Lagbanner
Platinumcars Arena, 2022-04-03 17:30

IFK Norrköping - Varbergs BoIS

Väntan är över och Allsvenskan är tillbaka
Levi och Nyman är redo för nya mål mot Varberg!

Väntan är över och Allsvenskan är tillbaka

Svenska cupen i all ära, men det är något helt annat med Allsvenskan och nu börjar säsongen på riktigt! IFK Norrköping gör det genom att ta emot Varberg BoIS på hemmaplan.

IFK Norrköping har haft en ganska lyckad försäsong i det stora hela, förutom kvartsfinalen i Svenska cupen som man slarvade bort. Om vi glömmer den matchen så har IFK matchats mot lag från olika nivåer och gjort det bra. Räknar man in träningsmatcher och cupspelet så har IFK hunnit med nio matcher om jag räknar rätt. Av dessa har man förlorat en, spelat en oavgjord och vunnit sju. Motståndet har som sagt varit av varierad karaktär men det är alltid skönt att ha en försäsong bakom sig med merparten vinster!

Ett av lagen som IFK besegrade nu under försäsongen var just Varberg, när de möttes i gruppspelet i cupen. IFK var då tvingade att vinna och gjorde så med 2-1, men det satt långt inne. Varberg tog ledningen men IFK vände matchen genom två mål av Totte Nyman. Att Totte har visat bra målform under försäsongen bådar verkligen gott!

I veckan har det varit lite skavanker i laget men enligt NT så verkar både Jonathan Levi och Eman Markovic vara tillräckligt återställda för att vara tillgängliga för match. Däremot så ser det ut att dröja lite till innan Kristoffer Khazeni och Viktor Agardius är tillbaka. Rikard Norling uppgav då till NT att han hade sin startelva klar, utan att avslöja något.
Jag gissar att Norling har följande elva i tanken:

Jansson
Ekpolo – Wahlqvist – Dagerstål
Eid – Ishaq – Ortmark – de Brito
Levi – Nyman – Skulason

Personligen ser jag hellre Skulason i en lite mer defensiv roll på mittfältet, men jag tror att Norling har en annan tanke.
Av nyförvärven tycker jag att Ekpolo är den som imponerat mest och förutsättningarna för att ha en stark defensiv ser onekligen bra ut med tanke på att Dagerstål är hemma igen också. Mittfältet känns däremot inte lika färdigt i dagsläget, men kan säkert bli bra vad tiden lider. I anfallet har IFK två av seriens bästa offensiva spelare i Nyman och Levi. Det ska bli spännande att se om Markovic kan göra den trion komplett eller om det blir någon annan som blir det bästa komplementet.


För Varbergs del så har de också betat av nio matcher på försäsongen. Förutom cupmatchen mot IFK så har Varberg bara mött lag från lägre divisioner. Resultatet har varit övervägande segrar, men förlust nyligen mot Superettanlaget Landskrona (0-1). Det följdes upp med att nu senast möta Norrby, också från Superettan, och vann då med 3-2 efter ett sent avgörande. Det är svårt att dra några större slutsatser utifrån försäsongsmatcherna, men Varberg brukar kunna vara ett lag som är svårt att möta.

Till Varberg Bois officiella hemsida berättar tränaren Jocke Persson att Gideon Mensah och Gustav Bendrik missar matchen. Persson ser Nyman och Levi som stora offensiva hot och lyfter även fram att de behöver se upp med inläggen från IFK:s kantlöpare Eid och de Brito. Den sistnämnde är mer än bekant då han kom till IFK från just Varberg.

Matchtruppen är inte släppt i skrivande stund. Men truppen i sig har förändrats en del för Varberg då tio spelare lämnat och lika många anlänt under vintern. Informationen är tagen från artikeln på Svenskafans där Varberg tippas hamna på 13:e plats. För överblick se nedan:

Nyförvärv:
Jaheem Burke, mf, Hammarby TFF
Joel Sundström, mf, UD San Pedro
Ismet Lushaku, mf, AFC Eskilstuna
Elton Jr, mf, Red Bull Brazil
Ali Bdeir, fw, Olympic
Flamur Dzelili, y, Oskarshamn
Oskar Sverrisson, yb, BK Häcken
Fredrik Andersson, mv, Örgryte
David Bendrik, mf, U19
Gustav Bendrik, mf, U19


Förluster:
Albert Ejupi, Helsingborgs IF
Daniel Krezic, Degerfors IF
Gustav Nordh, Piteå IF
Jean Carlos de Brito, Norrköping,
Ryan Moon, ny klubb ej klar
Keanin Ayer, Sandefjord
Liam Munther, ny klubb ej klar
Dean Solomons, mb, ny klubb ej klar
Nils Bertilsson, b, Tvååkers IF
Stojan Lukic, Länsförsäkringar Halmstad

I samma artikel gissar Varbergs skribent Håkan Ericsson att en startelva i premiären skulle kunna bli:
Fredrik Andersson
Joakim Lindner-Jon Birkfeldt-Hampus Zackrisson
Anton Liljenbäck-Ismet Lushaku-Luke Le Roux-Oskar Sverrisson
Oliver Alfonsi-Des Kunst-Eliton Jr

Jag noterar att Robin Simovic inte är med i den gissade elvan. Men i genrepet mot Norrby stod den storväxte anfallaren för två mål.

När IFK och Varberg möttes förra säsongen så vann de varsin match, då hemmamatcherna slutade 2-1 båda gångerna. Nu senast i cupen vann IFK hemma också med 2-1. Ska man tolka det som att 2-1 ligger nära till hands även på söndag? Nja, jag tror att IFK vinner med lite mer marginal än så. Jag gissar på 2-0!

Matchen startar klockan 17:30 på söndag.
 

Jonathan Hanell Didriksson2022-04-02 11:00:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås