"ÖSK var det klart mest attraktiva alternativet"
Jag lyckades nå Sixten över telefon några dagar efter att det blev klart att han blir huvudtränare för ÖSK de kommande säsongerna och tanken var då att det skulle bli en kortare intervju med vår nya tränare men vi bestämde oss för att vi skulle mötas under helgen när han ändå skulle till Örebro.
Den korta intervjun blev till slut en timme lång och samtalsämnena var många och varierande. Jag började med att säga att många supportrar skickat e-post till mig för att önska honom välkommen till klubben innan han avslöjade att han besökt SvenskaFans när han googlat efter ÖSK och berättade att det var kul att engagemanget bland supportrarna är så pass stort som det är. Vi pratade även lite grann om James Frempong som Sixten upptäckte under en juniorlandskamp och jag berättade att det redan nu fanns utländskt intresse för den kvicke publikfavoriten vilket vår nye tränare kunde förstå. Nedan följer ett utdrag av mitt samtal med Sixten Boström.
Hur känns det att träna ÖSK under de kommande säsongerna?
- Det känns bra, allt är ju nytt men det känns intressant och jag väntar på att få sätta igång med träningen. Allt är ju nytt för mig här men jag ser det ändå som ett tränarjobb där jag är på väg uppåt. Jag tror att alla tränare har en viss dröm att träna ett lag i ett annat land, oavsett om det är bättre eller sämre än varifrån man kommer. Man utvecklas som tränare i vilket fall som helst, det är nya kulturer och nya tankar och man får anpassa sig. Jag ser det absolut som ett lyft och är som sagt väldigt ivrig att komma igång.
Var det ett svårt beslut att ta och flytta till Sverige?
- Njae, Sverige är inte svårt för mig, Finland och Sverige ligger ändå så pass nära varandra. Jag har ju i princip inga problem med språket så det är egentligen som att man bara flyttar till en annan stad.
Du åker till Finland tillbaka till Finland och återkommer efter nyår för att sätta igång på allvar?
- Ja, jag kommer efter årsskiftet. Jag måste slutföra mitt jobb på förbundet, vad som nu kan slutföras, och redan på måndag börjar en tränarkurs för eliten. Jag är ansvarig i alla fall för den första delen innan någon annan tar över, så det tar hela veckan ungefär.
Det blir inte svårt att lämna jobbet i Finland?
- Nej, inte på det sättet. Det kom kanske lite snabbt från deras synvinkel. Tränarkurserna går mest under vintertid, de börjar under hösten och slutar under våren då seriespelet drar igång så för dem hade det varit enklare om det här skett under sommartid men det är sådant man inte kan göra något åt.
Kommer familjen flytta med?
- Ja, det kommer en del men jag vet inte vilka som kommer än. Både jag och min tjej har egna barn men de kommer troligen först efter att skolorna tar slut så hinner vi kolla lägenheter och ordna med det ena och det andra och jag hinner komma igång. För min trivsels skull är det ju självklart bra att de kommer.
Har ni hunnit kolla efter någon bostad än?
- Nej, vi har inte hunnit kolla det ännu. Vi skulle säkert ha gjort det nu under veckoslutet men vi kan inte göra det ännu utan det får bli under ett senare skede. Mycket annat har vi hunnit med i alla fall, alla praktiska saker att sköta om. Det är den praktiska och sociala biten som man måste tänka på, sedan har vi diskuterat den fotbollsmässiga biten väldigt mycket så vi försöker hinna så mycket som möjligt.
När togs första kontakten mellan ÖSK och dig?
- Det var några veckor sedan, jag kommer inte exakt ihåg när. Det gick väldigt snabbt i början, jag var här en sväng, säkert en tre-fyra timmar högst. På grund av mitt jobb på fotbollsförbundet i Finland hann jag aldrig vara här någon längre tid, i prinicip var det så att jag reste hit, hade en slags intervju och sedan reste iväg. Jag hann knappt äta i Örebro då det gick väldigt snabbt. Sedan tog det en tid då föreningen gick och funderade på ett och annat men sedan i slutrakan blev det lite av en spurt igen när vi började diskutera närmare. Det tog ungefär en vecka och jag var på semester i USA så det blev lite svårt på grund av tidsskillnaderna, jag vaknade mitt i natten när det skulle diskuteras men det får man leva med.
Vad fick du för intryck av första besöket?
- Jag fick ett bra intryck, tyvärr hann jag aldrig se arenan då men har jag sett den nu och den är helt otrolig. Speciellt med den nya läktaren och de nya kansliutrymmena där jag har ett rum. Det är väldigt fint och själva arenan är också väldigt fin.
