-
-

Referat och spelarbetyg från premiärvinsten mot Kalmar
Värvningen från West Ham levererar direkt efter att ha skrivit på för att stanna.

Det blev till sist en rättvis seger till det vitblåa hemmalaget, men de röda från Småland hade farliga tillbud i slutet.

Känslan och stämningen i Norrköping hade vänt över en dag, eller presskonferens rättare sagt, och stadens fotbollssupportrar pumpats med optimism och framtidstro. Vilket snabbt visade sig vara befogade känslor.

Det var Kalmar FF som stod för avsparken men det dröjde bara ett par minuter innan IFK genom Haksabanovic lyckades bygga upp en kontring som resulterade i en farlig hörna vilken han slog själv.

Kort därefter var han igång igen och på Therns vältajmade petning gled Haksabanovic genom Kalmarförsvaret som en varm kniv i smör och satte behärskat dit 1-0 med vänsterfoten. Målskytten sa i pausen på självklart vis att det bara var att lägga in den i första. En prestation jag dock själv håller som skicklig.

Kalmar pressade visserligen högt inledningsvis men Peking behöll lugnet och envisades med att spela sig uppåt i plan längs med backen. Det blev många samarbeten mellan 97:orna från Halmstad där Smith hämtade upp boll från Pettersson.

Några anfall senare klackade Nyman bollen till Haksabanovic som stötte in den centralt till en avslutande Levi och vi fick se prov på kreativitet och skicklighet från fronttrion.

Därefter följde en mindre intensiv period och några långbollar när Kalmar lyckades täppa till centralt i banan. Peking kom inte längre igenom så lätt med sina kombinationer.

Efter en halvtimme avlossade Haksabanovic ett farligt vänsterskott vilket hade kunnat bli Therns andra assist redan då.

Men en tryckare från Dagerstål skulle leda till en frispark som Romario via muren satte i Isaks nät. Målvakten som på grund av styrningen lämnades chanslös. Det hade hittills sett bombsäkert ut för IFKs del men ett mål är alltid bara ett mål, oavsett matchbild. Och det är ju det som egentligen är det härliga med fotboll.

Precis innan pausvilan var det återigen Haksabanovic som testade Hägg-Johansson i motståndarmålet varpå Totte missade en retur som han borde gjort mål på.

IFK hade kombinerat sig fint och skapat många målchanser i den första halvleken vilket resultatet i pausen misslyckades med att spegla. När den andra halvleken så drog igång kom en kort våg av hög press från IFKs sida. Ytterbackarna fyllde på bra och var delaktiga i anfallsspelet. Men så småningom mattades intensiteten ut och det blev en mer stel och händelsefattig period av matchen.

Peking fortsatte med att försöka såga sig igenom på miniytor och spela smått. Efter ett tag letade sig också en smekning av Simon Thern fram till en lugn och behärskad Totte Nyman som segermålade.

Andra halvleks karaktär kan ha berott på en rad faktorer. Det kan ha varit det långa uppehållet under våren, anspänningar inför premiären som tog sig fysiska uttryck eller värmen. Närkamperna i den mer avslagna andra halvleken blev få och innan allt var över uppstod några sista målchanser. Dock inte för hemmalaget. Bland annat genom en passning snett inåt bakåt genom IFKs straffområde som rann igenom försvaret men även de rödfärgade som fyllt på i straffområdet. Hade passningen gått fram hade dagen troligen inte slutat i IFK-vinst.

5 = landslagsklass

4 = mycket bra

3 = bra

2 = godkänd

1 = underkänd

Isak Pettersson: 2
Målvakten var första länken i den långa uppspelskedjan och slog väldigt få långpassningar, mycket gick till närmsta back. I luften var han stabil och plockade ner de inlägg han skulle. På Ingelssons kontring räddades han av stolpen men hade full kontroll på skottet. Vad beträffar kvitteringsmålet fanns det inte mycket Isak kunde ha gjort annorlunda.

***

Henrik Castegren: 2
Spelade som högerback och orsakade inte några nämnvärda säkerhetsrisker. Blev mer delaktig framåt i inledningen av andra halvlek. Bra flexibel tillgång att ha i backlinjen.

Filip Dagerstål: 2
Har tidigare gjort några matcher som ytterback men fick idag till skillnad från två andra i backlinjen spela på “rätt” position. När Isak hade bollen gjorde sig Filip tillgänglig. Han blev dock av med bollen i ett farligt läge på tilläggstid när matchen bara ska spelas av.

Rasmus Lauritsen: 2
Eldade på laget med energi och positionerade sig bra matchen igenom. Ska dock sägas att ingen av mittbackarna testades särskilt mycket och blir därför svåra ge några högre betyg.

Lars Krogh Gerson: 2
Var för dagen vänsterback och löste även det på stabilt vis. Såg i första halvlek begränsad ut framåt, men blev mer delaktig i början av andra. Fyllde på och hade ett skott som ledde till hörna. Lars krigade på och uträttade ett gott dagsverke innan han klev av i minut 62.

***

Simon Thern: 4
Det blev en energisk insats från Simon som var både bra i duellspelet och med bollen. Dribblingssäker och svår att ta bollen ifrån samtidigt som han visade upp lugn och förnuft i bollinnehavet, vågade hålla i utan att stressa. Vid båda målet var det väl avvägda assist från Simon som även hade bud på fler assist.

Eric Smith: 4
Tillförde stabilitet, trygghet, pondus och tyngd. Det hemvändande mittfältsankaret kan visa sig svårt att peta. Han såg tillsammans med Thern till att Peking vann mittfältskampen.

Maic Sema: 2
Hade bra bollbehandling vilket var bra för bollinnehavet, men gjorde inget större väsen av sig. Utgick i minut 62.

***

Sead Haksabanovic: 5
Jag väljer att ge Sead betyget landslagsklass då han mer eller mindre själv är faktorn som avgör om Peking ser ut som titelutmanarna eller inte. Kom idag in centralt i banan och hämtade mycket boll innan han kombinerade sig fram till målchanser med oförskämd lätthet. Hans teknik, dribblingar och snabba skott skapar frisparkar och målchanser ur till synes ingenting. Robert Åhman Perssons kommentar i paus var talande: “Allt han gör är ju bra.” Utgick i minut 73 och därefter skapade inte Peking mycket mer.

Totte Nyman: 3
Kapten för dagen och tog sitt ansvar att leda genom att behärskat göra segermålet med en rutinerad målskytts lugn. Var som ensam spets löpvillig i djupled. Just ensamheten blev tydlig när IFK sjönk ner i en 4-5-1-formation och Totte kommer bli mycket viktig under säsongen. Farlig i boxen. Byttes ut efter 81 spelade.

Jonathan Levi: 2
Inledningsvis var Levi mindre lyckad på sin kant men lyckades ändå äta sig in i matchen. Fick förtroendet vid en del fasta situationer och slog några fina inlägg men lyckades inte riktigt producera någon slutprodukt av vidare värde. Saknade den sista spetsen som leder till högkalibriga målchanser. Utbytt i minut 81.

***

Från bänken:

Andreas Blomqvist (62): 2
Hade svårt att komma in i matchen och var rätt osynlig men får godkänt då inga misstag begicks. Han kom in och lyckades hålla nivån som var i matchen.

Christopher Telo (62): 2
Blev snabbt delaktig framåt och slog några hotande inlägg. Spelet tenderar gå mer via vänsterkanten när Telo är på plan. Bildade spännande vänsterkant med både Sead och Ishaq.

Ishaq Abdulrazaq (73): 3
Debut för den 18-årige nigerianen! Han tog Haksas roll rakt av och gick utan att tveka direkt in i duellerna. Med snabbhet och attityd gav han inte upp utan hann ikapp den långa passningen från Levi. Vann en andraboll utanför straffområdet och var nära att göra 3-1. Såg riktigt spännande ut.

Carl Björk (81): 2
Löpte både defensivt och offensivt. Uträttade inget men ställde frågan till motståndarförsvaret. En slitvarg med god arbetsmoral.