Tele2 Arena, 2023-03-13 19:00

Hammarby - AIK
2 - 1

Omgångens - Åsikter om derbyvinsten
Det var inte mycket som syntes i början av matchen.

Omgångens - Åsikter om derbyvinsten

Ett hett, jämnt och bra derby slutade med att Hammarby slog ut den Allmänna Idrottsklubben ur Svenska cupen. Det var en match som gjorde oss nervösa fram till slutsignalen och segern innebär att Hammarby är i semifinal. Här ger redaktionens medlemmar sin syn på vad som på det hela taget är saker vi ska ta med oss från denna match.

Vem var matchens spelare och varför?

Tommy
Tekie får det bli. Dovin var också grym men hans märkliga aktion vid målet avgör till hans nackdel. Hammars inhopp charmade också såklart. Strands debut. Ja, det kunde varit många som fått blomsterkvasten denna kväll.

Viktor
Finns såklart många kandidater men för mig är det Tekie. Det är inte riktigt rimligt att hitta en rak ersättare till Bojanic med samma passningsfot, men oj vad det känns rätt med Tekie. Han är fruktansvärt bra.

Göran
Måste säga Tesfaldet Tekie här. Vilken värvning det är. Kändes som att han var överallt ett tag och briljerade med sin fantastiska teknik i fart.

Jack
Många som var bra men tycker att det är laginsatsen som sticker ut. Jag väljer att lyfta Adjei. Bra fysik, spelsinne, passningae och huvudspel. Trots den hårda konkurrensen i backlinjen tror jag han slår sig in i år.

Theodor
Simon Strand! Debut så det small om det och den respektlöshet han uppvisade kommer bli otroligt viktig i år. Det såg ut som han varit en bärande ytterback i flera år!

Vilket var matchens mål och varför?

Tommy
Det andra. Av den enkla anledningen att jag inte såg det första från min plats pga röken. Sedan gillar man ju alltid när inhoppare sätter en balja precis när de kommit in.

Viktor
Erabis mål. Han ser fortsattt hänsynslös ut och ska liksom bara förbi sin gubbe, älskar det!

Göran
Erabis mål var matchens mål, dels för att det blev vinstmålet, dels för styrkan som han visar när han tar sig förbi och avslutar. Otroligt viktigt också för att hålla Erabis självförtroende på topp.

Jack
Erabis! En egen produkt som går in och avgör ett derby. När hände det senast?

Theodor
Varianter på fasta är alltid vackra när de funkar och vid 1-0 var det just det. Kurtulus visar också sin farlighet på fasta och det är skönt att vi fortsatt ser ut att vara livsfarliga här.

Vad var matchens plus?

Tommy
Att det nya laget kunde mäta sig med starkare motstånd än Norrby och gängen.

Viktor
Glöden hos spelarna. Med några av våra mest rutinerade borta från Bajen och Fenger out var jag orolig att det skulle kännas valpigt men som man blev motbevisad.

Göran
Att de unga spelarna höll och visade klass. Jag pratar då om Adjei, Saidi och Erabi, där Saidi och Erabi visade att de kan dela på platsen som 9:a. Adjei satte inte en fot fel och levererade det som vi var vana från hans sida i HTFF 2021.

Jack
Att vi lyckas grisa till oss en derbyseger med det här laget. Alper, Hammar, Erabi, Kurtulus visar att de har bättre derbymentalitet än Guidetti, Durmaz och gänget.

Theodor
Att vi trots tunga avbräck lyckades bärga en seger genom cyniskt och grisigt spel i dryga 40 minuter. 

Vad var matchens minus?

Tommy
Bengaler med stängt tak. Nja, kanske inte världens bästa idé.

Viktor
Väldigt svårt att komma på något här. Tråkigt att inte få se Madjed snurra upp en råtta på läktaren.

Göran
Svårt att undgå det faktum att man drar en massa pyro på en arena med stängt tak. Jag måste också nämna AIK-spelarnas ständiga gnäll på domaren.

Jack
Vi ska alltid styra spelet mot AIK på hemmaplan. Vi blev lite väl låga i perioder.

Theodor
Att vi nog blev lite för låga och cyniska? Jag tror vi föll tillbaka mer än nödvändigt och det lät inbytte Durmaz samarbeta fint med sina lagkamrater, det fanns mycket yte för dem.
 

Theodor Bittner2023-03-16 13:00:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!