Ny förlust – fortsatta problem i offensiven
Samuel Leach Holm var en av få ljusglimtar i förlusten.

Djurgården fortsätter att gå tungt på försäsongen. En bättre första halvlek följdes upp av en dålig andra halvlek när Mjällby vann.

Efter de två första träningsmatcherna mot BP och Västerås SK höjdes ett varningens finger i supporterled. På ungefär 160 minuter – matchen mot VSK kunde inte spelas färdigt på grund av incidenter på läktarplats – blev det noll mål framåt, samtidigt som Djurgården släppte in tre mål mot BP. Just offensiven har inte sett bra ut under försäsongen. Musa Gurbanli, Oskar Fallenius, Kalipha Jawla, Haris Radetinac och Felix Vá har inte fått fart på offensiven. Samma dag som Djurgården reste ned till Gran Canaria för träningsläger presenterade föreningen Deniz Hümmet – och förhoppningen är att han ska höja kvaliteten.

Blåränderna har varit på den spanska ön i en vecka nu där man har varvat fotbollsträning – ibland två pass om dagen – med intensiv fysträning. Spelartruppen hann även med att åka gokart när det var träningsledigt. Enligt Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf börjar laget närma sig en bra nivå där målet är att vara fullt redo när Svenska Cupen inleds. På de senaste träningarna började man dessutom ställa upp med en tydlig förstaelva – och Bergstrand bekräftade inför dagens match att det skulle bli skarpare matchning och färre byten.

Till skillnad från förra året då DIF spelade mot Las Palmas reservlag lyckades man i år ordna med svenskt motstånd. Mjällby höll också igång på Gran Canaria inför säsongen och reste till Ciudad Deportiva de Barranco Seco för match. Innan avfärd till Spanien hade laget besegrat Kristianstad FC, Landskrona BoIS och danska B39 i tidigare träningsmatcher. Mjällby har behållit stora delar av stommen från fjolåret som slutade tia i Allsvenskan. På bänken fanns Jacob Bergström med förflutet i Djurgården.

För DIF:s del hade både Hampus Finndell och Noel Milleskog lämnat truppen sedan förra matchen, samtidigt som Lucas Bergvall hann med att resa till London och skriva på ett femårskontrakt med Tottenham Hotspur. 18-åringen anslöt till träningslägret under söndagen och var tillgänglig för matchen. Det var endast Gustav Wikheim, som fortsatte sin rehab, och Samuel Dahl, som har tränat vid sidan av laget, som inte kunde medverka mot Mjällby.

Mittfältstung startelva
Startelvan, som presenterades en timme före avspark, innehöll ett par överraskningar. Malkolm Nilsson Säfqvist tog plats mellan stolparna. Det var en nykomponerad backlinje som tränarna ställde upp – med Piotr Johansson, Marcus Danielson, Miro Tenho och Rasmus Schüller. Den sistnämnda tränade en del som vänsterback på träningarna och gick före Rami Kaib i kvällens match. Längre fram i planen startade Samuel Leach Holm, som har imponerat mycket sedan ankomsten till DIF, Albin Ekdal och Magnus Eriksson på mittfältet. Lucas Bergvall klev oväntat in från start direkt trots få pass i benen, för att bilda anfallstrio tillsammans med Deniz Hümmet och Oskar Fallenius. Det mest iögonfallande med elvan var helt klart att fem centrala mittfältare började från start.

Avsparken blev något försenad på grund av att domarteamet var sena, men matchen kunde blåsas igång fem minuter senare. Lagen inledde med att turas om att föra spelet. Djurgården satte en hög press, men Mjällby spelade sig skickligt förbi i inledningen. Efter fem minuter var de gulsvarta nära att ta ledningen. Nilsson Säfqvist spelade kort till Danielson, som i sin tur träffade en Mjällbyspelare med sin passning. Bollen rullade precis utanför stolpen till en ny inspark.

Fem minuter senare var det på nytt nära att DIF-slarv resulterade i ett baklängesmål. Även denna gång stod Danielson i centrum, men Nilsson Säfqvist kunde rädda Alexander Johanssons avslut. Efter det började Djurgården få ett tydligare grepp om matchen. Leach Holm kom ned i planen för att hämta boll, som han sedan fördelade vidare med skickliga passningar. Övertaget fick ett abrupt slut när Tom Pettersson stack upp på en hörna och var nära att ge Mjällby ledningen. Nilsson Säfqvist stod för en svettig räddning ännu en gång – och det blev tydligt att Blåränderna hade problem med Mjällbys fysiska spel, framför allt på fasta situationer.

Djurgårdens första riktigt heta målchans dök upp i den 20:e minuten. Eriksson hittade fram till en djupledslöpande Johansson som på ett tillslag spelade in till Bergvall inne i straffområdet. Supertalangen försökte sig på ett svårt avslut på volley med vänsterfoten utan lycka. I det efterföljande anfallet gjordes Ekdal ned utanför straffområdet, vilket öppnade upp för en farlig frispark. Leach Holm steg fram och fick iväg ett bra skott som Alexander Lundin i Mjällbymålet räddade.

Släkten är värst
Strax innan domaren blåste av för halvtid testade Magnus Eriksson Mjällbys målvakt med ett hårt vänsterskott. Lundin svarade dock för en bra benparad. Annars var Mjällby farliga i sina kontringar och det såg bitvis skakigt ut i DIF:s backlinje. Nilsson Säfqvist agerade räddare i nöden flertalet gånger med glidtacklingar utanför straffområdet.

Den första halvleken, som innehöll ett högt tempo, var ett steg i rätt riktning för Djurgården. Spelarna såg betydligt mer påkopplade ut i jämförelse med tidigare matcher och spelet blev bättre ju längre halvleken led. Samuel Leach Holm fortsatte att imponera från sin mittfältsposition där han kommer att bli en nyckelspelare under säsongen. Även Rasmus Schüller stod för en bra insats i en ny position med fina brytningar och ett bra passningsspel.

Till den andra halvleken valde tränarduon att genomföra tre byten – in kom Jacob Widell Zetterström, Musa Gurbanli och Felix Vá och ut gick Malkolm Nilsson Säfqvist, Deniz Hümmet och Lucas Bergvall. Trippelbytet gav inte den omedelbara effekt som Bergstrand och Lagerlöf hade hoppats på. I stället var det en annan inhoppare – närmare bestämt Jacob Bergström – som fick utdelning direkt. Den tidigare Djurgårdsanfallaren vann ett motlägg mot Ekdal och blev till slut ensam med Widell Zetterström där han kyligt placerade in 0–1.

Stora problem och många frågetecken
Spelet från första halvlek var som bortblåst till den andra halvleken. Det blev i stort sett farligt varje gång Mjällby närmade sig Djurgårdens straffområde. När väl laget skulle bygga anfall var Mjällby snabbt där och pressade, vilket gjorde att Blåränderna aldrig fick vila med bollen. Offensiven såg återigen iskall ut då man inte lyckades skapa några farligheter. I det här skedet – efter timmen spelad – valde DIF att göra två byten. Rami Kaib och Theo Bergvall ersatte Albin Ekdal och Piotr Johansson, vilket innebar att Schüller flyttade upp på mittfältet.

Fem minuter senare var Tenho nära att kvittera. Leach Holms hörna landade hos finländaren som nickade bollen i ribban. Det här gav Djurgården lite energi med 20 minuter kvar av matchen. Trots detta uteblev de vassaste målchanserna. I den 80:e matchminuten byttes Haris Radetinac och Besard Sabovic in i stället för Oskar Fallenius och Magnus Eriksson.

Djurgården fick inte fart på någon riktig slutforcering. Laget tog dock tag i taktpinnen och hade ett spelövertag, men temat för den här försäsongen höll i sig med stora problem offensivt. Bosse Andersson har bekräftat att man kommer att förstärka med minst ett namn i offensiven. Kvällens resultat förstärker problematiken ytterligare och det behövs nyförvärv illa kvickt om Djurgården ska ha något med Europaplatserna att göra i år.