Rapport från ett soligt Gubbängens IP där Pekings damer vann med 4-0
Tvillingarna Selma och Irma Cajlakovic i backlinjen, var en starkt bidragande faktor att målvakten Sofia Hjern kunde hålla nollan i matchen.

Vilken underbar söndag kväll att för första gången i år, få se en riktig fotbollsmatch live. Det var tack vare damfotbollen i division 1, där de Vita och Blå vann med 4-0. Det blev några videointervjuer efter matchen också. Missa inte det här och missa inte att se Pekings damer lira boll. De är grymma!!!

Första halvlek satt jag på skuggsidan tillsammans med ett litet gäng som alla höll på IFK:s damlag. En man hade åkt hela vägen upp för att se matchen utan att veta om han skulle komma in. Snacka om engagemang precis som tjejerna på planen uppvisade. Ett annat gäng hörde hemma i Aspudden och hade personliga kopplingar till laget. I halvlek träffade jag två ikoner inom svensk damfotboll, men vi tar en sak i taget.

Södersnäckorna består av lite äldre kvinnor som spelat fotboll på hög nivå, flera med allsvenskt förflutet. De har bildat föreningen för att kunna spela på så hög nivå som möjligt utan att träna för mycket. Flera spelare som ”veteranerna” mötte var tjejer i tonårsåldern som tränar fyra gånger i veckan. Peking hade ett tydligt grepp i första halvlek men de rutinerade Södersnäckorna kunde hålla emot framförallt på mittfältet med sin tyngd och fysik. Men kvickare passningsspel och ett samspelt försvar med en målvakt Sofia Hjern som ännu inte fyllt 18 år, gjorde att IFK vann hörnstatistiken med med 3-0 i den halvleken. Tjejerna kunde också gå in i paus med ett 1-0 ledning efter ett mycket vackert mål av Molly Wiklander i 20:e minuten. Framspelningen och passningsspelet som ledde fram till målet var inte heller något att klaga på. Målskytten Molly är född 2003 smaka på den...

Efter att domaren Amanda Davidsson blott 22 år blåst av för paus vila, tittade jag mig omkring. Döm om min förvåning när jag ser Victoria Svensson och Kicki Bengtsson sitta i gräset. Dem som inte vet vilka dem är har inte följt damfotbollen speciellt länge. Två legendarer med 100 tals landskamper och matcher i allsvenskan. Det visade sig att de var där för att bevaka motståndet, då de är tränare i Tyresö. Victoria var inte jätteglad för de hade förlorat mot Smedby dagen innan!

Nu stod solen lägre l solsidan där det fanns några mindre läktare där man kunde sitta bekvämare. Jag satt längst fram bara två meter från sidlinjen. Omöjligt att komma närmare som publik på en match. I pausen hade tränare Anna Eriksson tagit ut den unga målskytten Molly och satt in Ronja en ung spelare på lån från Linköping. Se min intervju med Anna så får ni höra mer om henne.

Nu tog Peking över mer och mer. Hörnorna vanns med 5-0 och målen började trilla in. I den 27:e minuten satte Ronja tvåan med ett hårt skott strax i det yttre straffområdet. En högerdoja som talade sitt tydliga språk. De sista fem minuterna kom två mål till. Ronja satte trean den här gången med vänstern! Med bara några minuter kvar kom fyran av Filippa Karlberg som blev inbytt i andra halvlek. Filippa var jättegammal jämfört med flera spelare i IFK hon är född 1999. Fyra spelare som startade matchen i IFK är födda på på 00-talet!

Videointervjuer

Se den här lite drygt två minuter långa intervjun med tvillingssystrarna Selma och Irma Cajlakovic de är födda 1996 och har spelat fotboll tillsammans väldigt länge. De spelar båda två i backlinjen och är en starkt bidragande faktor att backlinjen är så samspelt!

Sen har vi vår unga fantastiska målvakt Sofia Hjern som höll nollan för tredje matchen i rad. Hon har tidigare varit utespelare både i försvar och anfall och har stor nytta av det som målvakt. Hon är inte bara skarp med både händer och fötter. Hon har en skarp hjärna också kolla intervjun så kommer ni fatta vad jag menar! Knappt tre minuter lång är det här klippet:

Sen har vi en lite drygt sex minuter lång intervju med lagets tränare Anna Eriksson. Precis innan intervjun hade laget sjungit Kamratsången inifrån omklädningsrummet som en segersång. Väggarna vibrerade nästan. Här får vi höra om hennes fotbollsbakgrund men framförallt hur hon ser på laget och sättet dem jobbar på med det:

Slutligen vill jag säga att jag tycker att den unga domaren Amanda Davidsson gjorde det riktigt bra. Bara 22 år som tidigare nämnts, började döma på högre nivå vid bara 19 års ålder. Hon har precis som Pekings tjejer höga ambitioner och har som mål att döma i allsvenskan så småningom. Blir inte dugg förvånad om hon lyckas! Jag blir inte heller ett dugg förvånad om IFK:s damer vinner sin serie. Men det är många matcher kvar även om det är en enkelserie. Sen följer ett tufft kval till Elitettan, mot en annan seriesegrare om de står som slutsegrare då serien är färdigspelad! Jag ska göra allt jag kan för att se tjejerna nästa gång de kommer till min hemkommun Nacka då de möter Boo FF.