Dubbla startelvor när Djurgården vann mot Las Palmas – Odefalk målskytt igen
Gideon Granström imponerade mot gulklädda Las Palmas.

Dubbla startelvor när Djurgården vann mot Las Palmas – Odefalk målskytt igen

Victor Edvardsen, Wilmer Odefalk och Gustav Wikheim börjar samtliga få in målvanan inför säsongen 2023. Edvardsen och Wikheim är vana målskyttar i Djurgården och Odefalk har inlett sin sejour i blårandigt med fotbollens allra bästa vana - målskytte.

Motståndet för dagen var UD Las Palmas, för tillfället etta i Segunda División, som mönstrade en betydligt svagare uppställning än vanligt då man kvällen innan hade spelat oavgjort borta mot Burgos i ligan. Med 1-5 borta mot AFC Eskilstuna någorlunda färskt i minnet var det ett självsäkert Djurgården som gick ut på fotbollsplanen vid lunchtid på Gran Canaria.

Inför matchen annonserade Thomas Lagerlöf att alla tillgängliga spelare skulle få speltid, vilket innebar alla tillresta spelare förutom Marcus Danielson och Besard Sabovic. Startelvan för första halvlek inkluderade en hel del seniora namn, men noterbart var att Theo Bergvall, som imponerat på träningarna och Wilmer Odefalk, som stod för ett mål och en assist senast mot AFC Eskilstuna, båda startade.

Widell Zetterström startade i mål och backlinjen fylldes ut av Gracia, Löfgren och Andersson. Hampus Finndell gick ner på defensivt mittfält och ”Mange” Eriksson startade till vänster på mittfältet - som så många gånger förut. Anfallstrojkan bestod av Wikheim till vänster, Berg centralt och Asoro till höger. Den tredje raka starten för Oliver Berg - ett tecken på att tränarparet ser honom som en startspelare, oavsett position.

Oliver Berg stod för matchens första spark och därefter inledde Djurgården matchen med ett högt tempo och mycket boll. De första tio minutrarna kände lagen av varandra lite, men det var Djurgården som hade övertaget. Några anfall vardera, men inget av lagen fick igenom något konkret farligt.

I den 17:e matchminuten blev Elias Andersson bortgjord i straffområdet, det efterföljande inlägget rensade Theo Bergvall bort framför målvakt Widell Zetterström. En av många fina aktioner av den äldre brodern Bergvall under den första halvleken.

Dubbla misstag av Las Palmas - effektivitet av Djurgården
Under matchinledningen var många av Djurgårdens passningar adresserade till högerkanten, men majoriteten av dessa var så pass kraftfulla att inte ens Joel Asoro hängde med. När ”Mange” Eriksson stod för en till långboll i kategorin för lång, verkade det som att Djurgården skulle behöva ändra taktik, men Las Palmas målvakt fick en dålig touch när han sprang ut och tog emot bollen. Wilmer Odefalk var först på bollen efter det och sköt in bollen i öppet mål från utanför straffområdet. Nyförvärvets andra raka match i målprotokollet.

Direkt efter att Las Palmas sätter igång bollen i spel så hände det igen, Joel Asoro stressade hemmalagets vänsterback så pass mycket att han tappade skon. Efter det snappade Asoro upp bollen och skickade in bollen till Wikheim som elegant la in bollen med yttersidan på volley. 0-0 till 0-2 på ett par minuter.

Effektiv press - mycket bollinnehav
De båda målen var förvisso snöpliga misstag av hemmalaget, men under halvleken var det tydligt att misstag tvingades fram av Blårändernas presspel. Pressen ledde ofta till att det gula hemmalaget spelade hem till målvakten som fick rensa bort bollen i panik, ofta till Djurgårdens vänstra kant. Efter en djupledsboll av kapten Eriksson dribblade Wikheim sig avigt förbi sin försvarare i den 24:e minuten. Inspelet gick till Joel Asoro, vars bredsida hamnade tätt utanför.

Efter en situation där Moros Gracia inte riktigt var vän med bollen när han skulle rensa iväg den hamnade bollen hos nummer sju i Las Palmas, som fick iväg ett kraftfullt skott i ribban. Med hjärtat i halsgropen vände Djurgården spelet och Elias Andersson slog ett inspel där det såg ut som att hemmalagets målvakt var påväg att tappa in bollen, men den rullade även denna gång precis utanför målet.

Djurgården behöll mycket av bollen under resten av halvleken, bortsett från ett friläge för hemmalaget när en djupledsboll rann förbi Moros Gracia. ”JWZ” stod för en fin räddning då han gjorde sig stor och täckte ut bollen till hörna.

I princip ny elva - kalldusch direkt
Djurgården gick in i andra halvlek med ett i princip helt nytt lag. Jesper Löfgren var den enda spelaren som var kvar på banan sedan första halvlek. Han fick sällskap av Neurath Bengtsson i mittlåset, samtidigt som Johansson och Käck tog över varsin flank. Eriksson, Finndell och Odefalk ersattes av veteranen Rasmus Schüller och ynglingarna Lucas Bergvall och Isak Alemayehu, båda födda 2006. Anfallet bestod under den andra halvleken av Haris Radetinac, som bar kaptensbindeln ute på vänsterkanten, Jacob Bergström gick in centralt och Victor Edvardsen fortsatte ute till höger, där han har spelat en hel del under försäsongen. Även Las Palmas bytte ut i stort sett hela laget.

Det tog inte alls lång tid innan den nya laguppställningen åkte på ett baklängesmål. Las Palmas rann igenom direkt efter avspark och efter flertalet bevakningsmissar rann Salu Mandiang igenom och förvaltade sitt friläge på bästa sätt. En rejäl kalldusch efter 15 sekunders spel. Någon minut efter såg det ut att ske igen. Den tidigare målskytten vek förbi Neurath Bengtsson och laddade för avslut, men Tommi Vaiho plockade upp bollen innan dess.

Problem med presspelet
I den andra halvleken visade Djurgården inte alls upp den typen av presspel som åskådarna hade vant sig vid tidigare i matchen. Andrabollarna hamnade allt som oftast i gul ägo och Djurgården var märkbart stressade. I den 57:e minuten bröts Tommi Vaihos passning precis utanför straffområdet, men den återvändande målvakten räddade den efterföljande chippen.

Lucas Bergvall drev under halvleken gärna upp bollen på högerkanten. I den 60:e minuten släppte han ut bollen till Edvardsen, vars inlägg nådde Radetinac, som dessvärre inte lyckades få av något vidare avslut. Bergvall stod även för vänsterhörnorna i "Mange" Erikssons frånvaro. 

Las Palmas kom till ett par chanser. En djupledsboll spelade fri Carlos Galván, som slog bollen långt över. Kort efter sköts ett långskott mot Tommi Vaiho, men även detta skott gick utanför mål.

I minut 75 klev Jesper Löfgren av till fördel för Gideon Granström, född 2005. Granström, till vardags på mittfältet, men syntes idag ett steg ner som mittback bredvid Neurath Bengtsson. Några minuter senare inledde Granström en imponerande sekvens av planens ynglingar. Han hittade fram till Bergvall, som drev upp bollen med självförtroende och fick av ett inlägg till Bergström. Alemayehu var först på andrabollen och dribblade förbi en försvarare, men misslyckades med skottet.

Tre chanser på raken - utdelning till slut
I den 85:e minuten tog sig Jacob Bergström in i straffområdet och lyfte bollen till Radetinac. Det var en ypperlig chans för 37-åringen, men nicken gick rakt på målvakten. Strax efter denna chans var det dags igen. Gideon Granström tog saken i egna händer och tråcklade sig igenom i stort sett hela motståndarlaget innan han fick av ett hårt skott som gick något utanför. En mycket imponerande insats av talangen, även om utförandet kanske inte var speciellt estetiskt tilltalande.

Victor Edvardsen såg tillfällena och ville inte vara sämre. Minuten efter Granströms räd lyckades Piotr Johansson bryta bollen på offensiv planhalva och släppa till Edvardsen. Edvardsen passade till Bergström, som tackade med att klacka tillbaka bollen till Edvardsen som fastställde slutresultatet 1-3 till Djurgården.

Gabriel Hof@gabbehof2023-02-07 18:44:00
Author

Fler artiklar om Djurgården