Om att komma ikapp efter en svacka...

Om att komma ikapp efter en svacka...

Hur trög start kan en klubb ha och ändå komma i den allsvenska toppen till slut? Hur många svackor har man råd med? Detta har gästförfattaren Mats Berglund tittat närmare på. Och svaret? Ja, de lag som inte är med från första början lär få det svårt. Åtminstone om man tittar på historiken.

2013 års allsvenska har börjat bra för Malmö FF. Efter fem omgångar har vi vunnit fyra matcher och spelat en oavgjort. Därmed har vi skrapat ihop 13 poäng och ligger, så när som på några insläppta/gjorda mål, i delad serieledning.
 
Gott så, men om det går sämre en period, hur stora är möjligheterna att hämta upp, att komma tillbaks efter en svacka. Ta exemplet: AIK. Vad betydde Hamads mål på övertid på Friends arena för AIK:s chanser att komma tillbaks från sin position i seriens bottenträsk med åtta poäng upp till toppen efter bara fyra omgångar? Har AIK egentligen någon chans att vinna Allsvenskan, eller är det redan kört? Och hur djup kan en MFF-svacka tillåtas bli innan vi helt tappar hoppet?
 
För att ta reda på det, och på vilka realistiska möjligheter ett förmodat topplag har att komma tillbaka efter en kortare svacka, så måste vi fundera på hur den allsvenska kulturen är och har varit de senaste åren. Fotbollsligor är olika, i de stora ligorna, i England, Spanien och Italien så är en enskild förlust betydligt mer kännbar än i den relativt jämna herrallsvenskan.
 
Ett vanligt mått är att det bör räcka med 2 poäng per omgång för slutlig allsvensk seger, och 1 poäng för att klara kvalplats. Det där har ruckats något sedan vi ökade till 16 lag från och med 2008. Under de fem åren med den utökade serien har det tre gånger räckt med 60 poäng för att vinna (dvs tvåan har haft mindre än 60 poäng). Poängsnittet för tvåan är dock fortfarande 2,0 poäng per omgång, medan det är 2,09 för segrarna.
 
Om ett lag – exempelvis AIK – ska lyckas komma tillbaks från en svacka, och sedan vinna serien krävs alltså ett poängsnitt på 2,0 utöver upphämtningen av de hittills förlorade poängen. Men supportrar är otåliga och vill gärna se sitt lag kriga i toppen direkt. Vad kan man då ställa för krav på tiden för en upphämtning, hur många omgångar kan det rimligtvis ta för ett lag att komma tillbaks till toppen? Vi kan fundera i olika tidsperspektiv:
 
Mycket kort perspektiv (3 omgångar)
Kort perspektiv (5-7 omgångar)
Medellångt perspektiv (15 omgångar)
Långt perspektiv (20 omgångar)
 
På kort sikt, 3 omgångar, kan självklart det återhämtande laget ta 9 poäng. Men hur många poäng tar ett topplag som hamnat tillfälligt i en svacka? Om vi undersöker resultaten från de senaste fem årens matchresultat (sedan 16-lagssystemet infördes) för de lag som tagit guld respektive stora silvret så kan vi se hur många och hur långa svackor respektive sviter med goda resultat som topplagen har haft.
 
Undersökningen visar att seriesegrarna vid elva tillfällen de senaste fem åren haft korta sviter på tre omgångar där bara de tagit fyra poäng, och två tillfällen där de tagit tre poäng. Det har aldrig hänt under de senaste fem åren att ett guldlag förlorat mer än två matcher i rad. Det gjorde däremot Häcken i fjol under de tre omgångarna 12 till 14. Men det är också den enda gången som ett topplag haft en så intensivt dålig period. Vid ytterligare ett tillfälle har ett blivande silverlag tagit två poäng på tre omgångar (Elfsborg 2008, omg. 3 till 5). Vid tre tillfällen har det blivit tre poäng och vid hela 16 tillfällen har det blivit fyra poäng på tre omgångar. Bortser vi från de två sämsta tillfällena kan vi således tänka oss att en kort och intensiv svacka för ett topplag kan ge tre poäng på tre omgångar. Således är det inte orimligt att hoppas på att ett lag kan hämta in 6 poäng på tre omgångar, men därefter lär det gå trögare.
 
Men på något längre sikt då. Ett upphämtande lag, kan ju knappast förväntas ta trepoängare hur många omgångar i rad som helst. Förr eller senare kommer laget att göra en sämre match, och spela oavgjort, eller till och med en riktig plattmatch med förlust. Om vi tänker oss en upphämtning så kan det ju hända att man får lite hjälp av en något längre svacka för topplagen än bara tre omgångar, även om den då inte är lika djup.
 
Frågorna vi ska ställa till materialet från de senaste fem årens topplagsresultat är alltså:
 
- Hur många poäng har topplagen tagit under de bästa perioderna? Resultatet blir vägledande för hur många poäng ett upphämtande lag kan förväntas ta under en relativt lång sammanhållen period under säsongen.
- Hur långa, och hur djupa, svackor har topplagen haft de senaste åren? Resultaten blir vägledande för topplagens förväntade svackor. Utgångspunkten är att det upphämtande laget redan har haft sin svacka.
 
