna skulle se på måndag är följande:
Jansson
Ekpolo – Wahlqvist Egnell – Eriksson
Levi – Salihovic - Ortmark – Skulason - Sigurdsson
Nyman – Gudjohnsen

Kommentar: Prio ett är att jag vill att IFK spelar med två anfallare och Gudjohnsens inhopp senast visade att han mycket väl kan ta en startplats. Sedan vill jag ju ha både Levi och Sigurdsson på planen för att maxa offensiven. Om Sigurdsson utgick från vänsterkanten skulle han kanske kunna vara svårare att markera bort för Göteborg. Salihovic och Skulason skulle kunna täcka upp de ytor som eventuellt kan uppstå bakom Levi och Sigurdsson vid omställningar. Det skulle bli på bekostnad av Shabani som jag tyckte var bra mot Malmö men lite mer anonym senast mot Göteborg.
I backlinjen är alla tre vana vid att spela trebackslinje och Eriksson har hanterat den vänstra mittbacksrollen under sin tid i Sundsvall. Det är en offensiv startelva, men det är inte läge att fegspela nu. Tre poäng är vad som gäller om man ska börja klättra!  


Matchen startar klockan 19:00 på måndag och visas på bland annat Kanal 9.
 

Jonathan Hanell Didriksson2022-07-31 14:30:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås