Spelarbetyg: “mot Kalmar fick den avgrundsdjupa svackan vara till ända.”
Kvällens målskyttar: Bergmann Jóhannesson och Totte.

Efter en lång vandring genom frustrationen och lidandets öken fick man äntligen smaka en klunk vatten.

Bakslag efter motgång efter bakslag. Kräftgången tycktes inte veta några gränser. Inte ens ett landslagsuppehåll räckte. Men mot Kalmar fick den avgrundsdjupa svackan vara till ända.

Det mest bestående intrycket efter förra matchen kom från det mentala planet. Det saknades både självförtroende, beslutsamhet och griniga vinnarskallar.

Men mot Kalmar såg det äntligen ut som det ska göra. Man hade knutit näven. Det var ett bortalag från Östergötland som dominerade den första halvleken med intensitet, frejdig energi och koncentration.

Tvåmålsledning i paus och nu skulle bara ledningen hållas - som så många gånger tidigare.

Bortsett från inledningen av den andra halvleken där IFK var riktigt illa ute gick det denna gång på ett tillfredsställande vis vägen.

Isak Pettersson 4 - Matchens IFK:are
Det tål att sägas att ett 1-2 hade förändrat matchbilden och ett 2-2 tvingat IFK att forcera. Men nu slapp de göra det. Om vi tillåter oss att förenkla fenomenet fotboll så förhindrade Isak två mål i baken, vilka återigen inneburit förlorad ledning. Därför Matchens IFK:are ikväll.
-
Linus Wahlqvist 3
Dominerade sin kant och var glädjande närvarande längs med hela långsidan. Borde möjligen tilldelats straff.

Filip Dagerstål 3
Hade en enklare första halvlek tillsammans med Lauritsen och en betydligt svårare andra med Gerson - vilket berodde mycket på Nanne Bergstrands halvtidsbyten. Lyckades ändå, med hjälp av Isak P, hålla tätt.

Rasmus Lauritsen (Binaku 47’) 2
Var, sin vana trogen, ett hot i luftrummet på hörna i första halvlek där han inte testades nämnvärt defensivt. Skulle däremot komma att saknas betydligt i andra. Tvingades utgå med huvudskada.

Lars Krogh Gerson 2
Stod för en bra första halvlek på sin numera vanliga position som vänsterback. När han sedan flyttades in som mittback såg det inte lika härligt ut. Direkt inblandad i två dundermålchanser för Kalmar i inledningen av andra - som också blev rörig med en man mindre vilket är förmildrande omständigheter.
-
Alle Fransson 3
Pigg och rapp framåt med en del genomskärande löpningar. Inlägget till 0-2 som på samma gång är en brytning glänste av världsklass.

Eric Smith 3
Stod för ett gott dagsverke på centralt mittfält, vann den kampen.

Simon Thern 3
Kunde även han stått för en assist till Isak Bergmann med en fantastisk långboll och det var viktigt för Värnamosonen att få skapa målchanser och delta i offensiven på riktigt igen.
-
Jonathan Levi (Blomqvist 70’) 3
Såg ut att på nytt leverera drömmål i den första halvleken men projektilen räddades precis. Istället fick han spela fram till 0-1 genom en ytterligare klassaktion. Perfekt utnyttjande av misstag. Perfekt dribbling. Perfekt båge över målgården. Blixtrar till.

Totte Nyman (Almqvist 70’) 3
Enormt slitstark och arbetsvillig som vanligt. Slog med sitt elfte mål personbästa vad beträffar en och samma Allsvensk säsong.

Isak Bergmann Johannesson 4
Han fick göra mål på sitt andra nickförsök och var ständigt målfarlig framåt. Förutom med passningar till andra hittade han även själv fysiskt till farliga positioner och borde fått fler inspel.
-
Egzon Binaku (50’) 2
Äntligen lite speltid för den vänsterfotade vänsterbacken. Kom in tre minuter efter att Lauritsen gått ut på grund av en huvudskada och gjorde inte bort sig i backlinjen.

Pontus Almqvist (70’) 3
Största snackisen inför matchen var att Pontus började på bänken.

Kan sysselsätta ett helt motståndarförsvar på egen hand - vilket han även försökte med lite för mycket. Borde fått upp blicken för sina lagkamrater oftare och bland annat frispelat Bergmann Johannesson till islänningens andra mål. Fortfarande ett bra inhopp, tydlig närvaro.