Behrn Arena, 2019-07-20 16:00

Örebro - Falkenberg
4 - 0

Örebro SK - Falkenbergs FF 4-0: Urladdningen
Hur många mål gjorde du?

Örebro SK - Falkenbergs FF 4-0: Urladdningen

ÖSK var nervösa, Falkenberg var nervösa och det syntes i inledningen på matchen men en man var inte nervös alls. Han heter Filip Rogic och det var han som blev hjälte i denna sexpoängsmatch när han klev fram och gjorde inte bara ett, inte två, utan tre mål på stackars Hampus Nilsson när ÖSK äntligen fick vinna på hemmaplan för första gången sedan påsk.

Fullt ös, medvetslös
Förväntan och nervositet låg i luften när ÖSK och Falkenberg gjorde entré på Behrn Arena. Förväntan fanns från fans och det egna laget att vi äntligen skulle få se ÖSK vinna igen på hemmaplan efter flera månaders väntan. Och med förväntan så fanns givetvis nervositeten tätt bakom, nervositet som kanske drabbade Simon Amin som i denna match gjorde sin comeback från start efter en tid med skadeproblem. Amin, som var en utav tre mittfältare tillsammans med Filip Rogic och Nordin Gerzic, slarvade när han skulle ta emot en boll och istället gick den till John Björkengren som serverade Robin Östlind ett friläge som Oscar Jansson kom ut och parerade.

Amin ska dock inte pekas ut som den enda nervösa spelaren på planen, hela ÖSK var lite ängsligt i början och vi på läktaren tänkte nog efter Östlinds friläge att det skulle bli ett till antiklimax på hemmaplan. Men så blev det ju inte, istället klev Rogic fram någon minut senare och gav ÖSK ledningen när Martin Lorentzson gav honom en långboll som höll Astrit Ajdarevic-klass och fri med målvakten gjorde Rogic inget misstag och han rullade enkelt in 1-0 till ÖSK i den sjunde minuten. Arenan exploderade utav glädje och Rogic var ännu en gång som gubben i lådan när han, inte Jake Larsson, Carlos Strandberg eller Martin Broberg, var den som sprang på långbollen och med det målet höjdes prislappen med en miljon.

Kort efter detta fick Falkenbergs Robin Östlund ett till friläge som även det räddades utav Jansson. Efter detta fick vi se 10-10 fotboll när Michael Almebäck fick lämna planen för lite omvårdnad men inget lag skapade någon farlighet under denna period och kort därefter återkom Almebäck med huvudet lindat i ett blodigt bandage. Matchen gick sedan in i ett läge där ÖSK hade initiativet och Falkenberg fick jaga mycket för att få tag i bollen och när det väl hände så lyckades dem inte skapa något vettigt och istället för att en kvittering skulle komma så skulle ÖSK utöka.

Martin Broberg, som gjorde sin första match från start efter ett antal matcher där han fått sitta på bänken p.g.a. skada, var utmärkt för ÖSK matchen igenom och med sitt lugn och goda tillslag så var han en stor faktor till att ÖSK vann. Dessutom var han den som slog inlägget från högersidan då han fått en fin djupledsboll att gå på, inlägget nådde tyvärr inte Strandberg men bakom honom var Kevin Wright som vann duellen med Falkenbergsförsvararen och fick en högerfot på bollen som gick in i en båge som Hampus Nilsson i FFF-målet inte kunde hantera. SvFF säger att det var ett självmål men Wright fick sin fot på den, allt annat är en lögn, och han utökade ÖSKs ledning i den trettiofemte minuten.

Kort därefter fick ÖSK frispark en bit ifrån målet, Gerzic slog frisparken i muren och på en försvarares hand vilket gav ett ännu bättre frisparksläge. Och i boxen så stod gubben i lådan, Filip Rogic, och den andra gången gick frisparken precis över muren och Rogic kunde enkelt nicka in bollen från nära håll då han stod så fri att han hade kunnat snurra runt som huvudkaraktären i "The Sound of music" utan att han hade rört någon. 3-0 till ÖSK i den trettionionde minuten och prislappen på Rogic ökade med ännu en miljon.