Vi börjar med den första frågan, och delar upp den i två delar: Hur många matcher i svit med vinst, respektive utan förlust, har topplagen haft? Eftersom det är det upphämtande laget vi undersöker (som förväntas ta guld i slutändan) så nöjer vi oss med en undersökning av seriesegrarnas matcher. Vi hittar då en svit med hela 17 matcher utan förlust, det var dessvärre Helsingborg som lyckades med detta under sitt guldår 2011. Även AIK hade en lång svit med 11 matcher utan förlust 2009. Malmö FF:s bästa segersvit ligger på 6 matcher, men slås av Elfsborgs fantastiska vårsäsong i 2012 med 7 segrar i rad.
 
Sammantaget hittar vi: tre sviter med fler än 4 segrar, och lika många sviter med fler än 7 matcher utan förlust. Det tar vi med oss som ”4/7-regeln”, det är rimligt att ett lag i medvind kan vinna max fyra matcher i rad och spela max 7 matcher i rad utan förlust. Om vi tänker oss detta som en idealsvit över åtta omgångar skulle det då bli: fyra vinster i rad, därefter en oavgjord, följt av ytterligare två vinster, och så slutligen en förlust. Sammantaget: 19 poäng, eller 2,375 poäng per omgång. 4/7-regeln motsvarar alltså vad ett lag kan klara av under en längre period, men knappast under en hel säsong.
 
Så till svackorna. Här är resultaten från seriesegrarna och serietvåorna relativt lika. Samtliga lag har haft en eller två svackor per säsong. Om vi tittar på längre perioder med dåliga resultat så ser vi att exempelvis AIK hade en dålig period när de bara tog 13 poäng på 9 omgångar under våren 2009. Det var uppenbarligen ett rätt dåligt år, för något senare på säsongen tog de blivande silvermedaljörerna, IFK Göteborg, 10 poäng på 8 omgångar. Detta är dock extremerna. Vanligare är att svackorna har hållit sig inom 5 omgångar för guldlagen och 6 omgångar för tvåorna. Lagen har då i genomsnitt tagit drygt 1 poäng per match. Det vinnarlag som klarat sig bäst från svackor är inte förvånande Malmö FF, då de också tog slutligt poängrekord med 65 poäng och 21 segrar, under guldsäsongen 2010.
 
Vi har således kommit dithän att vi kan räkna med att de upphämtande lagen kan spela enligt 4/7-regeln, vilket innebär 2,375 poäng per omgång, medan ett topplag normalt tar 2,0 poäng per omgång (om de slutligen hamnar tvåa). Topplagen kan dock ha sex omgångar långa svackor där de tar lite drygt 1 poäng per omgång, eller 7 poäng på sex matcher. Vi har även redan konstaterat att på mycket kort sikt är det inte orimligt att ett topplag kan förlora två matcher i rad, innan då åter hittar tillbaks till formen.
 
Vad kan då fansen för ett lag som tillfälligt hamnat några poäng bakom täten hoppas på? Resultaten av undersökningen blir:
 
På mycket kort sikt: kan det upphämtande laget ta nio poäng medan topplaget bara tar tre. Således en upphämtning på 6 poäng på tre omgångar.
 
På kort sikt: då tänker vi oss att topplaget hamnat i en lite längre svacka, och tar bara 7 poäng på sex omgångar. Samtidigt spelar det upphämtande laget bra och tar, enligt 4/7-regeln 16 poäng (5 vinster och en oavgjord). Upphämtningen blir upp till nio poäng på sex omgångar. Dock är det orimligt att tro att flera topplag har synkande svackor, och enligt 4/7-regeln har det upphämtande laget åtminstone en närstående nollpoängare att vänta, varför den tillfälliga njutningen inte lär hålla i sig alltför länge.
 
På medellång sikt: här tänker vi mer realistiskt – inga svackor för topplagen, och även om det upphämtande laget spelar mycket bra, så är det max fyra segrar och max 7 matcher utan förlust i rad som gäller. 4/7-regeln ger ett snitt på 2,375 poäng per omgång, vilket skulle ge 38 poäng på 16 omgångar. Ett förmodat silverlag får 2,0 poäng per omgång, således 32 poäng. Realistisk upphämtning på medellång sikt, om topplagen spelar stabil fotboll, är alltså inte mer än 6 poäng på 16 omgångar.
 
På lång sikt: men om vi ändå är lite förhoppningsfulla, och tänker oss att mitt i den medellånga upphämtningen så lägger vi ändå in en svacka för topplaget. Vi adderar således en sex omgångar lång svacka till de 16 omgångarna. Topplaget får då (16x2+7)= 39 poäng medan det upphämtande laget ångar på enligt 4/7-regeln. Upphämtningen blir då (2,375p x 24 – 39 p)=18 poäng på 24 omgångar.
 
En tabell över resultaten visar:
Mycket kort sikt:                  6 p/3 omg     
Kort sikt:                             9 p/6 omg
Medellång sikt:                     6 p/16 omg
Lång sikt:                             18 p/24 omg
 
Det är bara i den medellånga uträkningen som topplagen ångar på som inget hänt. Så länge de inte hamnar i svackor är således en upphämtning mycket svår att åstadkomma. Men, vi vet också att topplagen statistiskt hamnar i en eller två perioder av svackor under sin guld- eller silversäsong. För AIK:s del, säsongen 2013, ser det således mörkt ut. Men de har chansen, det var inte Jiloan Hamad som släckte lyset, det får de nog göra själva.

Mats Berglund2013-04-23 09:00:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF