Oinspirerat Hammarby föll mot Elfsborg

Hammarby åkte till Borås i tro om att kunna bryta en tuff bortaresultatrad. Elfsborg hade å andra sidan inga planer på att vika av från sin fina säsongsstart. Resultatet blev en klar och tydlig förlust för gästerna som än en gång får lämna utan poäng på bortaplan. Tre poäng på åtta bortamatcher håller inte för Hammarby som nu måste ta sig i kragen om man inte ska bli inblandade i bottenstriden på allvar.

Återstarten i Allsvenska skulle under måndagen fullbordas när Hammarby besökte Borås och IF Elfsborg. Hemmalaget hade stått för en fin vår och skuggade serieledande Malmö FF i tabellen. För Hammarby handlade det om att bygga vidare på uddamålsvinsten mot Brommapojkarna i den 12e omgången.

Matchen startade svängigt sin vana trogen lagen emellan. Åt ena hållet var Gustaf Lagerbielke en hårsmån från ett rött kort när han som sista man kapade framåtrusande Erabi. Domaren blåste och valde det gula kortet. På reprisbilderna visade det sig vara en klockren tackling på boll som inte borde resulterat i ens en frispark.

Efter att Strand testat Valdimarsson i Elfborgsmål på den efterförljande frisparken tog Elfsborg kommandot. Hemmalaget anföll gärna på Hammarbys vänsterkant där Markus Karlsson fick kämpa hårt. I den 13 minuten lyckades Okkels till sist vända ut och in på Bajens högerback och sköt hårt mot första stolpen. I målet lämnade Blazevic retur som Gudjohnsen kunde vara först på. Slappt försvarsspel från gästerna som inte reagerade snabbt nog.

Hammarby hade fortsatt svårt att hitta vägar framåt och stod för en hel del bolltapp i speluppbyggnaden. Hade Elfsborg bara haft skärpan hade man kunnat gå in i paus med större siffror. Innan första halvlek var över skulle Hammarbys tränare Martí lämnas med än mer huvudbry när Kurtulus satta sig ned och signalerade för byte. Ett redan skadeskjutet försvar var nu en man rikare och Djukanovic fick ersätta när Sadiku tog steget ned i backlinjen.

1-0 till hemmalaget i halvtid men det var en inte allt för missnöjd Fredrik Hammar som mötte Discoverys reporter på innerplan.
– Vi gör mycket bra saker men släpper in för enkelt mål. pushar på bra efter det och måste bara bli vassare i sista tredjedel. De spelar rätt hårt och fult, berättade Hammar.

Ut till andra halvlek var det så även ett mer fokuserat Hammarbys som lyckades skapa flera farligheter under första kvarten. Närmast kom Mikkelsen som flyttat in centralt i banan där han mellan Elfsborgsförsvarares ben tvingade Valdimarsson till en reflexräddning av hög klass.

Inhoppande Djukanovic hotade även han ett par gånger men fick se sig överlistad av Valdimarsson när han inte sprang offside. Istället var det Elfsborg som skulle utöka med fem minuter kvar. Efter att Gudjohnsen nickat i stolpen kunde hemmalaget punktera matchen med fem minuter kvar av ordinarie tid. Återigen inspel från Hammarbys högerkant där Kralj och Djukanovic i en höjdduell med varandra såg till att bollen damp ned till en fristående Johan Larsson. Lagkaptenen tvekade inte och drog till bollen på volley som letade sig in i bortre gaveln.

Hade inte luften redan gått ut bortalaget gjorde den det då. Resterande fem minuter plus tillägg kunde laget från Borås spela av tämligen enkelt. 2-0 till Elfsborg och Hammarby lämnar med ett nytt poängtapp på bortaplan.

Tre poäng på åtta bortamatcher är något Hammarby behöver åtgärda om man inte ska behöva bli inblandade i någon slags bottenstrid. Insatsen idag viskar om att utvecklingen står tämligen still på Årsta IP. Det är fortsatt ett oisnpirerat grönvitt lag som ser osynkat ut i både löpningar och passningar. Antingen måste spelarna höja sig eller så har de inte nivån som krävs. Ärt så fallet har sportchef Hjelmberg ett svettigt transferfönster att se fram emot.

Hammarbys tränare visade stor besvikelse över prestationen och resultatet efter matchen och pekar på något laget måste göra bättre.
– Ofta lyckas vi spela oss ur första pressen men missar att accelerera med bollen i nästa skede. Detta är något som vi tränat på senaste veckorna, månaderna men där måste vi vara bättre. Vi ger bort två mål idag.