Innan halvleken var över hade Broberg ett bra läge att utöka ÖSKs ledning på en kontring men hans avslut gick på en täckande Falkenbergare och mer än så hände inte i första halvlek som slutade 3-0 till ÖSK. En islossning, urladdning eller kalla det vad du vill utan dess like och ÖSK visade att det var klasskillnad ute på planen på ett sätt som vi inte har sett under Kjälls tid vid rodret. Även om denna skribent blev lite orolig efter att ha sett det som var på pappret ett 4-3-3 gå över till 3-5-2 när matchen väl började men det visade sig handla om att ÖSK spelade 4-3-3 i offensiven och 3-4-3 i försvarsspelet. En lösning som helt klart gav resultat denna gång.

Hat-trick hero
Fem minuter in i andra fick Carlos läge att göra ett mål från nära håll när han skickligt tog med sig en långboll in i straffområdet och sköt ett lågt avslut som Nilsson i FFF-målet räddade. Skönt för Nilsson att få göra en räddning för en gångs skull och han hade varit ännu gladare om Björkengren, efter ett långt inkast á la Island i EM 2016, hade satt sin nick från nära håll men Jansson visade Nilsson att han var den överlägsna målvakten i denna match genom att rädda även det läget. Tio minuter efteråt fick Nilsson ännu en gång kapitulera när Broberg fick fri gata att avancera framåt på mot målet och hans tunga avslut rädda Nilsson visserligen men returen gick rakt ut till ni vet vem som satte bollen enkelt. 4-0 till ÖSK i den sextiofjärde minuten och Rogic gjorde i och med det sitt tredje mål i matchen och där steg hans pris ännu en gång med en miljon.

Efter detta lugnade matchen ner sig och Falkenberg spelade mest för att, ja du, jag är inte helt säker på vad de spelade för men de släppte in ett mål till iallafall. Det är ju alltid något. Även om det var nära då Agon Mehmeti fick ett läge att göra 5-0 på stopptid när han kom fri med målvakten men Hampus Nilsson fick ett tröstpris då han kom ut och glidtacklade undan bollen framför Mehmeti. Så matchen slutade till slut 4-0 till ÖSK som i och med matchen vann sin andra hemmamatch för säsongen och tog sin största vinst sedan man krossade Trelleborg på hemmaplan förra hösten.

Matchfakta
Örebro SK - Falkenbergs FF 4-0 (3-0)
1-0 Filip Rogic (ass. Martin Lorentzson)
2-0 Kevin Wright (ass. Martin Broberg)
3-0 Filip Rogic (ass. Nordin Gerzic)
4-0 Filip Rogic (ass. Martin Broberg)
Varningar ÖSK: Ingen
Varningar FFF: Mahmut Özen, Kirill Pogrebnyak

Seger! Seger! Seger! En kan inte tröttna på det ordet efter den miserabla inledningen som vi haft på den andra halvan utav denna säsong och det var inte inte en liten seger, 4-0 blev det till slut! Däremot ska vi inte dra för stora slutsatser från det då Falkenberg ligger sist utav en anledning men faktum är att om vi hade förlorat så hade vi legat på samma poäng som Falkenberg men tack vare denna vinst så distanserar vi oss från dem, AFC och GIF Sundsvall med sex poäng. Nu kan vi istället blicka försiktigt uppåt då det skiljer blott två poäng emellan oss och Östersund som är på åttonde plats.

Tills dess att vi får chansen att klättra (eller sjunka) mot Helsingborg nästnästa måndag, så ska några spelare hyllas för de injektioner deras närvaro gav i elvan. Först ska Broberg hyllas då han skötte sin roll som offensivt ankare utmärkt och med sitt lugn och spelsinne så skapade han mycket oreda för FFF. Den andre som även han kom tillbaka efter en tids skador som ska ha hyllningar är Albin Granlund som visar varför han är gjuten i det finska landslaget då han gav 100% i sin insats och visade vägen för vårt försvar. Även Simon Amin ska ha en hyllning för att han, efter en något trevande inledning, växte in sig i matchen och såg ut som en mogen allsvensk mittfältare och med mer erfarenhet så kommer han bli mycket bättre.

Och detta är vad jag vill säga till de som gjorde sin återkomst i startelvan igår, givetvis ska alla andra ha sina hyllningar också men då kommer denna matchrapport aldrig ta slut. Istället kan vi diskutera prislappen på Filip Rogic, först och främst så höjdes prislappen efter denna insats med cirka tre miljoner kronor. Innan dess så var han värd en hel del så prislappen är hög och så här ser mina uträkningar ut när jag försökte få få fram hans värde för oss.

  • Han kan spela överallt och det är värt 0.5 miljoner
  • Han har en förmåga att dyka upp på rätt plats och även det är värt 0.5 miljoner
  • Han avgör matcher sent och det är värt en miljon
  • Han kan prata kroatiska så om ett lag som Rijeka eller Dinamo Zagreb vill ha honom så får de betala 0.25 miljoner extra.
  • Han är en skön snubbe som kan "hålla låda" och det är värt 0.25 miljoner
  • Han ligger tre i skytteligan och delad etta i poängligan och det är värt 1.25 miljoner
  • Han är en favorit bland fansen och det är i sig ovärderligt men vi säger att det är värt 0.5 miljoner.
Och efter dagens insats med sina tre mål så är han alltså värd totalt 7 miljoner eller 7.25 miljoner ifall ett kroatiskt lag vill ha honom. Lägg till klausuler ifall han skulle säljas till ett annat lag bara för att vara säkra på att vi får ta del av den eventuella kakan som blir när han går till ett nytt lag. Axel Kjäll och ÖSK får använda denna kalkylering om de vill.

Konstiga beräkningar åsido så har Rogic verkligen vuxit ut till en allsvensk spelare som håller hög offensiv klass från sin mittfältsposition och ett lag som Hammarby tror jag skulle få ut mycket utav honom då de spelar ett spel som jag tror passar honom bättre än AIK till exempel. Med det sagt så vill jag helst inte att han går till ett annat allsvenskt lag, det borde finnas intresse från lag utifrån och jag tror att han inte skulle göra ifrån sig i Danmark till exempel. För nu har vår kärlek till denna Eskilstunabo vuxit så pass mycket att det skulle kännas fel i själen om en såg honom i ett annat allsvenskt lag.

Dock skulle det kännas okej bara vi får en fet summa pengar för honom och hittar en värdig ersättare, John Björkengren i Falkenberg skulle kanske vara något men jag är tveksam över om de skulle vara villiga att sälja sin "golden boy" mitt under säsongen. Kanske kan vi värva David Batanero från Sundsvall istället för jag tror de är villigare att sälja honom än vad Falkenberg är villiga att sälja Björkengren. Oavsett vad så kommer Rogic behöva ersättas ifall vi säljer honom, Amin och Gerzic är just nu våra enda mittfältare som är hela och jag vet inte när Collander kan spela och Mårtensson verkar bli borta till september.

Nu är det givet att vi pratar om intresse kring Rogic men vi får inte heller glömma att prislappen på Jansson gick upp efter denna insats där han gjorde tre klockrena räddningar och sen får vi inte glömma intresset kring Jake Larsson som gjorde en godkänd insats. Eller varför inte Granlund? Han levererar alltid en bra insats och är gjuten i det finska landslaget, han förtjänar att få chansen på en högre nivå. Sen får vi absolut inte glömma att Carlos kan försvinna när som helst om något lag erbjuder Malmö rätt summa pengar och mardrömsscenariot kring honom är att Malmö accepterar ett bud kvart i tolv den elfte augusti och helt plötsligt står vi där utan vår främsta anfallare.

Men tills dess att ett bud faktiskt ramlar in på Carlos eller någon utav våra spelare så får vi passa på att njuta av dessa spelare och denna seger. Vi är på rätt väg nu efter en skakig period, flera spelare har återhämtat sig från sina skador och självförtroendet i laget gick nog upp flera nivåer efter att äntligen ha tagit en seger framför sin hemmapublik. Tills nästa match så får vi helt enkelt hålla koll på alla sillybloggar och twitterkonton som finns där ute efter rykten kring våra spelare och vi får även hålla koll på Filip Brun som lovat att tatuera in Rogics ansikte och en ritning över dennes kök på sin arm.

Om du har en idé om vem som bör ersätta Rogic så skriv den gärna i kommentarerna nedanför, alltid kul med en diskussion i kommentarsfältet.

Per Ohlsjö2019-07-21 14:46:00
Author

Fler artiklar om Örebro