Studenternas, 2024-10-26 15:00

Sirius - Hammarby

Nyckelmatch i Uppsala!
Bazoumana Touré jublar efter att ha gjort 1-0 i vårmötet mot Sirius. Får vi se honom slå till igen mot samma lag, nu på Studenternas i Uppsala?

Nyckelmatch i Uppsala!

Vi Hammarbysupportrar har flugit högt efter derbysegern mot Djurgården. Nu gäller det att inte tappa det grepp om andraplatsen som vi har skaffat oss, men det kommer inte att bli en lätt match då vi möter ett Sirius i god form på bortaplan. Frågan är om vi kan göra det som de andra Stockholmsklubbarna lyckats med, BP undantaget, att komma ifrån Studenternas med tre poäng.

Vi börjar att gå igenom de båda lagen, och startar med hemmalaget

Sirius

Hammarbys motståndare Sirius befinner sig för närvarande på nionde plats i tabellen, en placering som hade varit betydligt högre om man tagit välförtjänta poäng mot AIK och undvikit förlusten senast, på bortaplan mot Halmstad. Fyra segrar och tre förluster har det blivit i de senaste sju matcherna för det bollskickliga Uppsalalaget.

Sirius kommer att spela en viktig roll när det gäller vilka lag som tar de tre första platserna, då man inte bara möter Hammarby i denna omgång utan också Mjällby i nästa omgång, där även denna match spelas på Studenternas.

Tre spelare slåss om vinsten i den interna poängligan i Sirius och det är Yousef Salech 14 poäng (11+3), Noel Milleskog 12 poäng (8+4) samt den snabbe Joakim Persson 11 poäng (7+4). Noterbart är att Leo Walta också har gjort sju mål, så har ni en kvartett som Hammarby måste hålla koll på.

Slutligen vill jag tillägga att jag är väldigt imponerad av den typ av fotboll som praktiseras av Sirius under Christer Mathiasson, där de har spelat en underhållande fotboll under hela säsongen. Med lite mer flyt hade de varit med däruppe och slagits om Europa. Så bra är de.

Hammarby

Ja, vad kan man säga om vårt kära Hammarby. Derbysegern mot Djurgården stärker förstås ett formstarkt lag ännu mer. Försvaret är ramstarkt med endast 7 insläppta på de 14 senaste, vilket betyder att vi släpper in ett mål i varannan match. Värvningen av Warner Hahn har gjort underverk för försvaret, då han har varit lysande i alla matcher förutom den hemma mot BP.

Dessutom vaknade Nahir Besara upp igen i derbyt, med sina två formidabla mål, efter att ha haft en lite sämre period. Fortsätter Nahir på inslagen väg så är det riktigt dåliga nyheter för Sirius. Det var dock inte bara Hahn och Besara som var bra i derbyt, det var en riktig lagseger där alla krigade för varandra. I första halvlek var det endast ett lag på plan och det var inte ”hyresgästerna” från Östermalm.

Även om han långt ifrån föll ur ramen förväntar jag mig mer av Jusef Erabi, som för närvarande ser lite kantig ut och sällan befinner sig på den plats där bollen hamnar vid de inspel som kommer in i motståndarnas box. Det skulle, faktiskt, inte alls förvåna mig om Jusef får börja på sidan mot Sirius och att Kim och David istället spelar med Oscar Johansson Schellas som falsk nia, samt en formtoppad Montader Madjed på högerkanten.

Vem av Markus ”Mackan” Karlsson och Fredrik Hammar som startar bredvid en given Tesfaldet Tekie verkar spela mindre roll, men måste jag gissa tror jag att det är dags för ”Mackan” igen.

I backlinjen är Shaquille Pinas och Hampus Skoglund givna, men i mitten kan det vara dags att starta Fofana igen, dels för att han har varit mycket bra de flesta matcherna han spelar, dels för att han skall få ta revansch för sin lite svagare insats mot Halmstad.

Inbördes möten

2024
Hammarby – Sirius 3-0

2023
Sirius – Hammarby 1-3
Hammarby – Sirius 1-0

2022
Hammarby – Sirius 1-1
Sirius – Hammarby 0-3

2021
Hammarby -  Sirius 3-2
Sirius – Hammarby 0-1

Formkurva (senaste matchen först)

Hammarby: V-V-F-V-O
Sirius: F-V-V-F-F

Tankar inför matchen

Med endast tre matcher kvar och med en hägrande Europaplats finns det ingenting att spara på för Hammarby. Som jag skrev i rubriken, så ser jag detta som en absolut nyckelmatch för att kunna behålla andraplatsen säsongen ut. Skulle man misslyckas, och förlora matchen, så finns AIK, Djurgården och Mjällby strax där bakom och hugger, och helt plötsligt så kanske inte ödet ligger i våra egna händer längre.

Det kommer att bli en passningsorienterad match, med två lag kommer att slåss om att ha bollen mer än motståndarna. Allt för att kunna styra matchen dit man vill och kunna diktera tempot i matchen. Det som talar för att Hammarby vinner slaget på mitten är att Tesfaldet Tekie är i sin livs form och knappt sätter en fot fel. När han spelar som han gör och får Markus Karlsson eller Fredrik Hammar bredvid sig blir det väldigt svårt för motståndarna att vinna den matchen.

Det känns också som att Hammarby har lite av ett sparkapital i Bazoumana Touré som, liksom Besara, inte vart lika lysande på slutet som han var i början av säsongen. Kan detta vara matchen det lossnar och poängskörden ökar igen. Jag tror det. Och skulle detta inte ske så kan jag inte förstå hur Kim och David skall kunna hålla en, på träning, glödhet Montader Madjed utanför startelvan, vilket ger Sirius ytterligare ett hot att hålla reda på.

För Hammarby blir det, som sagt, viktigt att hålla reda på Salech, Milleskog och Joakim Persson. Slappnar man av mot dessa spelare så kommer det att smälla bakåt, det är en sak som är säker.

Om Hammarby spelar som man gjort i de två matcherna man mött Djurgården denna säsong så kommer inte Sirius att ha en chans. Det är dock inte så lätt att spela så på kommando. Jag tror dock att viljan att vinna, och att till slut ta laget till Europa kommer att brinna som en eld i bröstet på våra spelare. Vi är redan svåra att slå och med den elden så kommer det att bli omöjligt att slå oss i denna match.

Bajen är bäst, må det bästa laget vinna!
 

Göran Öberg2024-10-25 19:18:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Derbyt mellan Hammarby & Djurgården - Början på svensk fotbolls död?
Barcelona var starkare - Reflektioner efter nederlaget mot Barcelona