”Oscar är lite som Beckenbauer”
MFF:s Franz Beckenbauer? Ja, i varje fall enligt Jon Dahl Tomasson.

”Oscar är lite som Beckenbauer”

Alla kommer få speltid även mot Kalmar imorgon. Intensiteten har höjts något på träningarna i veckan och det viktigaste för JDT i morgonens match är det fysiska. – Jag hoppas på hårt arbetande killar med en hög intensitet, säger Jon Dahl Tomasson, som jämförde Oscar Lewicki med Franz Beckenbauer.

MFF åker upp till Kalmar lördag morgon. Första bussen, med de spelare som spelar första halvlek, åker redan kl 7. Den andra bussen med andra halvleks spelare åker kl halv nio.

– Det blir en lång bussutflykt, sa Jon Dahl Tomasson, under fredagens presskonferens efter den avslutande träningen.

Arnor Traustasson är fortfarande skadad (lårkaka), men Søren Rieks och Eric Larsson är tillbaka och kommer spela imorgon.

– Fysiken är det viktigaste imorgon, att få igång truppen allt mer. Jag kommer blanda lagen, som spelar var sin halvlek, precis som mot IFK Malmö förra fredagen. Jag vill se hårt arbete med hård intensitet, säger JDT, som imponerades av att nio av elva spelare i den andra halvleken mot iFK Malmö kom från de egna leden.

Det är också viktigt så här tidigt på säsongen att hela truppen luftas, både på träning och på match. Det är ett sätt att hållaigång alla och minska skaderisken. 

– De unga spelarna ska vara glada att spela dessa matcher, de lär sig mycket på det.

Förste spelare på presskonferensen är han som är ”ensam" på sin position, Jonas Knudsen på vänsterbacken.

– Jag konkurrerar med mig själv och sätter upp egna mål. Fast det är stor konkurrens i truppen och det finns andra som kan spela där så jag måste prestera på varje träning för att vara tipptoppp, kontrade Jonas Knudsen.

Är det risk att slappna av som ensam vänsterback?

– Nej, inte alls, jag vill uppnå nya mål och ställer upp egna mål för att hela tiden utvecklas.

I Jonas Knudsen inkast har MFF ett anfallsvapen som man utnyttjade förra säsongen, fia mot slutet.

– Ja det gjorde vi och fick till en hel del farliga chanser och mål. Det är ett bra vapen som vi kommer fortsätta att använda. Fast motståndarna lär sig det också så vi måste utveckla det vidare.

Jonas berättade sedan att han alltid har kastat långt.

– Både min pappa och farfar kastade också långt, men visst har jag tränat för att utveckla det ytterligare.

Näste spelare var högerbacken Felix Beijmo, som tyckte att första starten förra veckan mot IFK Malmö kändes bra.

– Det var kul att komma igång, alla fick spela en halvlek i mixade lag. Det handlade mest om att få minuter i benen och komma igång.

Som JDT tidigare har nämnt ska han ha samtal med alla spelare om säsongen. Han har haft ett sådant samtal med Knudsen, som berättade att det är viktigt att komma in i MFF:s system och lagets principer.

– Det är väldigt tydligt vad vi ska göra och hur vi ska spela och vad vi vill göra. Det måste vi som spelare acceptera och anamma, säger Jonas Knudsen.

Konkurrensen med Eric Larsson på högerbacken ser han bara som inspirerande, trots att Eric spelade samtliga matcher förra säsongen.

– Det är bra med en sådan konkurrens, och kul. Men jag fokuserar på mig själv och ska visa vad jag kan för att jag ska få spela.

Siste man till datorn var Oscar Lewicki, som än en gång visade vilken lojal spelare han är. På frågan om han kan tänka sig att vara backup till Knudsen på västerback svarade han:

– Jag tror att Jon vet att jag kan funka som backup till Knudsen. Om tränaren ber mig att spela på en annan position så gör jag självklart det

Det är en bild som JDT bekräftade också.

– Oscar är en bra kille, och en mycket intelligent fotbollsspelare. Lite som Franz Beckenbauer. Oscar kan spela på alla platser, men han skulle kanske inte göra sig så bra som målvakt eller anfallare, sa JDT.

Om du fick bestämma helt själv, var spelar du helst?

– Jag passar bäst som en mer defensiv mittfältare eller mittback. Det är där jag helst vill spela, avslutade Oscar Lewicki.

Fredrik Hedfredrik.hed@gmail.comTwitter: @fredrikhed2021-02-05 16:17:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?