Har ni pratat något om den östra läktaren?
- Ja, det blev lite snack om det. Lennart Sjögren berättade lite om vad som möjligen kommer komma och det låter väldigt bra.
Varför blev det ÖSK? Hade du några andra alternativ?
- Jag hade några i Finland och diskuterade med vissa föreningar under hösten. ÖSK var det klart mest attraktiva alternativet och efter den första kontakten så var jag klar att flytta hit om de bara skulle välja mig.
Alexander Axén blir ny assisterande tränare, vad har du att säga om honom?
- Vi har bara pratat i telefon med varandra. Jag var på semester först och innan jag kommit tillbaka så hade han åkt på semester. Jag tror vi på många sätt tänker ganska lika om fotboll, så vi har säkert mycket gemensamt i vårt fotbollstänkande. Sedan har jag förstått att han har många egna tankar och tänker självständigt vilket jag ser som väldigt positivt. Jag vill hellre ha en assisterande tränare som tänker och funderar på saker istället för att alltid har samma åsikt som jag.
Du är ju relativt okänd här i Sverige, hur skulle du vilja beskriva din fotbollsfilosofi?
- Det har ju redan kommit ut vissa tankar om min fotboll, att den är anfallsinriktad och mera konstruktiv än destruktiv. Det ligger säkert en hel del i det men jag kan inte endast tänka på anfallsspel utan måste tänka på helheten. Jag tror väldigt mycket på att utveckla den enskilda individen för när spelarna blir bättre blir också laget bättre. Min filosofi kanske grundar sig på detta, att man försöker träna mycket individuellt och förbättra spelarna. Jag ser det delvis som min plikt också gentemot klubben, att min uppgift är att utveckla spelare så att våra unga spelare ska utvecklas och att någon kanske säljs till ett lag ute i Europa så man kan tjäna en slant på det som gynnar klubben.
Vad tycker du om förutsättningarna i Örebro med tanke på att vi har ett talanglag i division 3 och även ett lag i U21-allsvenskan nästa säsong? Är det något som påverkat ditt beslut?
- Absolut! Jag tror att jag blir mera ”tänd”, om man kan säga så, på en klubb som har tankar om att utveckla sina egna spelare än en klubb som bara köper spelare utifrån. Det här är en process som man bygger upp under en längre tid och jag vill gärna vara med i en sådan. Jag tror att jag har ett större intresse för en sådan klubb.
Finländsk fotboll har ju mindre resurser jämfört med svensk fotboll, är det vanligare att man släpper fram de egna talangerna?
- Ja, det har ju att göra med att man har mindre resurser. Man försöker ta vara på det man har och i finska ligan har man inte lika många utländska spelare som i Allsvenskan och det gör att unga spelare får chansen lite enklare.
Svenska fotbollsförbundet tar bort begränsningen om antalet icke-EU spelare till nästa år, kan det hota svensk fotboll i det långa loppet?
- Det är svårt att säga, man får se efter en tid hur det utvecklar sig. Man kan ju önska att det inte blir som i England där man i viss mån ser att de har problem med landslaget. De säger ju själv att problemet delvis beror på att det finns så många utlänningar i Premier League.
Du har ju arbetat inom det finska fotbollsförbundet en längre tid, vad har du haft för uppgifter?
- Jag har i princip haft två uppgifter av vilka den större är att jag är utbildningschef. Jag är ansvarig för hela tränarutbildningen i Finland, ända från knattefotboll till elitfotboll. Sedan är ju landet indelat i olika distrikt så distrikten sköter om själva kurserna till en viss nivå där förbundet tar över. Man kan säga att jag har varit ansvarig för helheten.
- Min andra uppgift är relaterad till landslagen och kanske speciellt A-landslaget. Jag har jobbat som observatör eller scout för Roy Hodgson de senaste två åren. Jag kollar upp de kommande motståndarna matchen innan landskampen ska spelas för landskamperna går ju samtidigt så det är omöjligt för Hodgson att hålla koll på dem.
Roy Hodgson har ju tidigare varit i Örebro, har du pratat med honom om ÖSK?
- I själva verket var han den första jag berättade för att jag blivit kontaktad av ÖSK. Jag visste att han varit här så det var passande att ringa honom och fråga vad han vet om ÖSK och jag vet även att föreningen varit i kontakt med honom när de ville veta lite mer om mig så han har allt haft ett finger med i processen.
