Lagbanner
Rapport från upptaktsträffen med en het VAR debatt
Karin Frick är en stjärna som lyser lika starkt som Lennart Johanssons pokal.

Rapport från upptaktsträffen med en het VAR debatt

Upptaktsträffen inför allsvenskan var en synnerligen välbesökt och välarrangerad tillställning. Svensk Elitfotboll höll i det hela och började med att berätta att allsvenskan hade 2012 en omsättning på drygt 200 miljoner. 10 år senare är den siffran drygt 800 miljoner!

Förmiddagen hade tre olika paneldebatter med olika teman. Den som höll i trådarna på scenen där var ett superproffs nämligen Karin Frick, som brukar sitta i studion på Discovery + tillsammans med Alexander Axen vid de allsvenska matcherna. En synnerligen rolig och nostalgisk detalj var att alla vi i publiken var utrustade med mentomemeterknappar, där vi kunde rösta i olika frågeställningar.

Den paneldebatt som jag tyckte var mest intressant och kanske väldigt avgörande för svensk fotbolls framtid på sikt handlade om VAR. Den panelen bestod av Martin Ingvarsson elitdomarcoach på Svenska Fotbollsförbundet, Erik Hellgren styrelseledamot i Järnkaminerna samt Svante Samuelsson sportchef Svensk Elitfotboll.

Som de flesta läsare känner till så har en majoritet av de allsvenska klubbarna men även flera i Superettan röstat igenom på sina årsmöten att respektive klubbar ska arbeta mot VAR. Det var ju denna hållning som Erik Hellgren företrädde. Huvudargumentet där är som bekant att VAR förstör rytmen under matcherna. Samt att fotboll handlar om känslor och att supportrarna inte vill vänta med att jubla om det blir mål på grund av en VAR granskning. All heder till Erik som representerade en majoritetsuppfattning bland oss fans, och tog debatten inför en stor publik. Men jag måste säga att Martin Ingvarsson pulverisade de känslostyrda argumenten.

Martin började med att redovisa att man internationellt har gått igenom drygt 800 matcher med och utan VAR. Utan VAR så är de korrekta besluten 93,8 % och med VAR drygt 98 %. Jag missade decimalen där. Dessa cirka 5 % kan många gånger som bekant vara helt matchavgörande. 37 länder i Europa har infört VAR. Länder som inte har är Irland och Finland, men även dessa två överväger att införa systemet. Sen är det flertal andra länder i kategorin Andorra Lichtenstein som står utanför systemet.

Sen kom Martin till sin egen yrkeskår domarna själva. Ingen domare vill döma fel utan att det ska bli så rätt som möjligt. Martin menade också att det på sikt kan bli svårt att rekrytera domare på elitnivå, då de i praktiken blir hänvisade till att enbart döma inom landets gränser. Sverige har bara tre domare som har VAR licens och det är inget som UEFA bekostar. Det finns ett internationellt utbyte med domare och en av dessa tre hade dömt en match i grekiska ligan. Norge och Sverige planerade ett utbyte med domare sins emellan. Men Norge tackade nej då vi inte har VAR utan tog ett samarbete med Cypern istället! Fotbollsspelare kan bli proffs utomlands men våra domare kommer få allt svårare att döma internationellt i framtiden. Alla som lägger ner hjärta och själ i det man gör vill vara på en så hög nivå som möjligt.  

Sen finns ett annat problem för domarna att de inte kan ta tekniken till hjälp. Alla andra gör det efter matcherna. I TV studion och supportrar som lägger ut frysta bilder på beslut som i efterhand visar sig vara felaktiga. Martin menade att om nu supportrarna inte vill ha VAR bör de själva inte använda en teknik för att påpeka felaktiga domslut som inte hade blivit felaktiga med VAR. Detta höll Erik med om att supportrarna måste ta ett större ansvar och inte kritisera domarna på det sättet. Bra sagt av Erik men att få alla att avstå detta är nog i princip omöjligt.

Sen följde diverse omröstningar på våra mentomemeterknappar. Bör vi införa VAR i Sverige 31 % tryckte ja och 34 % nej. Om VAR tillämpas på ett bättre sätt tyckte 35 % att det skulle införas. Sen kom en annan fråga nämligen målkameror det tyckte Erik var bra tillsammans med 92 % i publiken! Då påpekade Martin stillsamt att det inte finns ett enda land som bara har målkameror och inte VAR. Om man hade sett till säsongen 2022 så hade målkamera kunnat användas vid ett tillfälle då IFK Norrköping (!!!) fick ett mål felaktigt bortdömt. Det skulle följdaktligen bli ett väldigt dyrt system med bara målkamera.

Martin hade gått igenom matcherna förra säsongen i allsvenskan och hade funnit sammanlagt 41 situationer där VAR hade ingripit. Jag själv som är en inbiten Arsenalsupporter förutom Peking såg Arsenals segermatch i helgen. Där uppstod en VAR situation som löstes på 20-30 sekunder. Kommer ihåg i Svenska Cupen mellan GAIS och IFK Göteborg där matchen fick fördröjdes många minuter på grund av röken från läktarna. I say no more…

Slutligen så trodde Martin att opinionen svänger den dagen då allsvenskan avgörs av t ex en felaktig offside. Eller kanske annat helt avgörande domslut som VAR hade korrigerat. Martin trodde också att det i en framtid kan bli så att ligor som inte har VAR inte heller kan delta i Europaspelet. Då är det god natt för svensk fotbolls fortsatta ekonomiska utveckling. Vi kanske då kan söka ett samarbete med internationellt ligaspel med Färöarna och andra liknande nationer. Det sistnämnda var det jag som skrev och inte Martin som sa. Ett av det sista Erik sa i debatten var att han trodde att VAR kommer till allsvenskan förr eller senare, men att han med andra skulle kämpa emot så länge som möjligt. Så den stora frågan för mig vad vinner svensk fotboll på detta? Ska vi bli en fotbollens bananrepublik?

Jag tycker att vi får acceptera att vi lever på 2020 talet och att Sverige är en del av Europa och världen. Slutligen detta är mina åsikter och behöver inte på något vis vara representativa för den övriga redaktionen.        
    
 

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2023-03-21 10:20:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås