Gästkrönika: Varför åker ÖSK ur?
Utan att ha tillgång till några siffror mer än vad som har redovisats i uttalanden, så kan det vara läge att redogöra för reglerna för elitlicensen.
Elitlicensen bygger på att klubbarna i allsvenskan ska ha ett positivt eget kapital efter sin årsredovisning är gjord. Med andra ord - när allt är betalt ska det finnas lite pengar kvar. Det hade inte ÖSK i fjol, och det blev då ombedda att upprätta en handlingsplan som skulle visa att de vid årets slut hade uppnått positivt eget kapital. I samband med detta, i våras, inleddes kampanjen "ÖSK i allsvenskan" där många ÖSK-supportrar och sponsorer gemensamt samlade in några miljoner till klubben. När ÖSK lämnade in den handlingsplanen i våras så ansåg inte elitlicensnämnden att den var trovärdig och de ville då ha en så kallad "kontrollbalansräkning".
Reglerna för kontrollbalansräkningen styrs av "Tilläggsanvisning nr 1: Angående upprättandet av kontrollbalansräkning inom ramen för Svenska Fotbollsförbundets elitlicenssystemet." (SvFF verkar ha lite problem med språket ibland.)
Jag citerar nedan från detta dokument, som finns tillgängligt på svenskfotboll.se om man klickar sig fram till "dokumentbank".
"Kontrollbalansräkning skall enligt anvisningar till elitlicensens ekonomikriterier upprättas när, antingen förenings handlingsplan för att nå noll eller positivt eget kapital vid årets slut av Licensnämnden bedöms vara uppenbart orealistisk, eller när förening med under föregående år godkänd handlingsplan fortfarande vid akuellt årsbokslut redovisar negativt eget kapital."
Inga problem, alls, klart ÖSK skulle göra en kontrollbalansräkning. Själva proceduren för att upprätta det här dokumentet sker dock i två steg.
1. "Först upprättas en balansräkning enligt de redovisningsprinciper som tillämpas vid årsbokslut/årsredovisning."
Där redovisas alla intäkter och kostnader per den 30 juni, som om det vore ett avslutat årsbokslut. Trots kampanjen "ÖSK i allsvenskan" saknades det en del pengar och rättigheterna till framtida spelarförsäljningar såldes till Örebro Spelarinvest, vilket gjorde att klubben den 30 juni har angett ett positivt eget kapital på 16 000 kronor. Inte mycket, men ändå "noll eller postivit". Att sälja rätten till framtida spelarförsäljningsintäkter är inte ovanligt i dagens allsvenska, utan har gjorts av ett flertal andra klubbar. Det bör också påpekas att ÖSK rådgjorde med andra klubbar som gjort detta tidigare - samt rådfrågade licensnämnden - för att se till att ingenting gick fel. Dessutom godkändes hela förfarandet av ÖSK:s revisorer.
Det finns dock ett steg till innan kontrollbalansäkningen fastställs:
2. "I detta steg går man igenom varje balansräkningspost. Händelser som inträffar mellan den 1 juli och den 31 augusti, och som påverkar värderingen av enskild skuld- och tilläggspost i ursprungsbalansräkningen, får beaktas".
Det låter lite hotfullt, innan man tittar närmare på HUR förändringar kan räknas:
- när det gäller tillgångar så behålls det värde man angett i kontrollbalansräkningen ELLER, om det visar sig att värdet är HÖGRE än bokfört värde så används det HÖGRE värdet.
- När det gäller skulder så behålls det värde man angett i kontrollbalansräkningen ELLER, om det visar sig att skulderna är LÄGRE än bokfört värde så används det LÄGRE värdet.
- Dessutom kan SPELARFÖRSÄLJNINGAR under perioden räknas in i kontrollbalansräkningen.
SvFF sammanfattar situationen bäst i meningen: "Det egna kapitalet kan således bara bli högre efter denna genomgång av balansposterna."
I ÖSK:s fall så kan man då titta på de händelser som skedde under sommaren. Man gjorde en SPELARFÖRSÄLJNING, där vissa pengar gick till spelarbolaget och vissa till klubben, man fick ett UTVECKLINGSBIDRAG för att Mattias Jonson lämnade Bröndby för spel i Norwich, man fick sin ANDEL av EM-PENGARNA från förbundet, samt man började göra månatliga plusresultat från och med augusti tack vare bra publiksiffror och neddragningar på personal. Ja, just det, förutom spelarförsäljningen av en av klubbens mest högavlönade så tvingades en annan av klubbens mest högavlönade lägga skorna på hyllan. Hur jag än vänder och vrider på det så kan jag inte få det till att ÖSK:s egna kapital minskat av dessa händelser...?
Licensnämnden verkar ha haft synpunkter på ÖSK:s spelarbolags möjligheter att värva spelare under augusti månad. Men - då hade de precis fått pengarna från Hammarby, de bidrog till kostnaden av korttidskontraktet till Leo Guerra och de erbjöd sig att bekosta viss administrativ ÖSK-personal om jag inte minns fel. Det tycker jag inte låter som en avsaknad av pengar att investera. Att ÖSK inte använt spelarbolaget mer ska väl snarare belönas eftersom det visar en vilja att begränsa utgifterna och en gång för alla få ekonomin på rätt köl?
När licensnämndens ordförande, enligt Nerikes Allehanda, hävdar att de var tvungna att flytta ner ÖSK eftersom "vi har regler att följa" då måste jag bara få kommentera. Vilka då?