Innehållet i Yunus överklagan
Yunus Ismails bakgrund är vid det här laget välkänd, i fredags inlämnades överklagan till Migrationsdomstolen i Göteborg och Svartvitt har fått ta del av den.
Ombud för Yunus är Hilda Bokvist vid Advokatfirman Swedjemakr & Wallman HB i Örebro.
I överklagan yrkar Yunus, genom Bokvist, att Migrationsverkets avvisningsbeslut upphävs och att en ny prövning beviljas enligt 12 kap 18-19 §§ utlänningslagen gentemot Somalia. Vidare yrkas även inhibition av vidare verkställighet.
I överklagan nämns att Migrationsverket i ett yttrande den 29 juni 2007 initierat en prövning enligt en av ovan nämnda paragrafer och att det är ”mycket anmärkningsvärt att så ej skett” eftersom Migrationsverket ska beakta omständigheter som framkommer under prövningen av verkställighet. Detta, menar Bokvist, gäller även praktiska hinder om svårigheterna att verkställa inte beror på den enskildas vägran att medverka och hävdar att Migrationsverket inte handlagt ärendet på ett riktigt sätt.
Migrationsverket har tidigare påstått att Yunus inte försökt styrka sin identitet och han har även ”bestraffats” med lägre bidrag för att han inte har kunnat bevisa sitt ursprung. Migrationsverkets påståenden stämmer inte då Yunus under en väldigt lång tid gjort allt i sin makt för att kunna styrka sin identitet. Han har hela tiden samarbetat med Migrationsverket och bla lämnat de uppgifter som efterfrågats. Han sökte hjälp hos Röda Korset för att hitta släktingar i Somalia och fick till slut tag på en äldre syster och det är via henne som en identitetshandling slutligen kom fram. Migrationsverket hävdade i det senaste beslutet från deras sida att Yunus inte lämnat någon giltig ursäkt till varför han inte lämnat in handlingen tidigare.
Identitetshandlingen, som för övrigt är daterad den 15 april 1987, har hämtats på myndigheten i Somalia. Yunus har helt enkelt inte haft tillgång till den tidigare och har därmed inte heller kunnat lämna in den vid ett tidigare skede.
Hinder mot verkställighet föreligger då Migrationsverket har prövat ärendet mot Kenya och Tanzania men bägge dessa länder har beslutat att inte ta emot Yunus då inget tyder på att han kommer därifrån. Migrationsverket har således inte prövat Yunus ärende mot Somalia och enligt Bokvist föreligger omfattande skyddsskäl mot Somalia som måste prövas enligt 12 kap 19 § utlänningslagen. En omprövning bör därför bli aktuell med stöd av ovannämnda omständigheter.
Yunus har varit i Sverige under en lång tid och har en stark förankring till Sverige och det svenska samhället. Han har under sin tid i Sverige fått ett brett kontaktnät och han har ett kontrakt med Örebro Sportklubb som väntar. För att styrka Yunus förankring till Sverige bifogas ett antal artiklar i media samt den namninsamling som startades till stöd för Yunus. Dessa ska styrka det faktum att det i Yunus situation föreligger ömmande omständigheter som, enligt 5 kap 6 § utlänningslagen, bör vara grund för Yunus att beviljas uppehållstillstånd.
Avslutningsvis begär Bokvist att Migrationsdomstolen håller muntlig förhandling i målet, om så ej blir fallet kan vi nog räkna med att målet avgörs inom en relativt snar framtid.