Lagbanner
Vad är AIK 2.0

Vad är AIK 2.0

I samband med att IFK mötte Hammarby hemma publicerades ”Vad är Hammarby 2.0” I rättvisans namn kommer därför nu en artikel med samma rubrik om söndagens motståndare.

Precis som förra gången är den här artikeln en uppföljning på "Vad är AIK" som skrevs det för Norrköping ödesdigra året 2008. AIK är en mycket gammal anrik allsvensk fotbollsklubb. Man har 11 SM Guld det vill säga ett mindre än IFK Norrköping. Faktum är att man också gjort flest allsvenska säsonger av alla lag. 86 säsonger har AIK:s supportrar fått heja fram sitt lag i Svea Rikes högsta serie. I den allsvenska maratontabellen ligger man på en tredje plats efter Malmö och Göteborg. Efter AIK i den tabellen kommer i tur och ordning IFK NORRKÖPING, Elfsborg, Helsingborg och på sjunde plats Djurgården. Nu kan ju statistiknörden ta fram den aktuella tabellen och jämföra. Det är nämligen exakt dessa sju lag som ligger topp sju även om det inte är i samma ordning. Peking ligger som bekant just nu några hack högre! Men hur som helst så tillhör det inte vanligheterna att de historiskt största klubbarna också är högst i allsvenskan. Bland annat beroende på att ett visst Norrköpingslag harvat i en betongsserie kallad SuperEttan i många år. Samt att man inte tillhört den allsvenska toppen sedan tidigt 90-tal!

Vad har hänt med AIK sedan första artikeln

2009 fick man SM Guld! Man vann med fyra poäng före IFK Göteborg som man besegrade borta med 2-1, inför ett fullsatt Gamla Ullevi. En av AIK:s kanske viktigaste spelare med sin frejdiga stil och dribblingskonster, var Martin Mutumba. Hade också två andra viktiga egenskaper. Det ena var och kanske fortfarande är, självförtroendet. Hur många andra spelare har i förväg innan serien är klar tatuerat in SM Guldet och årtalet? Den andra egenskapen är att Martin kom ihåg var han kom ifrån, nämligen förorten Rinkeby. Hade en hårschal på huvudet där det syntes var han kom ifrån. Den väl insatte inom den svenska fotbollen vet att han nyligen skrivit på ett korttidskontrakt med Brommapojkarna. Undertecknad blir inte förvånad om han blir en av de spelarna som hjälper föreningen kvar i Superettan. Det året vann man också givetvis publikligan med drygt 17 000 i hemmasnitt.

2010 kom ett resultat som blev raka motsatsen till succéåret innan. Man hamnar på en elfte plats och förnedringen för Solnalaget blir inte bättre, då den stora lokalrivalen Djurgården hamnar snäppet före i tabellen. Man tappar förstaplatsen i publikligan det året med 11 926 i hemmasnitt. MFF som får SM Guldet lägger även dem beslag på den "Guldplatsen" med sina 15 194.

2011 har laget och föreningen samlat ihop sig igen och bevisar att man ånyo är ett topplag, då man kommer tvåa i serien efter Helsingborg. Har återigen Sveriges högsta hemmapublik, med ett snitt 13 865.

2012 var på många sätt ett sorgens år för AIK. Inte på grund av fjärdeplatsen så mycket kanske, men det var oåterkalleligen den sista säsongen på Råsunda. I den sista allsvenska matchen på arenan är det i princip utsålt med drygt 28 000 på läktarna. Men den absolut sista matchen på den anrika arenan blir AIK:s match i Euro League mot Napoli. Man förlorar där bland annat en spelare som Cavani gör mål. Återigen i princip utsålt, i det definitiva avskedet för arenan. Det här året blir man tvåa i den allsvenska publikligan med ett hemmasnitt på 14 311, slagna bara hårfint av Malmö.

2013 blir då året där alla Gnagare ska försöka göra Mordor till sitt nya hem. Friends Arena är beläget vid en övergiven järnvägsgård. Den oinvigde behöver karta och kompass för att hitta fram till arenan bland alla byggarbetsplatser. Men uppslutningen och mobiliseringen blir närmast total, till den allsvenska premiären på den nya arenan. Motståndare i den historiska första allsvenska matchen blir Syrianska, matchen slutar något snöpligt 0-0. Men på läktarna sitter helt otroliga 43 466 personer!!! En följd av flytten till byggarbetsplatsen, blir också att man tappar två extra hemmamatcher på Råsunda. Detta eftersom alla derbyn spelades där. Från och med detta år och tillsvidare får Djurgården och Hammarby denna fördel då delar samma arena. Laget blir tvåa i tabellen efter det då omöjliga Malmö som vinner serien med det ovanliga försprånget fem poäng. Å andra sidan vinner AIK publikligan tydligt och klart med ett snitt på 18 900, Malmö lyckas skrapa ihop 14 090.

2014 blir man trea i tabellen då Malmö som bekant försvarade sitt SM GULD. AIK å andra sidan vinner återigen publikligan överlägset före Malmö med sina 16 446, Malmö får det året 14 090.

Noterbart här är att sedan Andreas Alm tog över 2011, har Gnaget aldrig hamnat utanför topp fyra placeringarna. Allsvenskan är just nu väldigt jämn. Ska bli intressant att se vad som händer om Solnaklubben inte får någon form av medalj då säsongen är slut. Till skillnad från Norrköping, så var samtliga journalister i kvällspressen överens om i sina förhandstips innan säsongen, att AIK skulle hamna topp fyra!

Vad har hänt med spelarstrukturen sedan 2008

För att kunna svara på den frågan så behöver jag citera mig själv från 2008: "

Om man ser till AIK:s A-trupp på 23 man så förstärks intrycket av en Allmän IdrottsKlubb, där de flesta kan känna sig hemma. 9 spelare har moderklubbar utanför Sverige, inklusive de fyra anfallarna. 7 spelare har fått sin fotbollsfostran i Stockholmsregionen, och resterande 7 utanför regionen. AIK:s tvilling klubb Djurgården har en liknande struktur. 9 spelare fostrade utanför landet. 8 kommer utanför regionen och 3 (!) från Stockholms region."

Här ser det ändå ut som något har hänt. Man gick in i säsongen med 11 spelarer som fått sin fotbollsutbildning i Stockholms regionen. Man tappade en i transferfönstret då Nabil Bahoui fortsatte sin karriär utomlands. Hans moderklubb var Mälarhöjden, men fick nog större delen av sin fotbollsskola i BP. Två av spelarna har t o m AIK som modersklubb, vilket inte fanns 2008. Dessa två är ynglingen Noah Sonko Sundberg nyligen fyllda 19 år. Den andra spelaren är nästan 10 år äldre och heter Panajotis Dimitradis. Vad gäller modersklubbar utanför Norden tycks skillnaden liten. 10 spelare har fått sin fotbollsfostran utanför Sverige. Frågan är hur man ska tänka där? Flera av dem har spelat länge i AIK och har ett hjärta för klubben. Tänker då i första hand förstås på engelsmannen Kenny Pavey. Den grekisk kanadensiska målvakten Kyriakor Stamatopoulos har spelat för klubben sedan 2010. Sen kan man ju inte låta bli att tänka på Mohamed Bangura som fick sitt genombrott i klubben, och sedan valde att komma tillbaka till den här säsongen efter en mindre lyckad utflykt till Turkiet.

Vad vill jag då säga med det här? Jo jag tror det har en viss betydelse varifrån spelarna kommer. Det betyder en hel del för klubbkänslan, om man har åtminstone några spelare från den region där laget hör hemma. Eller med andra ord spelare som också har en stark känsla för klubben och inte enbart laget och den egna karriären. Där kan jag inte låta bli att jämföra med Norrköping, som har så många spelare från Norrköping, att de fick en egen tröja som såldes i samband med Malmömatchen. Det är klart att det betyder en del för oss supportrar att det är så. Men då måste det sägas att vad gäller AIK så har de något liknande i flera spelare. Tänker kanske mest på den enormt viktiga karaktärsspelaren Henok Goitom. Liksom ovan nämnda Martin Mutumba kommer han ihåg vilken förort han kommer ifrån på Norra Järvafältet. Väljer också att gå till klubben i sitt hjärta efter en lång karriär i Spanien. Skulle jag ta en spelare till med samma typ av betydelse i dagens trupp, så blir det vänsterbacken Nils-Eric Johansson. Förutom sina kvalitéer som spelare har han varit AIK trogen sedan han kom till klubben från Leicester 2007. Finns ytterligare en spelare jämfört med dessa två, som kommer in i den kategorin mittbacken Per Karlsson. Kanske inte blir lika omskriven i tidningarna. Men en mycket duktig mittback som har något många andra spelare på den positionen saknar, nämligen snabbhet. Han har varit trogen klubben sedan han kom från Solnaklubben (!!!) Vasalund 1998. Men den kanske störste AIK:aren i dessa avseenden, vad gäller trohet och kärlek till klubbmärket är Daniel Tjernström. Han gjorde 305 allsvenska matcher för klubben under 1999-2013. Kanske något av ett rekord i modern tid??? Tror att den här typen av spelare betyder mer än man kanske tror!

