Lagbanner
Stor intervju med Rikard Norling: "Lika bra att spänna bågen"
Rikard Norling har redan hunnit göra sig varm i kläderna som tränare för IFK Norrköping.

Stor intervju med Rikard Norling: "Lika bra att spänna bågen"

Träningsmatcherna har börjat, truppen börjar sätta sig och laget spelar ihop sig. IFK Norrköpings säsong börjar dra igång. Vi tog ett snack med nye tränaren Rikard Norling om hur första tiden har varit – och mycket mer.

– Det känns som att jag har varit här hela livet.

Rikard Norling konstaterar att han redan nu känner sig varm i kläderna, trots att det var mindre än tre månader sedan han tillträdde som ny tränare för IFK Norrköping. Han beskriver det som en sprudlande känsla att åka till jobbet varje morgon.
– Det har varit intensivt och fantastiskt så här långt. Så kan man summera det. Jag är oerhört glad varje gång jag är på väg hit för att jobba, säger en upprymd Rikard Norling.

Det är tydligt att han trivs på Parken. Att den nye tränaren har mycket energi och driv med sig in i arbetet. Och konstigt vore det väl annars, med tanke på att Rikard Norling tidigt hoppades få chansen i IFK Norrköping.
– Jag väntade och hoppades på att det skulle komma ett samtal. Sedan när samtalet väl kom från Peter (Hunt, ordförande) handlade det mest om att komma överens. Innerst inne hade jag redan bestämt mig att jag verkligen ville detta, berättar Norling.

Han fick sparken från jobbet som AIK-tränare förra sommaren. Då fick han en del tid på sig att lära sig mer och jobba med att bli en ännu bättre tränare. Rikard berättar om tiden utan ett tränarjobb:
– Det är egentligen två stora bitar. Det handlar om egenutveckling och energiåterhämtning. Det är yppersta eliten jag har hållit på med och vill fortsätta hålla på med. Då handlar det om att vara tillräckligt bra för att prestera. Att vara attraktiv för stora och starka klubbar. Det är inte så att jag slår mig till ro och tycker det är skönt med ledighet, utan jag har använt tiden för att förbereda mig till nästa tränarjobb.

Krävs det att hela tiden utveckla sig själv för att hänga med som tränare i dagens fotboll?
– Helt klart. Man märker det bara av att titta på de tränarkollegor jag har jobbat med. Där jag var förut var de duktiga. Här har jag Kim (Hellberg) och Maths (Elfvendahl) som är två sylvassa fotbollstränare. De ligger väldigt långt fram och kommer vara attraktiva i framtiden. Det är en påminnelse om hur mycket jag behöver göra för att hålla mig på tårna.

Hur ser du på tränarkonstellationen, där du står för mer erfarenhet, medan de andra kanske har mer ungdomlig entusiasm?
– Vi är alla entusiastiska, men jag förstår vad du menar. Vi har olika erfarenhet att vila oss på. Sedan tror jag att man hämtar lite kraft från olika källor. Som ung, det gjorde jag också, hämtar man mycket kraft ur ambitionen, energin och tron på att skapa framtidens fotboll. Man vill göra det bättre än de som jobbat längre på den här nivån. Sedan med åldern har i alla fall jag insett att man även kan hämta kraft från erfarenhet och en bredd i sin kunskap.

Rikard Norling bor i Strängnäs och pendlar därifrån till Norrköping. Han har hunnit se en del av staden, men mest tid har han tillbringat på Parken.
– Staden är jättefin och trivsam. Sen kör jag ju verkligen hundra procent när jag jobbar. Så det har blivit lite av en stig mellan lägenhet och arbetsplats. Jag är ganska enkelspårig i mitt liv.

Om Rikard Norling har fått en bra bild av staden Norrköping, har han fått en ännu bättre bild av klubben. Den nye tränaren är imponerad av det IFK byggt upp under de senaste åren.
–Jag ska inte säga att jag blivit överraskad, men man påminns om att det inte alltid är bäst där man själv verkar. I AIK hade vi inte svar på allt och jag lär mig mycket av att komma hit till en ny miljö och se hur de jobbat här. Då förstår man också varför det har varit framgångsrikt. Det är viktigt att fortsätta vara ödmjuk, förstå att vi inte knäckt alla koder. Ingen har facit, utan alla klubbar har olika vägar till framgång.

Rikard Norling har i tidigare intervjuer varit ganska tydlig med sin målbild. Det är guld som gäller. Han menar att det är lika bra att säga ambitionen rakt ut.
– Det är lika bra att spänna bågen ordentligt. Sikta mot att försöka vinna. Sen vet jag ödmjuk och vis av erfarenhet att det är väldigt svårt. Men om man inte gör ett riktigt försök blir det ännu svårare. Jag har full tro på att vi kan bli bäst och har möjlighet att vinna. Nu finns det inga genvägar heller, vi måste prestera på tillräckligt hög nivå, säger tränaren.

