Lagbanner
Hitachi Energy Arena, 2024-07-14 16:30

Västerås - IFK Norrköping

Pekings Golgatavandring fortsätter
Får vi domsluten med oss mot VSK?

Pekings Golgatavandring fortsätter

IFK Norrköpings turné genom lidandets allé tar oss till Västerås för en ny ångestmatch. VSK ligger sist och Peking näst sist men VSK är skyhöga favoriter när jag kollade bettingsidorna på torsdagskvällen. Trots att IFK tagit pinsamma 1 poäng av 21 möjliga på dom sju senaste matcherna, blir jag ändå förvånad över att nykomlingen med bara 8 poäng inspelade är så stora favoriter i den här matchen.


Kanske har jag svårt att släppa min bild av IFK Norrköping som en storklubb och att Västerås är i Allsvenskan för första gången sedan 1997 spelar säkert också in. 
Spelbolagen är ju opartiska och ser nog att Västerås spel- och målchansmässigt sätt borde ligga mycket högre upp i tabellen. Det har t.o.m. uppmärksammats internationellt att deras höga xG kontra få vunna poäng är något sällan skådat. 

Pekings försvar fortsätter att lysa med sin frånvaro. 60 insläppta mål under 2024 i tävlings- och träningsmatcher är en siffra som är svår att ta in. Dessvärre ser ju även anfallsspelet oerhört krampaktigt ut. IFK har väldigt svårt att skapa målchanser och jag vet att jag är långt ifrån ensam om att inte se några tydliga linjer i spelet. Vad är Andreas Alms spelidé?

Jämfört med dom sista matcherna innan sommaruppehållet, som var det sämsta jag sett Peking prestera i Allsvenskan någonsin, var matchen mot Djurgården ett fall framåt. Det var inte fantastiskt på något sätt men det var inte längre horribelt dåligt. 
Om inte domarna hade varit Djurgårdens bästa och viktigaste aktörer så kanske vi hade lämnat Parken med poäng, men det kommer vi aldrig att få veta. 
Och att gråta över spilld mjölk brukar ju hjälpa föga men ibland är det svårt att släppa bitterheten, särskilt när vi försatt oss i det här utsatta läget. 

Positivt var att startelvan liknade den som många av oss supportrar ropat efter. Det var härligt att se Isak Sigurgeirsson och Ture Sandberg starta. Äntligen!
En fråga jag dock ställer mig är, hur kan Daniel Eid starta match efter match? Det är för mig en gåta! Där hoppas jag mycket snart se Nefatti få chansen. 

Som sagt, VSK har inte varit i Allsvenskan sedan 1997 och då vann vi hemma med 4–0 och spelade 0–0 borta. En hållen nolla vet man knappt hur det känns längre.... 
Men allt var inte bättre förr, det året vann Neathan Gibson Pekings interna skytteliga på ofattbara 3 mål. Imponerande däremot att ha 14 olika målskyttar, varav två av dom var legendariska Sulo Vaattovaara och Hasan Cetinkaya. 

Norrköping och Västerås är städer med ungefärlig samma storlek, omkring 150 000 invånare. Städer som på senare år har varit hårt drabbade av kriminalitet och våld. Men även städer där idrotten länge har spelat en viktig roll. Personligen minns jag mötena i hockey mellan Vita Hästen o Västerås i slutet av 80-talet, det brukade vara fullsatt i Himmelstalundshallen och en relativt hatisk stämning. Det var tider de, på gott och ont. 

Jag kommer att vara på plats Västerås, hoppas innerligt att många Peking-supportrar sluter upp. Laget behöver oss! 
Men det är med skräckblandad förtjusning jag kommer att stå där och skrika och sjunga. Jag känner redan nu att mina nerver kommer att sitta utanpå. Nervositeten under matcherna blir bara värre och värre med åren. Kanske är det för att kärleken till IFK Norrköping bara växer trots att så mycket är knas med vårt kära Peking. 

Jag drömmer om att efter matchen få sätta mig bakom ratten, lycklig med 3 poäng in på kontot, och köra ner till den vackra staden (ni vet vilken) med ett avslappnat leende på läpparna och invänta EM-finalen, en fotbollsmatch som inte alls är lika viktig mest bara lite skoj. Den som lever får se!


 

Mathias Dahlberg2024-07-12 20:00:00

Fler artiklar om IFK Norrköping

Bottenbetyg efter bottennappet mot Blåvitt
Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås