Degerfors - Djurgården
2 - 1

Nytt fiasko – kräftgången fortsätter
Den dåliga starten håller i sig efter förlust med 2–1 mot Degerfors.

Det vill sig inte för Djurgården 2023. Borta mot Degerfors kom säsongens andra förlust och tredje poängtapp på fem matcher.

Det har varit mycket upp och ned för Djurgården under de inledande fyra matcherna i årets allsvenska. Två vinster, ett kryss och en förlust skrämmer inte, speciellt med tanke på spelschemat där BP, IK Sirius, Halmstads BK och IFK Göteborg stått för motståndet. Men insatsen senast mot Blåvitt var ett steg i rätt riktning. Laget såg betydligt mer påkopplat ut i jämförelse med tidigare matcher. Med hjälp av supportrarnas stöd klev DIF ut som ett nytt lag. Man vann boll högt upp i planen, samtidigt som anfallsspelet fungerade på ett bra sätt.

Rasmus Schüller fanns inte med i truppen på grund av en avstängning. Därför ändrade Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf om i startelvan – duon valde till och med att byta formation. Hampus Finndell och Magnus Eriksson flyttade ett steg ned i banan för att ge plats åt Oliver Berg som tia. Kim och “Tolle” använde en 4-2-3-1-uppställning under guldåret 2019 då Astrit Ajdarevic och Curtis Edwards främst spelade mellan mittfältet och anfallet. Fredrik Ulvestad spelade även på den positionen ett år senare när han var inne i målform. Från 2021 fram till idag har tränarna nästan alltid spelat 4-3-3, men det kan bli svårt att blunda för prestationen mot IFK Göteborg.

Berg fick mer tid och boll, men det gynnade också Victor Edvardsen. De två låg nära varandra och hade ett fint samarbete. Edvardsen behövde inte komma ned för att kombinera – i stället kunde han hota i djupled framför en rättvänd Berg. Finndell och Eriksson skötte dessutom det defensiva arbetet utan större problem – trots att Schüller inte var med. 25-5 i skott i Djurgårdens favör stack ut i positiv bemärkelse. Man tog sig till klara målchanser till skillnad från tidigare, det enda som saknades var mål från de offensiva spelarna.

Kvällens motståndare i form av Degerfors IF kom till matchen i sämre form med endast tre poäng på fyra matcher och insläppt mål i samtliga. Laget lyckades mirakulöst klara sig kvar i Allsvenskan förra året efter en imponerande avslutning på säsongen. Inlånade spelare som Gustaf Lagerbielke och Omar Faraj var starkt bidragande till den bedriften, men de är inte kvar idag. Blåränderna har dock inga roliga minnen från Stora Valla de senaste åren. Förluster med 2–0 respektive 3–0 är facitet sedan de rödvitas återkomst till Allsvenskan.

Dubbla nyckelspelare utanför startelvan
Årets Djurgården sitter inne på en av seriens bredaste trupper, men det var trots detta ett något sargat manskap som reste västerut för omgång fem i Allsvenskan. Lagets kanske bästa spelare denna säsong, Hampus Finndell, fick kasta in handduken på grund av sjukdom som höll honom borta från träningarna i veckan. Pierre Neurath Bengtsson och Theo Bergvall kunde inte heller medverka, tillsammans med de redan långtidsskadade Elliot Käck samt Jacob Widell Zetterström.

Tränarparet behövde med andra ord göra minst en förändring i jämförelse med matchen mot IFK Göteborg. Målvakt och backlinje var samma som senast – där Tommi Vaiho belönades med en ny start efter insatsen sist. På mittfältet blev det enkelt för tränarna att ersätta Finndell med Rasmus Schüller som var tillgänglig igen. Desto mer överraskande var att Magnus Eriksson inledde på bänken, troligtvis en kombination av att lagkaptenen inte har kommit upp i nivå och att det är en ny match redan på onsdag. I hans ställe kom i stället Besard Sabovic in. Frågan var om laget skulle återgå till 4-3-3 med finländaren som defensivt ankare eller fortsätta i en 4-2-3-1-uppställning med Sabovic bredvid Schüller. Oliver Berg, Oskar Fallenius, Victor Edvardsen och Gustav Wikheim fick alla chansen från start på nytt – och det gick tidigt att urskilja Berg i en framskjuten position bakom Edvardsen.

