Lagbanner
Östgötaporten, 2020-03-07 16:30

IFK Norrköping - Falkenberg
1 - 0

Totalt mörker..........eller?
Så här såg det ut från mitt fönster efter dagens match!

Totalt mörker..........eller?

Idag skulle det avgöras! Skulle det kunna bli Europaspel i år igen? Ja om vi bara vinner med 2-0 mot Falkenberg. Det skulle väl kunna gå? Det enda som inte fick hända var att Tvååker tvålade till Halmstad med 4-0 och vinna gruppen! Det var nog det värsta som kunde hända. Det näst värsta som kunde hända var att vi vann med 1-0. Vinst men ändå borta från Europaspelet.

Javisst detta hände....
Något som taget ur Murphys Lagsamlingarna, som säger att allt som kan gå åt helvete går åt helvete! Men ibland är det som om det som ser ut att ha gått åt helvete leder åt ett helt annat håll. När vi inte längre har något Europaspel så gäller det väl att satsa allt på Allsvenskan?

Det kanske är bra att IFK får lite andrum och att Dale Reese kan få bjuda på tårta. Vilket innebär att alla är uttagningsbara.........utopi, kanske men en träningsmatch mot Djurgården kanske skulle sitta fint innan generalrepetitionen mot AIK. Sedan tar vi tjuren vid hornen direkt med MFF den 6:e april.

Efter årets, får vi hoppas, tokförlust förra veckan mot Tvååker så hade Jens möblerat om laget så åtminstone några av oss satte eftermiddagskaffet i vrångstrupen.

Ny högerback, Ian Smith, ny innerback, Filip Dagerstål, ny vänsterback Lars Krogh Gerson, ny central mittfältare, Henrik Castegren, och ny vänstermittfältare Alle.

Defensivt fungerade detta lysande, det kan ju inte bli bättre än att Isak håller nollan.
Offensivt, 2 mål krävdes, det har vi mäktat med några gånger under årets försäsong.

Matchen började i ett högt tempo och ganska snart så såg jag att här skulle inte bollen spelas från Isak och upp till straffområdet utan nu skulle vi dit på snabbast möjliga väg. Det betydde hög press, aggressivitet och långbollar! Det värsta var bara att Falkenberg parkerade bussen på helt fel ställe. Eller snarare där många lag som tagit poäng från oss brukar parkera sina bussar. Ett komplett handbollsförsvar som fick stopp på den häftigaste IFK-offensiv som jag sett i år. Dessutom sköt både Sead och Levi men utan att ha ställt in siktet.
I 37:e minuten fick vi se en ny variant på en frispark som Gerson inte riktigt fick till det på i slutklämmen. Levi testar ett skott till, men inte i närheten av målramarna. Så såg hela första halvlek ut, löpningar, aggressivitet men inte mycket till reella chanser!

Under andra halvlek fortsatte detta mönster. Dock fick Isak sträcka ut sig i hela sin längd och lyckades avvärja ett baklängesmål, som dragit ner rullgardinen direkt. Levi testade ett långskott och nu hade han siktet bättre inställt, men Murphy stod på Curva Nordahl och hånlog när skottet tog i ribban. I 64:e minuten slog Isak matchens bästa passning över hela planhalvan, där Smith snyggt skarvade till Totte som fick, i och för sig en lång löpning, men nästan ett friläge med målvakten, som givetvis stod i vägen! Murphy igen.

Strax därefter i 68:e minuten får vi en frispark en bit utanför straffområdet där Falkenbergs målvakt ställer sig totalt fel. Sead ser det och reagerar blixtsnabbt och placerar bollen retligt enkelt i vänstra delen av målet utom räckhåll för målvakten. Dagens prestation!

Totte fick ett par chanser till som han för 5 år sedan lätt hade satt och Alle fick också ett friläge med målvakten som nu verkade heta Murphy och räddade även denna situation. I 86:e minuten byttes Smith ut mot Blomqvist och de sista minuterna spelades av som sådana här matcher oftast gör. Ett Falkenberg som givetvis försökte maska men domaren var med på noterna. Dock så räckte inte matchtiden till för ett andra mål.  

Så summa summarum, IFK gör nog sin bästa match tempomässigt med bra aggressivitet och hög press. De hade nog bollen mest hela tiden men lyckas som så många gånger förr inte hitta lösningen för att låsa upp ett handbollsförsvar. 

Betyg
5 = landslagsklass
4 = mycket bra
3 = bra
2 = godkänd
1 = mindre bra

Isak Pettersson 4
Gjorde en tokräddning som höll kvar IFK i matchen och slog kvällens suveränaste passning.

Ian Smith (ut 86) 3 
Har löpstyrka och gör sig spelbar i anfall. Defensivt inget att klaga på.

Filip Dagerstål 3
Gör ett bättre intryck än Castegren på innerbackplatsen och lär bli kvar där.

Rasmus Lauritsen 3
Gör ett bra defensivt jobb och är som vanligt med upp i anfallet för att i vanlig ordning använda skallen. 

Lars Krogh Gerson 3
Jag undrar om Lars även spelat målvakt i yngre dagar. Han verkar behärska spelet oavsett var han placeras, skulle han kunna ställa sig i mål också?

Alexander Fransson 2
Skönt att han är tillbaka efter de efterhängsna sjukdomarna. Ger stabilitet åt spelet och kommer att bli bättre och bättre.

Henrik Castegren 2
Betydligt bättre på mittfältspositionen än på backplatsen. Visade att han har ett rungande skott också.

Simon Thern 3
Det var nog Therns bästa i år.

Jonathan Levi (ut 78) 3
Hans kanon i ribban visar att han kan skjuta, men ibland skulle han kunna vara lite mindre självisk och passa istället för att söka hitta en position för skott som inte kommer.

Calle Björk (ut 68) 2
När inte Calle gör mål så blir det inte mer än bra.

Sead Haksabanovic 4
Ja, han fortsätter som tidigare och befinner sig överallt och ingenstans. Jag förstår dock inte varför han ska slå frisparkar från mittplanen eller slå hörnorna. Han gör väl mer nytta i straffområdet? Målet är ju en fullträff i minst två bemärkelser.

Christoffer Nyman (in 68) 2
Sliter och river vilket tillför, men han måste göra mål för att det ska bli bättre. Dock krävs det nog 90 minuter för att någon chans ska sitta.

Kristoffer Khazeni (in 78) och Andreas Blomqvist (in 86) spelade för lite för att betygsättas.

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2020-03-08 11:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås