Vilken väg ska IFK Norrköping välja
Många personer har slutat inom IFK Norrköping senaste året. Sen i dagarna publicerades ett kamratupprop mot ordförande Peter Hunt. Det känns som om det krävs en del förändringar för att organisationen IFK Norrköping ska stå på lite mer stadiga ben!
Det är inte bara rörigt utan mycket är också oklart, hur det kommer sig egentligen att det blev så här. Jag tänker inte spekulera i vad det handlar om i den här texten, utan mer fokusera på vad vi vet och hur man kanske behöver tänka för att förebygga att inte historien upprepas. Vad vi vet är att personalomsättningen inom IFK Norrköpings organisation varit osedvanligt stor. En organisation eller företag som har en hög personalomsättning får förr eller senare ett dåligt rykte som arbetsgivare. Finns en överhängande risk att IFK Norrköping befinner sig nära att få ett sådant rykte. Med ett dåligt eller försämrat rykte blir det givetvis svårare att rekrytera och behålla kompetent personal. Jag tänker inte räkna upp alla som har slutat det senaste året, men det är närmare ett tiotal personer. Vissa befattningar har det varit större omsättning på över ganska lång tid. Tänker då framförallt på klubbdirektörer och marknadschefer/marknadsansvariga. Någonting måste det bero på att ”koncernen” IFK Norrköping har haft svårt att behålla sin personal.
Jag har själv länge arbetat i en bransch som haft svårt att behålla sin personal, nämligen socialtjänsten. Personalomsättningen är som högst inom myndighetssidan vad gäller barn och ungdomar. På många socialkontor så är i princip hela styrkan utbytt efter 4-5 år. Men vissa arbetsgivare lyckas i högre utsträckning behålla personal inom ett mycket svårt och utsatt yrke. Nu är ju som bekant inte IFK Norrköping ett socialkontor, men bra personalpolitik kan appliceras i princip oavsett bransch. En av de viktigaste faktorerna för att minska personalomsättning är att fånga upp på ett strukturerat sätt varför medarbetare slutar sin anställning. Om det då finns mönster, gemensamma nämnare som gör att människor slutar behöver man givetvis åtgärda detta. En av mina arbetsgivare hade ett mycket bra system för detta. Nämligen att alla som slutade fick ett avslutningssamtal hos en person som inte var knuten till arbetsorganisationen. Då vågar man oftast säga som det är och om det har funnits ett missnöje som gjort att man slutat.
Arbetsplatser som har en hög grad av transparens, medinflytande och en värdegrund där alla behandlas respektfullt brukar i längden klara sig bättre. Vet inte så mycket om hur det egentligen ser ut inom ”koncernen” IFK Norrköping, men att det finns förbättringsområden inom personalpolitiken torde vara ganska uppenbart.
Sen en sak till vad gäller rekrytering så underlättar det om man har en rimlig ersättning för det arbete man utför. En viktig grupp som har ett högt ansvar för personalen är styrelsen. Det arbetet utförs i princip helt ideellt, så tillika den viktiga valberedningen. Tror dessvärre att styrelsen i min bostadsrättsförening får högre ersättning än vad IFK Norrköpings styrelse får. Koncernen har omsättning på cirka 200 miljoner och ca 80 anställda. Det är helt orimligt i mina ögon. Jag och Tim Adolfsson fick igenom en motion på förra årsmötet. Där skulle valberedningen komma med ett förslag om eventuell ersättning till styrelsen. Att låta alla arbeta mer eller mindre utan ersättning begränsar urvalet väldigt mycket i dessa viktiga uppdrag.
Nu får vi hoppas att det blir ordning på torpet inom en någorlunda nära framtid och nästa årsmöte lär bli ett av de viktigaste på bra länge. Men nu hoppas jag först och främst att alla som läser det här får en riktigt GOD JUL utifrån de förutsättningar som finns. Chanserna är väldigt stora att 2021 blir ett mycket bättre år på många plan än det som snart är slut!