Nostalgi, avancemang och en ordförande mot väggen
Det har stormat under ett års tid som aldrig tidigare för Malmö FF:s styrelse. Under det senaste dygnet har det varit den dubbla mängden för ordförande Håkan Jeppsson. Ordföranden kommenterade styrelsens resonemang och beslut efter matchen mot Hammarby IF.
Jag kommer ihåg mitt första besök på Malmö stadion, en varm julidag. Getingarna surrade runt mitt huvud högst upp på stadions södra läktare. Det är en dag jag aldrig glömmer att glömma. MFF mötte Hammarby och förlorade med 1-0, Pablo Pinones-Arce tog tillvara på ett sömnigt MFF-försvar. Peter Ijeh blev utvisad och jag lärde mig mina första svärord mot domaren Anders Frisk. Jag såg fram emot att besöka Malmö Stadion en stormig lördagseftermiddag. Stadion må ha sett sina bästa dagar under 60, 70, och 80-talen men den "ful-snygga" effekten når maxnivån 2014. Pablo Pinones-Arce spelade för Hammarby, precis som för över tio år sedan, och visst stormade det. Mest runt Malmö FF:s styrelse.
MFF-styrelsen förbjöd på fredagskvällen den banderoll som MFF Support tillsammans med andra supporterfalanger ville veckla ut med texten, "MFF-familjen står enad mot nazism". Ett svar till alla i Malmö, Sverige och världen att Malmö FF:s supportrar är enade i frågan och samtidigt visa stöd till supportern som knivhöggs av nazister tidigare i veckan. Styrelsen visade sig inte vara lika eniga - tills en timme innan MFF och Hammarby skulle avsluta gruppspelet i Svenska Cupen. Då kom beslutet från MFF-styrelsen - man backade i frågan.
– Vi har bara agerat från den gamla principen och enligt de reglerna som finns att politiska manifestationer och budskap inte ska godkännas. Det är det ryggmärgsbeslutet som togs igår och det mottogs då inte på något speciellt sätt. Men när vi fick sova på saken och hinner samla styrelsen och alla funktionärer och isolerar frågeställningen så inser man att så kan vi ställa upp på det, säger ordförande Håkan Jeppsson efter matchen.
Borde inte "ryggmärgsbeslutet" vara att ställa sig mot nazism?
– Ryggmärgsbeslutet är sådant att Malmö FF alltid har haft en policy att inte närma oss statements av det slaget. Sedan kan man säga att "men det är ju nazism" men det är inte det vi fattar beslut om, svarade Håkan Jeppsson.
– Man måste skilja budskapsfrågan med banderollsfrågan. Egentligen är det vad man vill med banderollen och vilka konsekvenser det kan få nästa gång någon vill ha in banderoller – mot kommunism eller mot liberalism. Fotboll ska inte vara den arenan och det har alltid varit Malmö FF:s hållning, fortsätter han.
Håkan Jeppsson hänvisar till Svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser, kapitel 2 paragraf 35, som förbjuder "politiska anföranden och manifestationer" på svenska läktare. Jeppsson berättar att man fått samtal från Svenska Fotbollförbundet som förklarat regelverket och bett Malmö FF att följa detta men att man inte agerar om MFF går emot regelverket.
– Nästa gång vill någon ha in något mot Sverigedemokraterna och de har ju nolltolerans mot rasism. Hur ska vi agera då? Det är väldigt lätt att säga nu, men vi måste tänka ett steg längre, avslutar Håkan Jeppsson.
Malmö FF vann matchen mot Hammarby med 3-2 och spelar kvartsfinal i Svenska Cupen nästa vecka. Matchrapporten finns att läsa här: http://www.svenskafans.com/fotboll/mff-bajen-3-2-aldrig-spannande-503318.aspx?tnl336Click=start&tnl336Tab=ArtCom