Roy Hodgson, hur populär har han blivit efter succén med landslaget?
- Han är väldigt populär i Finland, tyvärr stannar han ju inte längre. Han flyttar till Italien och det gick rykten redan i somras att han skulle flytta ned. Han får en del uppgifter inom Inters organisation och jag tycker det är förståeligt att han flyttar men samtidigt synd att han inte stannar längre.
Det finns ingen chans att det blir ett samarbete mellan ÖSK och Inter nu när han är där?
- Hehe, så långt har vi inte gått i diskussionerna men man vet ju aldrig. Här finns ju människor i Örebro som har jobbat med honom tidigare, man vet ju aldrig om vi hittar på något samarbete.
Ditt senaste tränaruppdrag var i FF Jaro, vad har du annars för tränarerfarenheter?
- Jag har varit med i en förening som bytte namn två gånger tror jag under tiden jag var med i organisationen. Vi spelade i ligan men jag var inte delaktig i just den organisationen, vi hade ett reservlag som spelade i division 1 som är motsvarigheten till Superettan i Sverige där jag var tränare. Sedan har jag varit tränare i division 1, division 2 och jag har även varit tränare för en del juniorlag. Jag har en ganska bred bakgrund som tränare.
Senaste tränaruppdrag var som sagt i Jaro, hur länge var du där?
- Jag var där i två och ett halvt år, sedan fick jag sparken (skratt).
Hur var det där?
- Det var väldigt intressant och jag lärde mig förstås väldigt mycket. Situationen var kanske lite liknande som det är nu, jag hoppade in i något helt nytt men jag har ju större erfarenhet nu än vad jag hade då. Det finns många saker som är lika, klubbarna är inte något av de större i serierna men ändå föreningar i städer där det finns fotbollskultur och föreningar som vill satsa på sina egna talanger.
Jonas Portin är en väldigt lovande spelare i Jaro, är det en spelare du följt?
- Ja, jag har följt honom. Hans storebror, Jens Portin, tog jag in i A-laget och Jonas var väldigt ung då men det är en spelare jag har följt hela tiden och gör det även nu. Jag har läst att Helsingborg har haft ett intresse för honom. Nu spelar han i Finlands U21-landslag och har spelat väldigt bra så det är en intressant spelare som det lönar sig att följa.
Finska U21-landslaget har spelat bra på sistone, finns det någon man bör hålla ögonen på?
- Ja, det finns en hel del. Jag har väldigt bra koll på dem, dels för att jag följer finsk fotboll och för att jag jobbat inom förbundet. Jag har diskuterat med U21-landslagets tränare dagligen så jag har bra koll på dem.
Kan det bli aktuellt med något nyförvärv när du lärt känna spelartruppen?
- Ja det är mycket möjligt men jag tror vi får ta det lite lugnt här i början. Jag vill ha egen syn på den nuvarande truppen och efter det kanske göra något beslut.
ÖSK värvade två spelare från Kamerun i torsdags, hade du möjlighet att påverka detta?
- Jag visste om det, den processen har pågått under en lång tid. Det tar tid innan det blir klart med sådana saker på grund av tillstånd och dylikt. Sedan litar jag på personerna som scoutat dessa och de låter väldigt intressanta.
Du har arbetat som spion och bör ha bra insyn i den internationella spelarmarknaden?
- Ja, det stämmer. Jag har hållit på med det under sju år. Det är inte bara A-landslaget, tidigare gjorde jag det även för U21-landslaget då kvalgrupperna var lika och de spelade dagen innan A-landslaget. Sedan har jag kollat på ungdomslandslagen, jag var till exempel i Sverige i höstas och såg Sveriges U19-landslag eftersom Finland och Sverige låg i samma kvalgrupp.
Då borde du ha sett Frempong?
- Ja och sedan vad heter han … Kevin? Jag såg de båda, James blev skadad i den första matchen men jag hann se honom. Han verkar vara väldigt bra och en intressant spelare men han är ju skadad ännu.
Försäsongen drar igång på allvar när du kommer tillbaka från Finland efter nyår. I Sverige har det diskuterats mycket om den traditionella försäsongsträningen som innehåller väldigt mycket fysisk träning. Hur brukar du lägga upp din träning under försäsongen?
- Det krävs en viss mängd av fysisk träning då det är grunden till att orka träna och spela matcher. Den behövs för den är en del av fotbollen men det har ju gått mycket snack om fysträningen i Sverige som jag har följt en del. Nu vet ju inte jag hur andra gör men jag tror att man kan köra fysträningen tillsammans med fotbollsträningen.
- Jag tror också på det att man bygger upp fysträningen med utgångsläge från hur man vill att fotbollen ska se ut och funderar på vad hurdan fysik krävs för att kunna spela den fotbollen i stället för att bara köra fysträning och fundera på fotbollen i efterhand. Fysträningen behövs men den kan vara individuell istället för kollektiv, somliga behöver mer av det ena och somliga mer av det andra.
Jag har fått intrycket av att du står för en individuell utveckling och att det varit väldigt viktigt för styrelsen i jakten på ny tränare. Har det blivit några diskussioner om att anställa fler tränare för den individuella träningen?
- Nej, inte egentligen. Jag tror att vi har ett bra team och kan sköta om den biten som det är nu.
Det är ju som bekant konstgräs på Behrn Arena, är det en fördel för den individuella träningen under försäsongen och för fotbollen generellt?
- Ja, absolut! Jag tycker också att vi bör tänka på det sättet att vi har en fördel, speciellt då på hemmamatcherna och vi ska ta det tillvara när vi funderar över hur vi ska spela fotboll. Vad är vi? Tre eller fyra lag som spelar på konstgräs? Gefle, Sundsvall, Elfsborg och vi? Så det finns en hel del lag som spelar på vanligt gräs och jag tycker att vi delvis ska ha det i bakhuvudet hela tiden och tänka på hur det lönar sig för oss att spela. Mattan här är perfekt för individuell träning och vi ska försöka utnyttja det så mycket som möjligt.
ÖSK har varit väldigt dåliga på bortaplan de senaste säsongerna, tror du det är något som kan vara kopplat till konstgräset?
- Det är svårt att säga när jag inte vet hur de har tränat tidigare. Det kanske är något som jag och teamet måste ta en titt på och ta en funderare på vad det beror på. Det behöver inte ha att göra med underlaget men det är något vi måste ta en titt på och se vad det kan bero på. A
Har ni pratat något om spelartruppen under veckoslutet? Jag förmodar att ni har haft mycket annat att göra?
- Ja, det har vi gjort och en stor del av det här veckoslutet har gått åt till den biten. Det är kanske den allra viktigaste delen få den klar så långt som möjligt för att vi ska kunna träna och vi fortsätter sedan att diskutera den biten när Alexander är här.
Har du hunnit träffa spelartruppen ännu?
- Jag träffade dem igår (läs i fredags), vi hade en träning och jag for in i omklädningsrummet och träffade dem men inte så mycket mer.
Om vi ser till din egna spelarkarriär, du har väl blivit framröstad som en av Finlands mest lovande spelare? Vilken position spelade du på?
- Hehe, ja det var nog hundra år sedan. För det mesta höll jag till på mittfältet, antingen centralt eller på vänsterkanten då jag är vänsterfotad.
Du har ju spelat i Singapore, hur var det att spela där?
- Det var väldigt intressant. På den tiden spelades den singaporianska serien under vinter-vår så det var perfekt att spela i antingen Finland eller Sverige och sedan åka till Singapore och fortsätta där. Det var som en perfekt försäsongsträning till den finska eller svenska ligan då man fick spela och träna på gräs hela tiden. Det var annorlunda men man lärde sig mycket, speciellt som människa att komma till en helt annan kultur. Jag brukar med jämna mellanrum åka till Singapore och träffa mina vänner där. Deras fotboll har gått framåt väldigt mycket sedan jag var där.
Vilken klass höll ligan när du var där?
- Den ligger säkert någonstans i nivå med bottenlagen i Superettan om man ska jämföra med Sverige. De bästa spelarna kunde få kontrakt i Europa om de skulle flytta hit men nivån inom laget kunde skilja sig mycket.
Hurdan var ledarfilosofin, var det annorlunda jämfört med Norden?
- Ja, det var annorlunda på grund av de stora kulturskillnaderna och så kan du ha spelare som är från Malaysia, Kina, Indien och Europa i samma spelartrupp med skilda religioner. Det finns mycket att tänka på för tränaren, för en kan du göra såhär men du kan absolut inte göra så för en annan. Det kan också påverka snacket en del, det kan t ex vara så att du aldrig får ställa en fråga så att den som du frågar måste säga nej utan du måste ställa frågan så att han inte behöver säga nej utan kan välja. Det finns mycket klurigt i den kulturen.
Har kulturen i Singapore påverkat dig något?
- Säkert som människa men jag vet inte om det påverkat mig som tränare. Jag tror man tänker på flera olika sätt när man har sett olika kulturer och haft att göra med människor från andra kulturer. På det sättet har man nog en bredare synvinkel på världen.
Följer du fotbollen i Singapore än i dag?
- Med jämna mellanrum brukar jag gå in på nätet eller ringa och fråga hur det går, speciellt för den förening jag brukade spela i.
Du har ju varit tränare relativt länge, var det något som var självklart när du slutade din spelarkarriär eller har det växt fram efterhand?
- Egentligen så hade jag nog bestämt mig under min spelarkarriär då jag hade börjat gå tränarkurser samtidigt som jag fortsatte spela. Det var klart att jag i alla fall ville pröva tränarrollen så det beslutet hade jag nog tagit innan jag slutade spela.
Har du haft någon speciell förebild som tränare?
- Nej, det vet jag inte riktigt. Man tar ju förstås intryck från dels de tränare man haft själv när man spelat men sedan förstås när man nu som tränare följer andra tränare och ser hur de gör, hur de hanterar media som exempel men jag kan inte säga att det finns någon enskild tränare utan man plockar lite här och där. Jag tror att det till slut är allra viktigast att man är sig själv som tränare. Man kan inte försöka vara någon annan och ha två olika personligheter som människa och tränare.
Jag läste någonstans att många tidigare finska landslagsspelare blivit fotbollstränare och att bland annat Jari Litmanen funderar i de banorna…
- Ja, jag träffade ju honom senaste när vi spelade mot Portugal i den sista matchen. Den matchen gick på en onsdag men jag åkte ned på fredagen innan för att se Portugal på lördagen och sedan hjälpa till när laget kom till Portugal. Jag träffade honom då och vet att han säkert går och tänker på en tränarkarriär, han har nog mycket att ge.
Tycker du det är positivt att man har stor erfarenhet som spelare när man blir tränare?
- Det hjälper säkert till men man ska också veta att det är helt annorlunda att vara spelare och tränare. Det blir ju inte automatiskt att bara för att man har spelat på en viss nivå så kommer man hamna på samma nivå som tränare men det är absolut en bra början.
Finns det någon liga ute i Europa som du följer mest? Någon som passar din syn på fotboll bäst?
- Premier League är en sådan liga, delvis för att man i Finland och Sverige har stor möjlighet att följa engelsk fotboll. Sedan har jag förstås följt med Allsvenskan, en del norska ligan och sedan tycker jag om den holländska ligan och även den franska ligan har blivit väldigt intressant på senare tid. Där går all fritid åt som finns.
Vad brukar du annars göra på din fritid?
- På senare år har vi delvis planerat och hamnat i byggprojekt med gamla trähus och villor. Det är väldigt avkopplande för det är lite annorlunda att kunna snickra till exempel. Sedan är jag väldigt intresserad av god mat också, jag är ingen vardagskock direkt men jag tycker om att vara en ”festkock”.
ÖSK fyller ju 100 år nästa år, har du fått någon indikation från styrelsen om att det blir lite extra satsning?
- Nej, det har vi inte pratat om mer än att de har nämnt det. Det kommer säkert vissa arrangemang men vi har inte fört några vidare diskussioner kring det.
Det har skrivits en del om att man vill ha hit Manchester City till en jubileumsmatch, hur ser du på det?
- Ah just det, pga Svennis? Det skulle vara fint om det går att ordna.
Vad har du för förhoppningar till nästa säsong? Kanske en orättvis fråga med tanke på att du precis har kommit hit.
- Om man kan sätta på julklappslistan någonting så skulle jag kanske önska att jag kan hjälpa ÖSK bli ett etablerat allsvenskt lag, att man kan hjälpa till att föra klubben vidare och inte bara prata om att överleva och klara av kontraktet och sedan bygga på det. Det kan ta lång tid men i något skede ska man ju börja.
Får vi se dig laga mat när ÖSK tar SM-guld?
- Haha, ja det kan jag lova. När den dagen kommer och jag fortfarande är tränare fixar jag gärna en måltid!
Vad fick då jag för intryck av Sixten Boström? Han framstod definitivt som väldigt lugn och med en hel del självdistans och angående hans syn på fotboll är nyckelorden förmodligen offensiv och konstruktiv fotboll, utveckling av individerna och mycket analyserande av taktik, motståndare och tidigare matcher. Huruvida detta stämmer eller ej återstår att se men jag har en väldigt positiv framtidsbild på Sixten Boström som ÖSK:s tränare i kombination med Alexander Axén.