Även utöver de uttalade guldambitionerna har Rikard Norling synts mycket i media sedan han tillträdde. Rikard Norling berättar att han gärna vill se att IFK Norrköping får mer utrymmer i media. Han tror att det bara gynnar klubben om riksmedia bevakar dem hårdare.
– I grund och botten förtjänar vi mycket uppmärksamhet, för att vi håller en hög nivå. Sedan handlar det väl om att ta marknadsandelar, jag vet inte om det är rätt ord egentligen. Men jag tycker inte vi ska vara blyga för att synas och höras. Däremot bör vi göra det på ett ödmjukt sätt. Det ska finnas täckning för det vi gör och säger utåt.

Är det viktigt för dig hur supportrarna uppfattar dig? Utifrån det du säger i till exempel intervjuer?
– Det är tokviktigt. Det fungerar inte om supportrarna känner att tränaren missuppfattar vad klubben står för eller uttrycker sig fel utifrån sin roll. Jag ser mig som en representant för IFK Norrköping dygnet runt. Så fort jag går ut från min egen ytterdörr är jag i ett representativt tillstånd. Då får jag se till att kunna stå för allt jag gör och säger. Det är en oerhört viktig del av mitt jobb.

Hur är din bild av supportrarna?
– Tyvärr får man ju ingen rättvis bild av supportrarna. Om det blir någonting över huvud taget är det i bästa fall digitalt. Men vi får ju ingen kontakt i träning eller match. Jag tycker som alla andra att det ska bli härligt när publiken får komma tillbaka. Först då kan jag få den korrekta uppfattningen om vad IFK Norrköping står för. Utan supportrarna syns inte hela bilden, den sanna bilden.

Utrymme i media, supportrar och staden Norrköping i all ära. Men ämnet Rikard Norling kan bäst är så klart sporten fotboll. Och efter nästan tio minuter börjar intervjun övergå till händelserna på planen. Jag frågar Rikard Norling om hur han ser på truppbygget, och de värvningar som har gjorts.
– Det lär visa sig. Vis av erfarenhet vet jag att det handlar om resultat på planen. Hur det ser ut på pappret spelar ingen roll om man inte levererar. Men det klart, ju bättre spelare, desto bättre trupp och desto större chanser att göra resultat, säger tränaren.

Han tänker några sekunder och fortsätter:
– Jag har en känsla av att vi blir starkare och starkare. Vi har haft en ganska stor omsättning på spelare sedan Jens (Gustafsson) lämnade och jag kom in. Det har varit ett digert arbete att försöka få ihop det både på kort och lång sikt. Vi har kommit en bra bit på vägen. Sedan är inte vägen utstakad ännu, det handlar om att identifiera under resans gång vilka som kan bidra på sikt.

Vad behöver ni förstärka i truppen?
– Vi har jobbat mycket på att ersätta längst fram, i försvaret och på målvaktssidan. Nu är det vingbackar och centralt mittfält kvar, där vi tappat många spelare. Det kan finnas behov för en central mittfältare och sedan tror jag att vi kan öka konkurrensen på vingarna.

På det centrala mittfältet är i nuläget Alexander Fransson och Isak Bergmann Johannesson de enda mer etablerade spelarna. Under försäsongen har Dino Salihovic spelat där, och i truppen finns även Manasse Kusu bland annat. Men "Alle” och ”IBJ” är tänkta som mittfältsduo.
– Det är två spelare som potentiellt kan hålla allsvensk toppklass. Om man tittar på centrala mittfältare lag för lag har vi kraft nog att sikta på topplaceringar, eller topplaceringen. Samtidigt vet vi att Alle kan försvinna efter 8-10 matcher. Isak är hett villebråd och jagas av många, så det kan innebära att vi tappar båda i sommar. Det gäller att förbereda oss för ett sådant scenario, säger Rikard Norling.

Alexander Franssons kontrakt går alltså ut den 30 juni. Och han har tidigare sagt till Norrköpings Tidningar att han gärna vill testa utlandet igen. Men Rikard Norling hyser förhoppningar på att en bra start ska locka den tidigare lagkaptenen att skriva på nytt kontrakt.
– Jag hoppas det, inte bara med Fransson. Det hänger ihop med hur bra vi är, resultaten och hur spelarna känner att de utvecklas. Jag vill få spelarna att känna att det kan vara värt att fortsätta ytterligare ett halvår eller ett år här för att bli en ännu bättre spelare.
Och vinna guld?
– Precis, det är tanken, säger Rikard Norling och småskrattar.

Faktaruta – det här är IFK Norrköpings tränare:
Namn: Rikard Norling
Ålder: 49
Bor: Strängnäs
Favoritmat?
– 
Min frus pan-pizza som har gått i arv flera generationer i hennes familj. Den är en halv decimeter tjock och helt fantastisk.
Favoritspelare genom tiderna:
Jag har alltid varit svag för Maradona
Bästa spelaren du tränat:
– Jag hoppas att han ligger i min framtid de närmsta åren.
Vinner du helst med 4-3 eller 1-0?
– Borta 1-0, hemma 4-3
Vad hade du jobbat med om du inte var fotbollstränare?
– 
Jag hade varit sjökapten på den största av oceanlastfartyg med tusentals containrar på båten. Så hade jag stått på lastbryggan, 30 meter upp och tittat ut över havet.
Vad är det roligaste med att träna IFK Norrköping?
– Att mina kollegor utvecklar mig.
 

Jonatan Häggström Wedding jonatanhw@gmail.comjonatanhw2021-02-17 12:44:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås