OFFICIELLT: Djurgårdens IF sparkar Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf
Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ledde Djurgården mellan 2019-2024.

OFFICIELLT: Djurgårdens IF sparkar Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf

Efter en längre tids turbulens blev förlusten i det omtumlande derbyt mot Hammarby spiken i kistan. Nu går Djurgårdens IF skilda vägar med tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Detta bekräftas i ett pressmeddelande på DIF.se, något som Expressen var först med att avslöja.

Strax efter säsongens avslut 2018 meddelade Djurgården att Özcan Melkemichel valde att avgå efter sina två år i föreningen, och strax därpå presenterades nästa huvudtränare i form av Kim och ”Tolle”. De tidigare Sirius-tränarna äntrade föreningen med ett Djurgården som gick in i säsongen 2019 som regerande svenska mästare i Svenska cupen – men också med en misslyckad tabellpositionen i Allsvenskan 2018 i bagaget.

Debutsäsongen kunde knappast ha fått ett bättre utfall. 2 november 2019 säkrade man SM-guldet efter en stor dramatik mot IFK Norrköping i säsongens sista match, och Blårändernas första guld sedan 2005 var ett faktum. Guldet innebar dessutom en ny epok för Djurgårdens del – där man ihop med Malmö FF varit favorittippade inför varje säsong. Säsongen 2020 kantades till stor del av den då rådande coronapandemin, och Djurgården lyckades inte upprepa bedriften från året dessförinnan och hamnade på en svag fjärdeplats. 2021 stod man för en mycket stark höst men fallerade prestations- och resultatmässigt mot slutet och hamnade till slut på en tredjeplats efter rivalerna AIK och Malmö FF. 2022 kom man tvåa efter BK Häcken, men stod för en oförglömlig och briljant säsong ute i Europa. Laget dominerade Conference League-gruppspelet och gick obesegrade in i slutspelet, där det tyvärr tog stopp i åttondelsfinalen mot polska Lech Poznan.

Inför årets säsong var Malmö FF, som så många gånger förr, favorittippade hos så gott som samtliga experter och även om säsongen inte är helt färdigspelad än ska det mycket till för att Skånelaget inte lyfter pokalen även i år. Djurgården tippades tvåa hos de allra flesta – och även om man i skrivande stund huserar på en tredje plats har det varit oroligt i Djurgårdslägret under så gott som hela säsongen. I många matcher har det spelet som varit signifikant för Kim och ”Tolles” mannar varit som bortglömt och efter sommaren har antalet poängtapp varit för många för ett lag som aspirerar om att kriga i toppen.

Med tre derbyförluster av tre möjliga var det kniven mot strupen för tränarduon inför derbyt mot Hammarby under söndagen, och efter att matchen spelades klart under ovanliga former i dag stod det klart att Djurgården går poänglösa ur Stockholmsderbyna 2024, likväl mållösa. Efter en längre tids avgångskrav, och med antalet svaga insatser i år, så är det således inte allt för överraskande att man nu väljer att gå skilda vägar med tränarduon.

Mer information går att hitta på DIF.se.

***
Var det rätt att sparka tränarduon? Kommentera gärna, men tänk på att hålla god ton!



 

Victor Christophevictor.christophe@jarnkaminerna.seTwitter: ViChristophe2024-10-21 16:42:00
Author

Fler artiklar om Djurgården