Krönika: Reflektioner kring bolagisering, engagemang och information
ÖSK kliver nu med raska steg mot bolagisering av elitverksamheten efter gårdagens klartecken från medlemmarna. Här bjuder jag på ett par av mina reflektioner kring projektet och stämman.
Den extrainkallade föreningsstämman valde att säga ja till styrelsens planer på en bolagisering av elitverksamheten. Det är ett stort litet kliv i klubbens historia, förhoppningsvis ett vi kommer känna oss nöjda med även om 5, 10 och 30 år. Fler klubbar kommer säkert att ta det här klivet de närmsta åren så ÖSK hör till de första i Sverige. Jag uppskattar att vi inte är allra först utan kan kika på några andra klubbar och hur det fungerat för dem. Riktigt hur satsningen på bolagisering kommer att falla ut kan man egentligen inte sia om. Det finns flera okända faktorer som inverkar, främst av allt näringslivets investeringsvilja. Finns den till den grad som styrelsen antyder med sin målsättning om 10 miljoner i steg 1 och 20 miljoner i steg 2 så ser det rätt ljust ut.
*****
Det var lite oroande att skåda uppåt läktarna i möteslokalen. De församlade var av en tämligen homogen åldersgrupp. Inget ont om dessa herrar förstås men vem ska fatta besluten i föreningen om 20 eller 30 år? Att inte fler än 55 personer kom till denna historiska och viktiga stämma är för lite enligt min mening. Att medelåldern låg så pass högt är än mer alarmerande ur perspektivet klubbens framtid. Var är alla de som med glöd diskuterar dessa saker på olika internetforum? Åldersgruppen yngre än 40 år var endast representerade av runt 10% av stämmans deltagare. Det kan väl inte spegla åldersfördelningen sett till samtliga medlemmar? Även om det gör det är även det i sig alarmerande för framtiden.
Engagerar man sig inte får man inget att säga till om, så enkelt är det. Det blir en självuppfyllande profetia att man inte kan påverka så det är ingen idé att engagera sig. Min mening är inte att mobilisera de yngre för att slå ut det äldre, inte alls. Min mening är att det bör finnas engagerade medlemmar i alla åldersgrupper som tar sig till sådana här möten och tycker till i de stora frågorna. Det säkrar också återväxten av framtida styrelseledamöter och annat som behövs för föreningen.
*****
Om åldersfördelningen var sned så var könsfördelningen ännu snedare. Jag tror jag räknade till 2 kvinnor i lokalen och då var ordförande Frebran en av dem. Kanske inte helt oväntat att det ser ut så i en elitförening för herrfotboll men ändå…
*****
Jag tycker inte informationen inför stämman har varit riktigt bra. De illustrationer som fanns som over-head bilder och en tydligare förklaring av vad och hur man ville göra kunde ha lagts ut på hemsidan i samband med kallelsen. En sådan här stor sak vill man kunna fundera på, gärna med ett bra underlag, redan innan man sätter sig på stämman. För väl på stämman går saker ganska fort. Jag har särskilt reagerat på att media envist rapporterat om att ÖSK önskat få in 10 miljoner kronor i aktiekapital för det nya bolaget. En tämligen stor summa som aktiekapital betraktat som dels skulle innebära att föreningen skulle få skaka fram en god slant till sin andel i ägandet och att pengarna bands upp som just aktiekapital. Aktiekapital får man inte spendera hur som helst. Har 50% spenderats måste man upprätta kontrollbalansräkning (för att styrelsen i händelse av konkurs ska kunna visa på att man uppmärksammat det problematiska ekonomiska läget och för att de ska kunna undgå att bli personligen betalningsansvariga). Sanningen visade sig ju vara att aktiekapitalet skulle vara rimliga ”ett par hundratusen”, något som seglade fram i media först 2 dagar innan stämman. De 10 miljonerna är rent kapital i bolagets kassa och de kan användas till sista kronan om man så vill. Det är en rejäl skillnad och jag förstår inte varför inte ÖSK på sin egen hemsida publicerade ett lite mer omfattande beslutsunderlag där sådana här saker framgick tydligt.
*****
Det gick inte att undgå att märka hur mycket styrelsen tror på bolagiseringen. De lade också fram det som mer eller mindre en nödvändighet för att kunna säkra elitfotboll på högsta nivå på herrsidan i Örebro. Det kan tyckas lite märkligt att läget skulle vara sådant just här medan både större och mindre klubbar i Allsvenskan och Superettan inte alls kommit särskilt nära att ta steget mot AB. Men, jag tror situationen för varje klubb är lite lagom unik. ÖSK bär på sitt ekonomiska bagage och vad det gjort för varumärket vilket placerar klubben i ett annat läge än end el andra.
*****
Kan den air av optimism som fanns kring projektet från ledningens sida smitta av sig på näringslivet så lär det gynna inte bara klubben genom ekonomiska tillskott utan även öka intresset att vara med och skapa en komplett Behrn Arena. Bara snöbollen kommer i rullning så det syns så kan den bli en lavin med tiden. Fryser snöbollen fast innan den fått fart står vi kvar i ungefär samma situation som nu.
*****
Jag är glad att ÖSK i den här processen inte är beroende av beslut eller garantier från kommunen. Nog för att Örebro kommun genom åren gjort en del bra saker för ÖSK och även dragit på sig eld från skattebetalare för dessa beslut men från min position utifrån verkar kommunen inte alltid vara en särskilt smidig partner att vara beroende av. Visst var kommunens insats att till ÖSK förskottera summan de under 11 år får in för arenanamnet viktig men jag har på känn att det kunde ha lösts både snabbare och smidigare. Obol tog till exempel sina pengar och spenderade dem på annat håll. Förhoppningsvis leder den nya organisationen till att ÖSK aldrig mer behöver klartecken från kommunen innan man tar emot sponsorslantar.
*****
Jag anar att det är ömsesidigt, dvs att man från kommunens sida helst ser att ÖSK går för egen maskin och blir en stark reklampelare för staden utan att kommunen blir indragen i finansieringen så som man varit under en period. Skattebetalarna bör även de ge tummen upp. Åtskilliga tycker ÖSK fått på tok för mycket stöd jämfört med andra klubbar. Ett ÖSK i balans med varumärke på uppgång bör dra med sig positiva saker även för andra klubbar och för stadens invånare. En färdigställd arena gynnar inte bara ÖSK och inte heller bara fotbollsklubbarna i stan utan ger också en arena för andra evenemang som kan komma örebroarna till del. Här måste man vara på tårna och verkligen utnyttja betongborgen, inte bara prata om det.
*****
Tidtabellen är ganska tight. Redan sista december ska handlingarna vara inne för att förbundet den 20:e januari ska kunna dela ut elitlicensen till aktiebolaget och inte till föreningen som annars sker. Hinns det här inte med nu så måste man vänta ett år för att bolaget till fullo ska kunna fylla sin funktion. Rose-Marie Frebran talade om jobb i mellandagarna men jag är rätt säker på att man redan kommit ganska långt med att förbereda de handlingar som måste till innan året är slut. Förmodligen bildar man inte ett nytt aktiebolag utan använder sig av ett vilande bolag (gamla marknadsbolaget) som ligger i träda.
*****
Mycket ekonomi och trista termer nu tänker nog en och annan. När ska fotbollen få stå i centrum? Det gör den egentligen hela tiden. De här sakerna är grundplåten för fotbollssatsningen. Blir bolagiseringen den framgång man hoppas på kommer det ge bättre ekonomiskt svängrum för fotbollssatsningen. I slutänden ska vi få ett bättre lag i en bättre organisation. Som helhet ska ÖSK också bli attraktivare för både spelare och investerare vilket ju onekligen låter bra.