Platinumcars Arena, 2022-04-20 19:00

IFK Norrköping - Häcken

Och häcken växte kämpahög, kämpahög, kämpahög, Och häcken växte kämpahög, kämpahög...
Jag vill se en gladare Jonathan Levi morgon kväll, det är han värd!

Och häcken växte kämpahög, kämpahög, kämpahög, Och häcken växte kämpahög, kämpahög...

En gång i tiden var det bara att ta fram Häcksaxen och kapa efter behag, men de senaste matcherna har ingen elektrisk häcksax i världen lyckats få bukt med den!

Häcken är ju en intressant motståndare. Bl.a. tack vare den förändring som skett efter 2019.

Matcherna mellan 2015 och 2019:  0-0, 3-1, 2-0, 3-1, 2-1,4-1, 2-1,1-0, 2-1, 1-0, 2-1 => 10 9 1 0  22 - 7 19
Mactherna från 2020;  0-5, 0-1, 2-3 (cupen), 1-2, 0-1 =>  5 0 0 5    3 -12  0

Vad hände?

Troligtvis ett exempel på när slumpen får avgöra! Om vi vänder oss till den matematiska statistiken och övergår till tärningskast, som jag misstänker att alla har sysslat med, så kan ett stort antal sexor i rad vara lika sannolikt som någon annan följd. Nu vill jag inte ta ifrån några tränare deras arbete utan bara göra oss medvetna om att konstiga saker kan hända och att det sker.

Ett annat, amerikanskt exempel, är Russels kalkon, som lärde sig att när en lucka öppnades så får den mat, om den sticker ut huvudet. Detta gick bra ca trehundra gånger. Vad den inte kände till är det att det förr eller senare blir Thanksgivin!

Vad har nu detta med fotboll i allmänhet och IFK i synnerhet att göra?
Jag vill hitta en förklaring till att IFK, trots stundtals OK spel, har börjat Allsvenskan på i princip det sämsta sättet någonsin. Allt beter sig inte som man vill alla gånger och ibland är det svårt att förstå vad det beror på!
Trender är alltså till för att brytas, så låt förlusterna stanna vid tre ett tag. 

Med det sagt så ska jag inte ge mig in på hur jag tror matchen kommer att gå. Däremot har jag, precis som till Tomten, önskningar som jag hoppas kan uppfyllas!

Men först fakta som varken Norling eller laget kan påverka. 

Vad får vi emot oss, jämför vi några siffror  (från Transfermarkt), denna gång IFKs siffror först.
Arenakapacitet: 16 000 - 6 250
Årskort : 4860 (30 %) - 600 (10 %)
Publiksnitt: (Senaste helår 2019):  8476 (53%) -  3631 (58%) 
Publiksnitt 2022 6871 (43%) (Varberg)  - 6197 (99 %) (2 matcher, AIK och IFK Göteborg)
Marknadsvärde (i miljoner euro): 12,7 - 11,0
Mest värda spelare: 1,8 - 1,2 (Filip Dagerstål resp. Gustav Berggren och Leo Bengtsson)
Medelålder:  24,3 -25,0
Landslagsspelare: 1 - 3

Med dessa siffror kan vi se att lagen är mer jämbördiga än vad fallet var mot AIK.

Nu har vi publiken på vår sida igen. Ni som kan, ge er iväg och stöd laget, när de nu som mest behöver er!

Vad kan då Häcken komma med i år?

Häcken har handlat så här under transferfönstret: 

Nya 
Backar: Even Hovland från Rosenborg, Tomas Totland från Tromsö, Franklin Tebo från  Nasarawa United,Nigeria, Kadir Hodzic från  Mjällby och Sebastian Lagerlund uppflyttad
Mittfältare: Mikkel Rygaard från LKS Lodz, Oscar Uddenäs från Värnamo, Amane Romeo från ASEC Mimosas, Elfenbenskusten, Ibrahim Sadiq från FC Nordsjälland och Lars Olden Larsen inlånad från Nizjnij Novgorod.

Lämnat: :
Målvakter: Johan Brattberg utlånad till Utsikten.
Backar: Godswill Ekpolo till Norrköping, Oskar Sverrisson till Varbergs Bois, Rasmus Lindgren som lägger av, Yannick Adjoumani utlånad till Östersund och Joona Toivio till HJK.
Mittfältare: Patrik Wålemark till Feyenoord, William Milovanovic utlånad Utsikten, Tobias Heintz utlånad till Sarpsborg,.
Anfallare: Leonardo Farah Shahin utlånad till Qviding,, Jasse Tuominen och Jasse Tuominen utlånade till Tromsö.
Utan kontrakt:  Mittfältare: Nasiru Mohammed  och Ture Widestrand.

Vad ska vi se upp med?
Häcken håller på med en växling av sin taktik genom att gå från ett lågt stående lag med farliga kontringar till att bi ett lag som är spelförande och offensivare. Det ska oxå sägas att förra årets 12:e plats var ett stort misslyckande. I är vill de högre, troligtvis inte topp tre men definitivt övre halvan. Nye, ett halvår i klubben, 
Per-Mathias Høgmo är på gång, det fick AIK erfara. De vill givetvis ut till Europa men det ingår inte i årets plan enligt tänare Högmo. Trots sin placering förra året mäktade de med 42 mål, varan en sjundedel mot IFK.
Nu vill de bli stabilare genom ett etablerat anfallsspel och styra matcherna. 

Av spelarna kan ju nämnas Errk Friberg, som med sin erfarenhet är viktig för laget. Mittfältstrion med med  Mikkel Rygaard Jensen, Gustav Berggren och  Samuel Gustafson spelade ut AIKs tunga mittfält. Där Berggren, som gott den långa vägen från Häckens akademi och har spelat med A-laget i sju år,  Han är en stark och dynamisk mittfältare.

Anfallstrion med Jeremejeff, Uddenäs och Leo Bengtsson verkar ju räcka till och de har ju gjort klart flera mål än IFKs anfall Leo Bengtsson som varit i Häcken drygt 2 år har gjort 14 mål på 55 matcher och är en given startspelare. Han skapar alltid mycket omkring sig. Uddenäs, som kommit från Värnamo, har en udda spelstil med en farlig vänsterfot. Vårt vänsterförsvar med Dagerstål i spetsen får se upp med honom. Uddenäs lyckadeockså lura upp en AIK-back på läktaren och skapade en straff som Jeremejeff säkert satte. Jeremejeff gjorde två mål till Den tredje anfaoch dessutom satte två mål till. och leder väl skytteligan så här långt. Uddenäs som ska axla Patrik Wålemarks mantel, vilket han redan verkar ha gjort med råge.

Nu till tomten och mina önskninga till honom. Det blir väl ungefär desamma som tidigare, vilket är vä inte så konstigt, när vi alla vill ha en vinst att fira!

Försvaret, som inte bara är backlinjen och målvakten, önskar jag ska stoppa Häckens offensiva framfart och även vara alerta och snabbt få upp spelet på motständarnas planhalva. Oscar önskar jag få hålla nollan!
Jag skulle vilja se Ishaq i en offensivare roll, med sin pondus och framfart skulle han kunna göra att Totte får den hjälp han behöver för att ta upp kampen med Jeremejeff. 
Sedan önskar jag att Markovic kan bli en Levi till vänster och att de tillsamman ska skap ett tryck på det nu offensivare Häcken.Att jag dessutom önskar att vi i Allsvenskan ska kunna göra mål på dem igen 0-7 på tre matcher är inget kul.

Jag misstänker att Tomtens säck redan med detta är överfull, men något av detta kan vi väl i alla fall få?
Nu är det snart bara 24 timmar kvar så låt oss heja fram IFK till året första vinst!

Framåt Kamrater!

Var, när och hur?
Platinumcars Arena onsdagen den20 April 19.00. Discovery+ startar sin sändning 18.44


 


 

Anders Petterssonj.anders.pettersson@telia.com2022-04-19 18:40:00
Author

Fler artiklar om IFK Norrköping

Spelarbetyg: Mållöst och monotont på Örjans vall
Betyg efter en helvild kväll i Borås