Vad är Djurgården 2.0
Var en förening har sina rötter, kan nog påverka även nuet och framtiden. Att Djurgården har något exklusivare och annorlunda rötter, tycks helt klart när man läst detta. Kanske är det också så att även supportarna till laget är något mer exklusiva och annorlunda!
Nu fullbordas trilogin på Guldköping om de tre Stockholmsklubbarna. Jag har utifrån mina snart 40 år i Hufvudstaden försökt ta reda på, vad som personifierar och särskiljer de tre klubbarnas supportrar. Absolut finns det skillnader, i alla fall enligt mitt tycke. Först kom nu ihåg när ni läser detta, att det är ingen vetenskaplig artikel, även om en hel del fakta är instoppade för underbygga mina hypoteser. Vi kan börja den här historien som en saga.
Det var en gång två tvillingar som hette Djurgården och AIK
Varför kallades dem tvillingar? Kanske inte för att de just nu har exakt lika många SM Guld, nämligen 11. Alltså otäckt nära IFK Norrköpings 12. Anledningen till att de är tvillingar är för att de föddes samma år nämligen 1891. Inte bara föddes dem samma år utan även i samma stadsdel, nämligen det fashionabla Östermalm. AIK på Biblioteksgatan 8 hos familjen Behrens. Djurgården föddes fullt logiskt på Djurgården, på ett numer försvunnet cafe´. Mannen bakom denna födelse var den då blott 22-årige John G Jansson som tillsammans med ett dussintal kamrater, bildade Djurgårdens IF. Värt att notera att i början fanns ett specifikt krav på medlemskapet. Man var tvungen att bo på Djurgården, eller att ha bott där tidigare någon gång under sin livstid!!! För att föreningen skulle överleva, då urvalet var starkt begränsat, ändrades detta redan året efter bildandet...
Det kanske i sammanhanget är värt att beskriva ön, där Djurgården bildades lite mer noggrannt. Det är ju faktiskt där som rötterna kommer ifrån. Kanske rent utav från ett ekträd! Djurgården är känd för sina många sevärdheter och för sin natur med många gamla ekar. Stadsbebyggelse finns i den sydvästra delen; Djurgårdsstaden och Beckholmen. I övrigt består Djurgården av parkområden med ett flertal museer, villor, ambassader och andra institutioner. Bland nuvarande och tidigare invånare märks kungligheter, diplomater, borgarråd, bokförläggare och bankdirektörer. En stor del av ön Djurgården upptas av friluftsmuseet Skansen och nöjesparken Gröna Lund. Men varifrån kommer själva namnet Djurgården? Jo från början var denna lummiga ö bara till mest för kungligheter! Bakgrunden till öns nuvarande namn är den "djurgård" som Johan III inrättade på öns nordvästra udde år 1579. En annan kung nämligen Karl XI, var väldigt stolt över sin son Karl XII. Vad hade sonen gjort som var så märkvärdigt? Jo redan i sju års ålder deltog han i en vargjakt (!!!) på Djurgården. Vid tio års ålder sköt han sin första varg och och som tolvåring sin första björn! Även om allmogen numer har tillträde till Djurgården, så finns det fortfarande ett kungligt intresse där. I 1809 års regeringsform bekräftas att Kungliga Djurgården skall utgöra enskild kunglig disposition. Kungliga Djurgårdens Förvaltning eller i dagligt tal Djurgårdsförvaltningen, är hovets organisation för att förvalta den enskilda kungliga dispositionsrätten av Kungliga Djurgården. Dispositionsrätten innebär att man agerar som ägare till Norra och Södra Djurgården. På den Södra delen hittar vi Kaknästornet, där Djurgårdens if än idag har sin träningsanläggning.
Men åter till lite mer modern tid i den här "sagan". Djurgården lyckades till skillnad från sin tvilling hålla sig kvar där de föddes. AIK flyttade så småningom till en annan kommun norr om stan, och blev gisslan hos fotbollsförbundet i Solna Stad. Fast i ärlighetens namn hade Djurgården i början sin verksamhet förlagd till Kungsholmen, på Tranebergs IP. Men man höll sig till skillnad från tvillingen i alla fall kvar i Stockholm. Så på sätt kan man säga att det bara finns två Stockholmslag rent geografiskt, Djurgården och Hammarby. Men det är en helt annan historia... Nåväl, redan 1936 var Skansenlaget tillbaka på hemmaplan, eller i alla fall så nära man kunde komma sin födelseort. Man flyttade då sitt fotbollslag till den otroligt anrika och vackra OS Stadion på Östermalm, som i folkmun kort och gott heter Stockholm Stadion. Vid korsningen Valhallavägen Lidingövägen, eller om man så vill mitt i hjärtat bland pälstanterna och den beridna högvakten. Här hittar man minst en miljonär i varje trappuppgång. Sett till bostädernas värde hittar man en mångmiljonär i varje lägenhet! Man hade sen några tuffa år fotbollsmässigt i lägre divisioner. Men när andra världskriget var slut så var man tillbaka i den högsta serien. Det blev ett tufft välkomnande det året då man åkte på en riktig fet käftsmäll. Det största nederlaget i klubbens historia då man fick man stryk med 11-1 (!!!) mot IFK Norrköping (!!!!) på bortaplan.
Modern tid
Om nu inte den här artikeln ska bli en roman måste vi förflytta oss till den andra sidan om millenieskiftet. På 2000-talet hände många viktiga saker som påverkade klubbens historia och därmed även supportrarna. Det mest positiva måste nog sägas vara de gyllende åren 2001-05. Under de här säsongerna var "järnkaminerna" aldrig utanför topp fyra. 2001 var nog på många sätt ett historiskt år för Stockholmsfotbollen. Inte bara för att Hammarby vann sitt första och hittills enda Guld. Nej för att Djurgården var tvåa och tvillingen från Solna blev trea. Alla de tre stora storstadsklubbarna i topp med andra ord. Vi får se hur många år det dröjer innan det händer igen. Har det hänt förut? Jag vet inte... 2002 blir det SM Guld sex poäng före tvåan MFF. Året efter försvarar man sitt SM Guld med en ännu större marginal med sju poäng före Hammarby. 2004 blir det en liten dipp då laget hamnar på fjärde plats, men är bäst i stan då Bajen hamnar på sjätte plats och tvillingbrorsan ramlar ur allsvenskan då man kommer näst sist. 2005 tar man då sitt elfte SM Guld fyra pinnar före Göteborg. Säga vad man vill men det är en otroligt imponerande svit, som är svårslagen här i Stockholm.
Den stora flytten
2013 var året då man fick lämna sin borg Stadion, som man huserat på så länge. Man lämnade inte bara sitt hem, utan även naturgräset. De fantastiska gräsmattornas tid var ute sorgligt nog. På Kaknäs där man har sin träningsanläggning. Vet inte om man tagit bort naturgräset på Hjorthagens IP, där man spelar sina U-21 matcher. Vill helst inte veta om det är plastgräs även där. Gräsmattan där var lika fin som en golfbanas. Alla de här förändringarna måsta ha varit en prövning för identitenten. Men på något sätt har man lyckats göra Tele2 till sitt nya hem. Måste då säga att undertecknad var på båda matcherna då Tele 2 invigdes. Först ut var Bajen mot Örgryte i en ganska tråkig och förutsägbar 0-0 match. Allt skulle gå via Kennedy och han var också då alltför intresserad av att göra första målet på arenan. Första kom istället som de flesta vet, dagen efter. Målskytt Imad Kalili som då hade den Vita och Blå tröjan på sig. Alla vet vet vi också att Peking vann denna historiska match. Det var några hundra mindre i publik i den matchen jämfört med dagen innan. Men stämningen och trycket var ännu högre än dagen innan. Ska ärligt säga att jag har aldrig upplevt något liknande! Så inflyttningen blev lyckad på det sättet om man bortser från resultatet för de f d Östermalmarna. Men kom inte påstå att Tele2 känns lika hemma för en Djurgårdare som Stadion... Om man hade en plats att bygga en egen arena på rätt sida om stan, och hade finanser att göra det skulle man säkert välja det alla dagar i veckan!
Men vad är då en Djurgårdare
Jag är ju personligen helt övertygad om att alla präglas av sin historia. Så även då en Djurgårdares förstås. Är man uppväxt bland överklassen så är det klart att man präglas av det. Nu vill jag inte säga att mitt umgänge är vetenskapligt signifikant. Men kan bara konstatera att de flesta Djurgårdare jag känner, är i väldigt hög utsträckning chefer eller f d chefer. Jag skojar inte heller när jag säger att väldigt många av dem spelar golf. När jag tänker efter kan jag inte komma på en enda Söderbonde/broder eller Gnagare i min bekantskapskrets som gör det. Jag känner nog bara en person, som är ursäkta uttrycket, en vanlig människa från medelklassen. Det är Djurgårds Tobbe på jobbet. En vanlig enkel socialsekretare. Ovanligt intellektuell och bildad, men ändå "vanlig". Han är dock en typisk Djurgårdare på ett annat sätt. Han är ensam! Har aldrig varit på en arbetsplats där de varit fler än två. Men det kan bero på att jag inte jobbat i de norra mer välbesuttna kommunerna, såsom Täby och Danderyd. Jag kan svära på att där är de många fler. Men även på Östermalm förstås. Där jobbade jag faktiskt i fyra år, på en liten ungdomssektion inom socialtjänsten. Chefen där var givetvis Djurgårdare. Precis som socialdirektören i min hemkommun Nacka!
Det är faktiskt en skillnad mellan Stockholmslagen, att Djurgårdarna tjänar genomsnittligt mer. I alla fall enligt en helt suverän artikel, där det finns en mängd fakta om de tre klubbarnas supportrar. Saken blir inte sämre av att allt tyder på att det är en Djurgårdare som skrivit den. Vidare står där att läsa att det geografiska urvalet är mer begränsat för Djurgårdens supportrar. Det är visserligen utvidgat från bara själva ön Djurgården, som tanken var från början. Men den enda region utanför Stockholm där det finns en tydlig falang av Djurgårdare är Uppsala! Är inte det helt logiskt säger jag... Var ligger Uppsala om inte strax norr om de rikaste kommunerna i Stockholms län! Kom sen inte heller och säg att Uppsala är vilken stad som helst. En mycket hög procentandel av befolkningen där studerar på stadens anrika universitet. En inte alltför vågad gissning är att många av dem kommer så småningom sitta på lite högre positioner i samhället. Läs gärna denna synnerligen läsvärda artikel som du hittar här: http://mecsweden.se/2013/08/26/aik-dif-och-hammarby-hur-ser-supportrarna-ut-egentligen/
Så där kära läsare, hoppas ni funnit någorlunda nöje i dessa tre artiklar om de tre Stockholmslagen. Kanske har ni fått lära känna dem på ett annat sätt. Kanske håller ni med om en del av vad jag skrivit, kanske inte. Kommentera gärna era synpunkter i kommentatorsfältet. Håller det öppet under förutsättning att tonen är någorlunda sansad och språkbruket någorlunda anständigt. På onsdag möter vi laget och dess supportrar som är beskrivet ovan. Vi hoppas alla på en bra match och en bra stämning, även om stämningen från 2013 är svårslagen!
Källor: Wikipedia, Svenska Fotbollsförbundet, Expressens bilaga om Stormaktens fall