Lagbanner
Platinumcars Arena, 2021-09-26 17:30

IFK Norrköping - Varbergs BoIS

”ta bara de satans tre poängen och ge bästa förutsättningarna till publikfesten som väntar”
Mot fler målfiranden.

”ta bara de satans tre poängen och ge bästa förutsättningarna till publikfesten som väntar”

IFK Norrköping tar på söndag emot Varbergs BOIS i den 21 omgången av årets Allsvenska. Formen är lovande. Och det var länge sedan jag kände så mycket för laget.

Senast mot Sirius stod IFK för en tydlig bortaseger i en match som egentligen kom att avgöras på fasta situationer. Även om det går att argumentera för att de fasta situationerna uppstod till följd av spelmässig dominans och hård press från gästerna.

Men det sportsliga var inte det jag främst kommer komma ihåg från kvällen.

Dels drabbades vi av dramatik i pausen - vi önskar vår läktarkamrat bästa möjliga återhämtning - dels visade polisen, precis i matchuppladdningen, med all önskvärd tydlighet var de står.

Från både Rikard Norling och spelartruppen med Jonathan Levi i spetsen kom budskap som värmer hjärtat hos var och en av oss som engagerat sig i supporterrörelsen. De visade att kärleken är ömsesidig, att de behöver oss som vi är.

– Rädda det vi spelare lever för. Rädda svensk fotboll och svensk supporterkultur, skrev Linus Wahlqvist på Instagram dagen efter.

Vi var få som tvivlade före kvällen i Uppsala, men vi fick en påminnelse om hur spelare, ledare och supportrar går enade längs med vägen. Något som varit svårt att manifestera under coronapandemin. Men nu sker återkomsten på riktigt. Snart kan vi vara tillsammans igen. Uppenbarligen står vi som en.

Om vi också ska kika lite på det sportsliga?

IFK är i form, och vägen mot Europaplatserna är visserligen fylld av hinder – men absolut inte blockerad.

Mot Malmö visade man i första halvlek, med över 5000 supportrar mot sig och inga med sig, att man har samma höjd som de bästa lagen i ligan. IFK var bättre än Malmö.

Mot Örebro var prestationen sämre. Närkingarna kom ut mer taggade och visade större hjärtan. Men det hjälpte ändå inte. Norrköpings grundkvalitét var för hög. Adegbenro fortsätter göra mål från ingenstans. Mål utan målchans. Den mannen gör tillräckligt med vin av vatten för att världens vatten ska ta slut.

Men mot Varberg kommer det krävas en bättre lagprestation.

Efter den starka bortapoängen mot Malmö satte IFK upp ett mål för sig själva: nio poäng av nio möjliga på nästkommande tre matcher. Sedan skulle man på allvar vara med i racet om topp tre. Snoka har tagit sex av sex hittills.

Kristoffer Khazeni har, även om det fortfarande finns mer att ta av, utan problem ersatt IBJ så här långt. Spelmässigt har det inte direkt märkts att islänningen försvunnit. Personligen ser jag den äldre islänningen Skulason som obligatorisk i startelvan, men senast spelade han till vänster och då finns plats för både honom och Khazeni.

Skador och avstängningar?

Totte är fortsatt borta, men inte helt avskriven till matchen mot Bajen. Enligt NT ska forwarden dock ha klivit av fredagsträningen på grund av negativa svar från ljumsken. Förhoppningsvis fick den ordinarie lagkaptenen ändå skjuts i sin återhämtning av stödet och kärleken som Levi med bortaklack manifesterade uppe i Uppsala. Carl Björk gör ett jättejobb som stand in så länge, om än något överraskande till vänster i fronttrion mot Sirius (Adegbenro centralt).

Viktor Agardius tränade hårdare under fredagen men är fortsatt ett frågetecken inför matchen mot Varberg, uppger NT.

Därtill drog Marco Lund på sig det femte gula mot Sirius och missar därmed nästa match. Han ersätts troligtvis av Skulason eller Rask i trebackslinjen.

***

Alla som håller på Norrköping vill nog helst glömma drabbningen med Varberg i våras. 2-1 till BOIS, Sema IFK:s enda målskytt (ber om ursäkt för påminnelsen).

Jocke Perssons mannar kommer nu från ett 1-1-kryss mot Häcken. Dessförinnan hade de, med undantag för en 1-0-förlust mot Hammarby, vunnit fem raka tävlingsmatcher. Gått nio utan att förlora. En så kallad tuff nöt att knäcka för Snoka.

IFK, ta nu bara de där satans tre poängen mot Varberg och ge oss de bästa möjliga förutsättningarna till publikfesten (borde bli fullsatt) som väntar när Hammarby kommer till Parken den 3 oktober. Men Varberg ska knäckas först.

Markus Hälljehaellje@gmail.com@MarkusHallje2021-09-24 16:43:16
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås