Lagbanner
Silly Season 2022: Fritiof Hellichius har fått ett 3-årskontrakt.
Andri Lucas Gudjohnsen Ytterligare en islänning klar! Ska vi gissa på att även en ny tränare blir en islänning?

Silly Season 2022: Fritiof Hellichius har fått ett 3-årskontrakt.

Nyheter:
1 Kan ett lag på en ointressant placering i Allsvenskan vara intressant för några nya spelare? Tydligen har inte tabellplaceringen någon inverkan då det fortfarande frivilligt kommer spelare! Islänningar verkar inte ha några problem med tabellplceringen! Betyder det att det är en isländsk tränare på gång?

2 Vill några spelare vara kvar om det finns intressantare alternativ? Nu är det tio som lämnat under året, som gjort att tabellplaceringen är sådan att det börjar likna 2014 men med en betydligt ointressantare truppp. Tre spelare kvar, Totte, Linus och Telo.

3. Har föreningen tillräckliga muskler att kunna ta upp kampen om de tre första platserna i Allsvenskan? För tillfället har vi varken tränare eller trupp för att ens kunna ta oss över tabellmitten. 


Klara spelare in:
12-10-22
Fritiof Hellichius 
Får ett 3-årskontrakt med A-laget efter många bra inhop under året. Fritiof som är 19-år och kom från Trelleborgs FF i januari '21. Enligt Tny Martinsson har han utveckats mycket positivt och fått spela med A-laget. 


22-07-22
Andri Lucas Gudjohnsen

Andri Lucas Gudjohnsen är precis som, Isak Bergmann Johannesen,född i London, Andri 2002, son till Eiður Guðjohnsen,som spelade för Bolton och Chelsea och sonson till Anderlechts Arnór Guðjohnsen. Hans äldre bror Sveinn Aron Guðjohnsen spelar med Elfsborg. Han är en högerfotad offensiv mittfältare, 1,88 m lång.
Han har under sn karriär Andri Guðjohnsen spelat med Barcelonas akademilag, Gavà, ett lokalt lag i katalonien, Espanyol och Real Madrid U19. Under 2020 var han knäskadad under 6 månader, Real Madrids reservlag Castilla och till slut upptagen i deras A-trupp ’21. Samma år debutera han i det isländska landslaget och gjorde sitt första mål där i september förra året.

22-07-14
Arnor Sigurdsson

Arnor är ju en gammal bekant som nu spelat för CSKA Moskva under '18 - '21 med 87 matcher och 13 mål och varit utlånad till Venezia under '21-'22 med 11 spelade matcher.

22-07-12
Anton Eriksson

Anton Eriksson är en 22-årig innerback, 1,82 m lång, väger 76 kgsom spelat med U18, U19 (10 matcher) och U21-landlaget (1 match). Han har spelat 59 matcher med GIF Sundsvall varav 11 i Allsvenskan och 41 i Superettan och 7 i Svenska Cupen..Innan dess spelade han  56 matcher i norrettan med Umeå FC. Moderklubb är Ersmarks IK och han verkar ha spelat en match för IFK Umeå också. Han är enligt honom själv en allroundspelare som både behärskar innermittfälts- och mittbackspositionerna.

22-07-11 
Laorent Shabani

Laorent Shabani är som ryktet tidigare sade en högerfotad 22-årig albansk vänster- mittfältare, 1,75 cm lång  Shabani kommer från Sirius och var avstängd i efter  tre gula kort i matchen mot IFK nyligen. Han är född i Malmö 1999 i Malmö, där han började spela med MFF som femåring. 2017 fick han ett lälingskontrakt med A-laget. Under våren 2020 värvades han till Sirius. Han har spelat med de svenska U16, U18 och U19-landslagen men valde Albanien som U21-spelare.

22-03-17
Filip Dagerstål
Filip Dagerstål kom hem efter att ha pausat sitt ryska kontrakt. 

22-02-25
Eman Markovic

Eman blir troligtvis fönstrets sista nyförvärv. Ytteerligare enn spelare från den norska andraligan, OBOS-ligan. Norling litar nog på Stigs rekommendationer och han får ju någon som är som Levi fast på vänsterkanten. Det borde väl räcka? Med tanke på att Norge är klara för nästa VM är kanske OBOS-ligan bättre än vad vi tror? Ytterligare en ung spelare som kan blomma ut i den välkända nyttiga myllan i Norrköping. Vem trodde att Adenbengro skulle vinna skytteligan vid den här tiden förra året? Vi kanske får se någon överraskning i år också? Jag tror inte att vi ska stirra oss blinda på att få in en kopia på sam utan, nu är det nya insatser som  gäller, IFK går vidare mot nya mål och vem vet det kanske öppnar upp för ytterligare en skytteligavinnare om skadorna håller sig borta.

Vem är då Eman? En 22-åring mittfältare från Start i Kristiansand på den norska sydkusten. Som Norling uttrtyckte sig som en Levy fast på vänsterkanten.Han har, innan han kom till Norge, spelade han 13 matcher för HŠK Zrinjski Mostar i den högsta ligan i Bosnien och Herzegovina.
Han har vidare spelat i både norska P19- och P20-landslagen i Europa- resp. VM -kvalificeringar. Han är en högerfotad, 180 cm lång, mittfältare eller anfallare och var värderad til 7 MSEK i början på året hos Transfermarkt. Han ska oxå ha fysisk kapacite att spela enligt Norlings man mot mantaktik. Det bästa med Eman är att han vill utvecklas och vill bli bättre och det är han ju inte den första spelaren som lyckats med i IFK!

22-02-08
Jacob Ortmark

Jacob Ortmark mittfältare från Sirius blir en utmärkt förstärkning och ersättare till Alexander Fransson. Han kommer från Stocksunds IF i Danderyd, inte att förväxla med IFK Stocksund, och har via BP, Gefle, Degerfors och Sirius nu landat i IFK.Kontraktet läper på fyra år. Hans starka sidor med bra högt presspel och en god passningsfor gör att han passar bra in. Ortmark är 175 cm lång och väger runt 70 kg. 

22-01-14
Daniel Eid

Daniel blev den tredje försvarsspelaren som ska förstärka IFK i den förhppade klättringen i den Allsvenska tabellen under 2022. Det här är en spelare som definitivt ska orka med Norlings man-mot-man taktik och orka springa de sträckor det blir frågan om. Han ska oxå vara en bra kantspelare som gillar att lägga inlägg. Han lär ochså besitta det taktiska kunnandet för att passa in i Norlings spelsätt. Desstom har han levererat både mål och assists under det gångna året. Ett varningens finger har höjts för att han kommer från den norska andraligan ocg en undran om han klarar steget till Allsvenskan. Men med tanke på hur andra spelare har lyckats på liknande sätt i Allsvenskan blir det nog inga problem. Han har dessutom en stark fysik och gillar hårda träningar och många matcher, vilket har varit en bristvara på sina håll under förra året hos IFK. Han kan oxå tänka sig att spela både back och wingback vilket passar IFK väldigt bra. Han har tydligen varit på IFKs radar under några år, så IFK lär veta vad de har skaffat. Så om jag förstått tankegångarna så får vi i år in se Eid som höger wingback med Ekpolo som höger mittback. Att Telo och Levi spelat i Allnorskan kanske oxå var positivt för Daniel. Han fyller 24 i höst, räknar in 183 cm i längd, högerfotad och har även erfarenhet som mittfältare. 

22-01-13
Jean Carlos de Brito

Jean Carlos de Brito är en brasse som kom till Sverige och Bajen 2019 från brasilianska Tubarao. Av någon anledning blev han inte dåvarande tränaren Stefan Billborns favorit utan lånades ut till finska TPS Åbo och även till dåvarande Superettanklubben Frej från Täby i Stockholms norra förorter, som då var samarbetsklubb med Bajen. Räddningen kom med Jocke Perssons och hans Varberg, där han på ett liknande sätt som många spelare gjort hos IFK, han växte och fick sin revansch och blev en utav förra säsongen bästa vänsterwingbackar. Norling fattade genast tycke för honom, inte så konstigt då vi provat ett otal spelare på den positionen, och nu får han möjlighet att ytterligare slipa denna spelare i sitt lagbygge. Norling var inte ensam fan av honom då det tydligen kommit förfrågningar från länder som Tyskland, Österrike, Portugal och Belgien. En liten detalj bara, Norling har tydligen tänkt använda honom som vänsterback med Agardius som wingback, eller tvärtom, alltså på samma sätt som på högersidan med Ekpolo och Wahlqvist, om jag har förstått Norlings tankar. Förhoppningsvis ett flexibalare och effektivare försvar, som oxå kan få Oscar Jansson att vara bättre än vad han såg ut under 2021. Som ni vet anser jag att en bra målvakt alltid har stor hjälp av sitt försvar, vilket inte alltid Oscar hade förra året. Kan IFK täppa till alla luckor bakåt har vi ju åtminstone till en början samma spännande anfall som vi hade förra året. Jean förklarar sin succé i Varberg med att det tog tid för honom att förstå skillnaden mellan den brasilianska långsamma och tekniska fotbollen mot den svenska som bygger på styrka och snabbhet. Jean, som är vänsterfotad och 184 cm över marken och fyller 27 på försommaren.

21-12-29
Godswill Ekpolo

Fotbollstransfer.com blev förste man till rakning och avslöjar vad många skrivit om att  BK Häckens tidigare ytterback Godswill Ekpolo har skrivit på för IFK. Där blir han tredje nigerianen tillsammans med Samuel Adegbenro och Abdulrazak Ishaq.Jag kan ju misstänka att dessa var en anledning till att han valde IFK. Om han svarar upp till deras kvaliteer och framfart på Parken blir det en bra värvnig. Ekpolo som är 26 år och har hunnit med 140 matcher,10 assist och 7 mål som startspelare med Häcken sedan han kom till dem 2018. Att han lämnar Häcken berodde på att han inte accepterade det avtal han fick.Han säger själv att han väljer de som är bäst för hans utveckling. Innan dess hade han spelat med Barcelonas U19-lag, där han var med och vann UEFA Youth League 2013/14, engelska Fleetwood Town, Barcelonas andralag, spanska Merida AD under ett halvår innan Häcken. Ekpolo är en 181 cm lång högerfotad högerback vägandes ca 75kg med en prislapp hos Transfermarkt på 10 MSEK. Enligt Sofascore är hans starka sidor tacklingar. På de rankingar jag sett ligger han på ca 7 på en tiogradig skala. Förutom IFK ska grekiska AEK Athen varit intresserade av Ekpolo. Det betyder att Ekpolo tar hand om den högra wingbacksplatse och frigör Ishaq för offensivare uppgifter. Linus kommer att spela både högerback och mittback enligt Norling.

Klara spelare ut:

22-06-30
Filip Dagerstål

Dagerstål ville inte förlänga sitt kontrakt med IFK efter juni utan vill ut till proffslivet igen. Nu vet vi inte vart han tar vägen, bara att han inte blir kvar i IFK. Nu ryktas det om Lech Poznan.

22-06-20
Abdulrazaq Ishaq 

Det som vi väntat på skedde nu då Ishaq värvades till Anderlecht. Svenska spelare rrån IFK har ju inte direkt haft det lätt i Belgien, med detta gäller troligtvis inte Ishaq. Vi tackar för de år han spelat med IFK, och vi på redaktionen kan ju avslöja att han var vårens bästa spelare i IFK, och önskar honom lycka till i hans fortsatta karriär.

22-02-12
Oliver Stefánsson
Oliver lånas ut till ìA Akranes vilket bör sse som en följd av IFKs förstärkning på backsidan, så misstänker jag att han inte ingår i Norlings närmaste planer. Då han har kontrakt över 2023, är det en bra ide att låna ut honom tills kontraktet går ut.  Det också en möjlighet för Oliver att rulla igång sin karriär ,efter alla bekymmer han råkat ut för, på hemmaplan och få den möjlighet till speltid som han så väl behöver  efter allt hans kämpande. Vi önskar verkligen att Oliver snart kan börja träna med laget och kunna spela matcher under den kommande säsongen! 

22-02-02
Alexander Fransson

Nu skriver Sportbladet att allt ska vara klart, parterna överens, AEK Aten har desperat varit på jakt efter en central, defensivt stark, mittfältare och parterna sägs vara överens men läkarundersökningen och kontraktsskrivandet kvar, avtalet ska vara på halvtannat år får vi oxå veta..Så det är bara att önska Alexander Fransson lycka till i hans fortsatta fotbollskarriär.

22-01-30
Carl Björk

Carl Björk är nu klar för Bröndby IF. Ordförande Mårdh säger att det blev en bättre affär för IFK än vad som sagts i media. Så det är som vanlig bara att önska Carl Björk all lycka till med danskan och sin fortsatta karriär på gräsliga fotbollsaremor!

22-01-24
Manasse Kusu

Manasse Kusu som var utlånad till Öster tillsammans med Lucas LIma under fjolåret har fått klara besked om att han inte kan räkna med att vara en startspelare under året som kommer. Då har han och IFK kommit överens om att det är bättre för båda parter, när Öster är intresserade, att han spelar med dem i fortsättningen. Varken IFK eller Kusu själv är främmande för ett återkommande för honom senare.Han har ett kontrakt med Öster fram till och med 2024. Vi önskar Manasse lycka till och vi ser gärna honom i IFK-tröjan i framtiden!

22-01-11
Finnur Tómas Pálmason

Finnur Tómas Pálmason kommer troligtvis att i fortsättningen spela för Knattspyrmunmufélag Reykavíkur, som han varit utlånad till, eller deras konkurrent Vikingur. Vi önskar honom all lycka i klubblaget likväl i landslaget!

22-01-11
Kevin Alvarez
Den Gordiska knuten, Kevin Alvarez, har upplösts i intet genom att utlåningen till Real Espãna i Honduras fortsätter under resterande kontraktstid. Vi önskar honom all lycka i klubblaget likväl i landslaget!

21-12-13:
Felix Jakobsson 

Efter att ha varit utlånad till Jönköpings Södra under 2021, så har Felix bestämt sig att flytta till Jönköping och har nu ett kontrakt med klubben från den 8 januari till 30 november 2022. Vi önskar honom lycka till i sin framtida karriär!

21-12-10:
Liam Olausson

Det är klart att Liam lämnar IFK, ny adress är i dagsläget inte känd.

21-12-06:
Henrik Castegren

Henrik som kom till IFK som 5-åring och vandrade hela vägen till A-laget med debut 2018 och 81 Allsvenska matcher i bagaget, har nu valt att fortsätta fotbollskarriären i en annan klub. Som en av "Grabbarna från stan" önskar vi honom lycka till i nästa steg i karriären! Framtida klubb är idag inte känd.

Rykten in:
22--07-18

Andri Gudjohnsen
Vi har inte hört något från IFK ännu men det finns vanligtvis välunderrättade källor som sett honom i Norrköping och att det är postgången från Madrid som inte gått så fort!
 
22-07-08

Nu börjar  ryktena bli hetare för följande spelare som under sommarfönstret ska vara klara:
Andri Lucas Gudjohnsen
Andri Lucas Gudjohnsen är född i London, 2002, son till Eiður Guðjohnsen,som spelade för Bolton och Chelsea och sonson till Anderlechts Arnór Guðjohnsen. Hans äldre bror Sveinn Aron Guðjohnsen spelar med Elfsborg. Han är en högerfotad offensiv mittfältare, 1,88 m lång.
Han har under sn karriär Andri Guðjohnsen spelat med Barcelonas akademilag, Gavà, ett lokalt lag i katalonien, Espanyol och Real Madrid U19. Under 2020 var han knäskadad under 6 månader, Real Madrids reservlag Castilla och till slut upptagen i deras A-trupp ’21. Samma år debutera han i det isländska landslaget och gjorde sitt första mål där i september förra året.

Arnor Sigurdsson
Arnor blir om det stämmer en av de få flyktade IFK-are som återkommer till IFK efter en proffssejour i CKA Moskva och Venezia i italienska Serie A.

Laorent Shabani
Shaban som spelat för Sirius var avstängd för tre gula kort i matchen mot Norrköping.Han är född i Malmö 1999 i Malmö, där han började spela med MFF som femåring. 2017 fick han ett lälingskontrakt med A-laget. Under våren 2020 värvades han till Sirius och han har ett kontakt med dem över 2022. Han är en vänstermittfältare, 1,75 m lång och ögerfotad.

22-02-12 
Eman Markovics tidigare rykte späds på med att Norling är mycket klar med att om inte Sam blir kvar i IFK så måste ha ersättas. Rent hypotetiskt skulle Norling då vilja ha en spelare som Markovic som en Levi fast på högersdan, allt enligt en intervju hos NT. 

22-02-11
Eman Markovic, också från norska Start ,är enligt Netteavien intressant för IFK eller Sirius. 

2022-02-09
Sander Sjökvist från norska Start, ryktades till IFK när han hade börjat följa IFK på Instagram. Dock slutade han följa IFK efter en kort tid!

Rykten ut:
22-07-23
Enligt NT så ser gärna Jens Gustafsson att. Linus Wahlqvist Egnell, ansluter till hans Pogon Szczecin som då ska ha lagt ett bud på Linus.

Filip Dagerstål
Filip har ju inte velat skriva på för längre tid med IFK men har tydligen tränat med IFK så sent som igår. Ryktet, enligt Sportbladed, är att han komma att fortsätta spela med Lech Poznan. 

22-01-31 18:15
Alexander Fransson

Nya bud på Alexander Fransson, nu gäller det AEK Aten som är intresserade, igen? De har varit ute efter en central, defensivt stark, mittfältare och har redan tidigare haft ögonen på Fransson runt årskiftet 2018/19.

22-01-31
Alexander Fransson 

Fotbollskanalen refererar holländska De Telegraaf som idag skriver idag att Willem II inte kunde värva Alexander Fransson p.g.a, av två agenter som inte kommit överens och gjort att det hela rann ut i sanden.

22-01-26
Alexander Fransson

Polsk klubb sägs vara intresserad av Alexander Fransson enligt en låst sida på Expressen. Förra året var Wisla Krakow intresserade, har de upptäckt att han är Bosman i år?.

22-01-23
Carl Björk

Carl Björk ses som en intressant spelare för danska Bröndby twittrade Gisle Thorsen. Norlings kommentar var först "Mer lite snack bara", men igår rapporterade både Extrabladet och Sporbladet  att  klubbarna var mer eller mindre överens och Björk, vars kontrakt löper ut2022,  fått en prislapp på 5 MSEK. Själv säger Björk till NT att "vi får se". Att Marcus Rosenberg är Björks agent gör ju inte saken roligare för oss IFK-supportrar!

21-12-29
Adam Ståhl

Adam Ståhl, mittfältare, har inte förlängt ett utgående kontrakt me Sirius och har då varit  på tapeten för IFK enligt Fotbollskanalen. Enligt honom själv är ett österrikiskt lag oxå intresserade. Adam Ståhl som är 187 cm lång och väger ca 75 kg.Ståhls moderklubb är Brämhults IK, därifrån gick flytten till  Elfsborg, vidare till Norrby innan det blev en utlandsvistelse i Turkiet med Kardemir Karabükspor. till hösten 2018 kom han tillbaka till Sverige och Dalkurd och efter säsongens slut värvades han till Sirius. Transfersiter värderar honom till 1,5-3,5 MSEK.

Spelare med kontrakt:
Anton Eriksson 2026
Fritiof Hellichius 2025
Andri Gudjohnsen 2025? 
Laorent Shabani 2025
Eman Markovic 2025
Jacob Ortmark 2025
Daniel Eid 2024
Jean Carlos de Brito 2024
Godswill Ekpolo 2024
Kristoffer Khazeni 2024
Julius Lindgren 2024
Marco Lund 2024
Maic Sema 2023
Christoffer Telo 2023
Oscar Jansson 2023
Linus Wahlqvist Egnell 2023
Egzon Binaku 2023
Jonathan Levi 2023       
Lucas Lima 2023
Dino Salihovic 2023
Viktor Agardius 2022+1
Arnor Sigurdsson juni 2023
Ari Freyr Skúlason 2022
Christoffer Nyman 2022
Wille Jakobsson ?
Utlånade:
Oliver Stefánsson 2023 (utlånad till ÍA Akranes t.v.)   
Theo Rask 2022 utlånad till Västerås SK

Transfermarkt värderingar (MSEK)

IFK Norrköping 156,75
Arnor Sigurdsson 23
Jonathan Levi 18
Christoffer Nyman 15
Linus Wahlqvist 12
Godswill Ekpolo 12
Andri Gudjohnsen 10
Jacob Ortmark 8
Eman Markovic 7
Oscar Jansson 6
Jean Carlos de Brito 6
Daniel Eid 6
Marco Lund 5
Anton Eriksson 5
Laurent  Shabani  3,5
Victor Agardius 3
Kristoffer Khazeni 3
Ari Skulason 2
Lucas Lima 2
Christoffer Telo 1,5
Egzon Binaku 1,5
Julius Lindgren 1
Otto Lindell 1
Dino Salihovic 1
Theo Rask 1
Wille Jakobsson 1
Edvin Tellgren 1
Maic Sema 1
Jóhannes Kristinn Bjarnason 0,5
Darrell Kamdem Tibell 0,5
Emanuel Chabo 0,25

Håll gärna god ton i kommentatorsfältet och tipsa gärna oss om ni skulle höra något. Om vi har missat något namn eller någon nyhet så korrigerar vi det. Tack!

Redaktionenj.anders.pettersson@telia.com2022-10-12 13:50:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås