Oscar Lundin lämnade inte ett hål – utan en avgrund
Oscar Lundin var mer än bara en mittfältare i mängden.

Oscar Lundin lämnade inte ett hål – utan en avgrund

Efter att ha sett Gefle IF:s två första träningsmatcher inför säsongen 2024 blir fyra insikter alltmer tydliga. Den mest självklara är att förra årets mittfältare Oscar Lundin saknas oerhört. Visst är det fint att ha som målsättning att bli ett spelande lag, men någon/några måste hålla ihop styrkorna också. Det var precis det Oscar gjorde. I dagens GIF tycks det inte finnas någon som är skapt för den rollen.

Alla vet att det svårt att hitta slitvargar på mittfältet som är redo att springa i nittio minuter och offra sig för att andra ska få glänsa. I fotboll precis som i övriga samhället är det viktigt att synas, därför blir Oscar Lundins likar allt färre. Alla vill slå den avgörande passningen, men ingen vill bana väg för den avgörande passningen.

Det är oroväckande att Oscar Lundins ersättare inte har tagit plats i GIF herrar modell 2024. Än. Förhoppningsvis kommer den luckan att fyllas. För som jag skrivit förut – de två nästkommande (sista?) värvningarna blir säsongsavgörande. Nu får vi strunta i att förstärka backlinjen, eftersom det är på mitten det krisar. Det var ingen tillfällighet att vi tappade många poäng 2023 med Lundin avstängd.

Insikt 2: Nej, vi ska inte ha mer boll i år. Ta bort den målsättningen. Det viktiga är att vi blir snabbare. Långsamheten som präglade GIF förra säsongen tycks finnas kvar. De få nyförvärv som kommit in verkar inte kunna ändra på den trenden. Vi kan gott försvara oss lågt, bara vi gör snabbare offensiva omställningar.

Insikt 3: Linus Hallenius hade varit ett drömnamn för Gefle den här säsongen. Jag kan inte begripa att jag var så naiv att jag tänkte annorlunda. Helt klart ville Micke Bengtsson ha in mer erfarenhet i truppen, ja, förstärka med någon som spelat på hög nivå och som vet vad som krävs för att hävda sig i elitfotbollen. I dagens GIF är det bara Martin Rauschenberg och York Rafael som står för dessa värden.

Insikt 4: Gefle IF måste börja bedriva seriös scouting. Det går inte att enbart lita på Mickes kontakter och agentnätverk. Sandvikens IF såg till att ha truppen klar när träningarna drog igång i januari, eftersom man var på det klara på vilka spelare man ville ha. Det känns besynnerligt att Gefles A-lag fortfarande inte är komplett, särskilt som två av våra mest betydelsefulla spelare har lämnat.

Men hoppet är det sista som överger människan. Dessutom: Efter 0-3 och 1–6 kan det bara bli bättre.

HASSE CARSTENSENhans@hanscarstensen.se@hanscarstensen2024-02-05 20:11:17
Author

Fler artiklar om Gefle

Varsågod Gefle IF – sju punkter som leder till en bättre framtid