Men vad är en AIK:are

Det här är förstås inte någon lätt fråga att svara på. Mest beroende förstås på att det inte finns något givet svar. Men efter att ha bott i Stockholm i 36 år har jag lärt känna väldigt många människor bra, som har sitt hjärta för de tre stora Stockholmslagen. Flest på mina olika arbetsplatser, och flera av dem har mina läsare fått lära känna. Mest aktuell senaste tiden har väl varit AIK Anders som drog igång en het debatt om Hammarby i Hammarby 2.0. Ska återkomma till honom senare. Men då jag är socionom och jobbar med bedömningar och förändringsarbete med människor, blir man också lite lätt yrkesskadad. Tänk om man skulle leka med tanken på att bedöma vad förenar de flesta AIK:are, och finns det någon slags gemensam personlighetsstruktur? Först en liten rättelse i artikeln om Vad är Hammarby 2.0. Om du inte tillhör de drygt 8 000 som redan läst den hittar du den här. Anders refererade ju där till att många som flyttade in i till Stockholm blev Bajare och att han var rädd för vad den stora inflyttningen till Stockholm skulle leda till på sikt. Enligt honom var en tredjedel turister, en tredjedel kompis med någon som gick till Tele 2. Kort sagt att Bajen har en större andel bönder, läs inflyttade från landsorten. Samt då turister… Anders sa i artikeln att han hade fått visa turister från Japan vägen till Tele 2. Debatten gick minst sagt hög både i kommentatorsfältet samt på Bajens och vårt eget Forum. Ett återkommande skämt var surdegsbagerier, och Bajen supporters i träskor från Dalarna!!! En av de bästa inläggen i mina ögon var en Bajen supporter som skulle gå till Japans ambassad och låna en flagga till klacken. Visar att det finns supportrar även i Stockholm som inte tar allt så allvarligt och kan förstå humorn, ironin och glimten i ögat när man skriver. Innan jag publicerade artikeln försökte jag frenetiskt ringa Anders, för att få allt vidimerat det han hade sagt till mig. Men som vanligt svarade han inte. Senare i veckan fick jag veta av honom att det inte var turister från Japan utan Dalarna. Men då var "skadan" redan skedd. Men nu för att komma till skott i min bedömning vad en AIK:are är, rekommenderar jag starkt att ni först läser den här artikeln också från 2008. Det är en intervju med en före detta arbetskamrat från Maria Ungdom. Rubriken är "Värsta AIK supportern på jobbet, en dalmas från Rättvik"!!!

Oavsett var man kommer ifrån någonstans så verkar Gnagare ha en del gemensamt. Som i Peters fall lite punk som ungdom, rebellisk kanske en snöboll i ryggen som bus. Det är lite vi mot dem. Dem i det här fallet är om inte så resten av världen, så i alla fall resten av Sverige. Deras smek/öknamn är ju råttorna och de kan på något konstigt sätt sniffa upp varandra. Det är väl till exempel ingen slump att Anders delar rum med en annan Gnagare på jobbet. Så vitt jag vet så är det bara dem två i hela korridoren, där ungefär 50 andra personer sitter. Ni fattar kanske vad jag vill komma… Sen då parat med en tendens till vad som kan liknas storhetsvansinne. Här är det dags för mina läsare att känna en ny arbetskamrat, nämligen Djurgårds Tobbe. Han gav mig den här filmen från Youtobe, en lite drygt en minut lång, där AIK:arna ser sig själva som riddare   
Tobbe menar att den här videon sammanfattar AIk:s självupptagenhet, självförhärligande och en total överdriven tro på den egna förmågan. Vidare menar min arbetskamrat att de själva kanske inte förstår att andra som ser filmen, bara tycker det är ironiskt, men att AIK:arna själva tar/tog den på allvar. Hursomhelst för en AIK:are ska man tillhöra topp fyra i allsvenskan punkt slut. I alla fall definitivt bäst i Stockholm. Jag tror inte de mår speciellt bra som tabellen ser ut nu. Det går liksom inte ihop med deras bild av vilka dem är. Kanske måste självbilden förändras eller tränaren gå, om det fortsätter så här? En annan följd av att det är vi mot resten av Sverige, kan bli att man ser konspirationsteorier där de kanske inte finns. Som i Anders fall, "Vem kom på Cafe Bärs" underförstått att det är någon på Kanal fem, som ligger bakom detta för att öka Bajens popularitet. Hur som helst min slutsats är att det kan vara så att det är vissa personer som blir AIK:are andra inte. Men det finns också någonting positivt med AIK:s supporterkultur. Det exempel som känns bäst att lyfta är den avlidne målvakten Ivan Turina. Han dog väldigt ung för lite drygt två år sedan. Han hade tröjnummer 27 och än idag så hyllar fansen honom i matchminut 27. Budskapet där är att har man spelat i AIK blir man inte bortglömd även om man inte finns i jordelivet!

Vill med dessa ord hälsa AIK:are välkomna till Norrköping. Hoppas på en bra match och god stämning på läktarna!

Om du som läsare vill ha ännu mer brödtext om AIK, så hittar du hela artikeln "Vad är AIK" från 2008 här.

Källor: Svenska fotbollsförbundet, Wikipedia, Sportexpressens allsvenska Megamagasin, Aftonbladets allsvenska Fotbollsbibel.

Göran Modeengoran.modeen@gmail.com2015-08-01 01:11:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Pekkala är klar! - IFK Norrköping Silly Season v1.4 2024-2025
 Ett utcheckat Peking föll efter slarv
Djurgårdens IF - IFK Norrköping på Telo2 Arena den 10 november 2024 15:00
Spelarbetyg: Kontraktet är i hamn!
Nedräkning pågår 10,9,8,7,6,5,4,3,2... matcher kvar i årets Allsvenska!
Spelarbetyg efter den vitala viktorian i Värnamo