Matchen började direkt i högt tempo från hemmalaget. Innan första minuten var färdigspelad hade Degerfors arbetat fram till två hörnor samt ett farligt avslut från anfallaren Dijan Vukojevic. På andra sidan delade Edvardsen ut en knuff på en motståndare vilket resulterade i ett gult kort – 27-åringens första i år. Till skillnad från tidigare matcher på naturgräs såg bortalaget betydligt mer påkopplat ut. Man vände på spelet med längre passningar samtidigt som det fanns ytor på kanterna att utnyttja.

Drömmål av ersättaren
Men spelövertaget bar inte frukt – i stället stack Degerfors upp efter 25 minuter i en kontring som gav utdelning direkt. Piotr Johansson spelade rakt till en ensam rödklädd spelare som i sin tur serverade tidigare nämnda Vukojevic i ett friläge. Han gjorde inga misstag när han kyligt placerade in 1–0 förbi Vaiho i Djurgårdsmålet. Underläge i första halvlek precis som mot Halmstads BK och man tvingades omgående jaga mål mot ett lågt stående försvar.

Om om inte en smäll vore nog, så kunde inte Schüller fortsätta spela på grund av en skada i baksida lår. In kom Magnus Eriksson, som tog över lagkaptensbindeln från Danielson. Djurgården reste sig dock snabbt. Sabovic fångade upp en överlång hörna, skottfintade bort en försvarare och borrade upp avslutet i det bortre krysset. En fin prestation från mittfältaren som visar att han bör spela mer i kommande matcher.

Djurgården skapade ett ordentligt tryck efter kvitteringen med flera högkaratiga målchanser. Några minuter senare borde Danielson ha gett bortalaget ledningen, men mittbackens skott fastnade på täckande försvarare – en situation som var närmare identisk med den mot Halmstad. Innan domaren Granit Maqedonci blåste för halvtidspaus hann Eriksson med att hota med ett farligt avslut efter hörna. Första halvlek var ändå relativt bra från Blårändernas sida där endast ledningsmålet saknades.

Sju minuter in i den andra halvleken var det Edvardsens tur att testa Sondre Rossbach i Degerfors mål. Elias Andersson hittade anfallaren inne i straffområdet med ett perfekt inlägg, men nicken riktades inte mot något av hörnen utan i stället mitt på målvakten. Det var det sista Edvardsen hann göra innan han byttes ut mot Jacob Bergström. Fallenius lämnade dessutom i samma veva plats för Haris Radetinac.

Utebliven forcering – ny förlust
Djurgården lyckades inte bygga vidare på trycket från de första 45 minuterna. Moros Gracia hade ett bra läge i mitten av andra som blockerades. Annars präglades slutet av matchen av att Degerforsspelare tog god tid på sig vid fasta situationer samtidigt som de passade på att lägga sig ned med krampkänningar.

Det visade sig vara en bra taktik. Joseph-Claude Gyau vände och vred på Piotr Johansson innan han spelade in bollen. Väl inne i boxen rensade Moros Gracia undan bollen på ett märkligt sätt rakt ut mot Rasmus Örqvist. Den centrala mittfältaren drog till på vinst och förlust och kunde se bollen hamna i nätmaskorna efter en styrning på vägen. 2–1 till Degerfors och en ny missräkning för Djurgården. Kim och “Tolle” agerade i slutminuterna genom att byta in Lucas Bergvall och Joel Asoro i stället för Moros Gracia och Wikheim.

Bytena och spelet gav inte den effekt som tränarna hade hoppats på. Resultatet höll i sig matchen ut och Djurgårdens kräftgång fortsätter. Sju poäng på fem matcher är långt ifrån godkänt och känslan är att tåget redan har gått när Malmö FF tuffar vidare mot SM-guldet.